#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ПО-ДОБРЕ НОВОВРЕМЦИ, ОТКОЛКОТО БАЙГАНЬОВЦИ

05 Април 2004 г., публикувано в Архив

Марихуаната - и преди, и сега се преследва от Наказателния кодекс. Разликата, която искаме да постигнем, е този, който снабдява с нея сина ви, да не може да му продаде хероин или кокаин. По-добре аз да получавам ритници, отколкото деца да ползват наркотици, казва шефът на депутатите от "Новото време" в разговор с Интернет-форума на "Сега"

nesnaecht
Те сега ви разнищих, г-н Севлиевски! С какво право и кой ви го е дал, след като гласоподавателите са гласували за НДСВ и вие сте избран с тая листа, решихте да го напуснете? Не смятате ли, че вашите избиратели са по-умни от вас и ще ви го покажат червен картон на следващите избори? За мене това е предателство от ваша страна спрямо НДСВ.

- Здравейте! Аз съм Мирослав Севлиевски и съм готов да бъда "разнищен", както иска да направи Начинаещ. На всички е ясно, че в България депутатите се избират с партийни листи. И в листите се влиза, ако те харесва партийното ръководство. Ако това е било хубаво досега, ние в "Новото време" мислим, че вече не е полезно за България. И по тази причина заедно с много колеги от други парламентарни групи предлагаме да бъде приет от НС Избирателен кодекс, с който да се въведе мажоритарен избор за половината от народните представители. Това при всички положения ще доведе до поне 2 важни резултата:
1. Ще има пряка връзка между избраници и избиратели
2. Повече няма да бъдат възможни лидерски партии в България
А иначе това, че съм избран с партийната листа на НДСВ, не означава, че нямам лично мнение и не разбирам какво е лична отговорност. Депутат до днес се става с партийна листа, но не с партийна отговорност, защото тя трябва да е лична.
За избирателите винаги съм вярвал, че те са по-умни от всички. И не само това - като говорим за червени картони от избирателите, аз вярвам, че червените картони са много полезни за политиците, и искам избирателите да могат да ги вадят като строги съдии не само от избори на избори, а когато си пожелаят чрез референдуми. Затова "Новото време" от години се бори за нов закон за референдумите.

rednikov
Г-н Севлиевски, в какъв цвят ще се боядисате за изборите?

- На Велики четвъртък се боядисват яйцата, а на Великден те се разменят и се чукат за здраве. Практиката показва, че не цветът прави от едно яйце Победител.

Хари
Господине, от кога се занимавате с политика? От кога сте в СДС? Как разбрахте, че сте либерал? Смятате ли, че ще успеете да влезете в следващия парламент? С коя друга партия бихте се коалирали? А с коя - не? Знаете ли как живее редовият избирател? Колко лева харчите на месец за храна? Кога за последен път сте изслушали молба на свой избирател? А помогнахте ли му? Колко деца имате? Какъв беше бизнеса ви преди да влезете в НДСВ? От кога познавате Симеон? Коя е последната книга, която сте чел? Кой национален проблем (от многото) е ваш приоритет?... Всъщност чувствате ли се готов за задачите, с които претендирате, че се заемате?

- С политика се занимавам от 90-а година. В СДС бях през 90-а, после бях един от учредителите на Българското сдружение за честни избори и граждански права. Но и до днес носталгично съм свързан с тогавашните емоции на СДС. Засега имам едно дете. Всеки ден се срещам с избиратели и всеки ден се опитвам да им помагам. Преди да стана депутат бях инвестиционен консултант. Сега се зачетох в книжката на Найо Тицин. И Симеон познавам, откогато Найо го показа по телевизията за първи път. Като си говорим за национални приоритети, днес приоритет на "Новото време" е да започне изграждането на новата политическа и икономическа инфраструктура на България. Може да звучи помпозно, но това е обобщението на всичките ни идеи и законопроекти. И сигурно се досещате, че не говорим за пътища и мостове.


Drug
"Не признава старите партийни хомоти и не иска да чака още 50 г., за да ги стигне европейците." Очевидно затова беше и на яхтата. "Сега", усилията ви да намерите сносен събеседник, са трогателни, но засега напълно неуспешни. Затова не можем да ви се сърдим - просто личност в българската политика няма. Има демагози и разбойници от различен калибър. И ако господинът, който сте избрали, смята, че не е така, нека се опита да убеди форума в обратното.

- Други друже, а вие искате ли да чакате 50 години да стигнете европейците? Не мисля, че човек става личност като се вайка, а като работи. А че няма много личности в българската политика, може и да сте прав. Но все пак от някъде трябва да започнем. Ако в "Новото време" докажем, че сме личности, то ще бъдем и успешни политици. Към днешна дата нашата визитна картичка са онези 45 закона, които сме предложили и дискутираме в НС. За разлика от другите ние не предлагаме грандиозни решения, а възможни стъпки и мнения за обединения и промяна.


ole-le
Ако говорим за политика, а не за лична вярност, то на декларативно ниво вие сте по-верни на политиката, за която гласуваха хората за НДСВ (и аз включително). В този смисъл вашата позиция не е предателство спрямо моя глас, а точно обратното. Но проблемът започва от тук насетне и се изразява в политическите действия за подкрепа на декларираното. За съжаление (досега) те не само, че не го подкрепят, ами дори са в обратна посока (пример гласуването по вота на недоверие и по законите). Посланието на тази "тънка политика" не може да бъде разчетено по друг начин освен като неискреност и надделяване на неполитически мотиви. Защо трябва да ви повярвам, че след евентуални избори ще правите това, което декларирате, след като сега показвате обратното?


- Тънка политика няма, защото всички знаят, че тънкият лед е опасен. Ние в "Новото време" мислим, че е ретро парламентарните групи да се делят на опозиционни или не според това дали искат да свалят правителството или не. Ние искаме да се приемат законите, които се необходими днес и този парламент може да ги приеме. А управляващото мнозинство да си мисли за качеството на управлението. Вотовете на недоверие в българския парламент досега не са довели до реална смяна на управлението, а са по-скоро загуба на ценно парламентарно време. А ние нали казахме, че България и този парламент нямат никакво време за губене?


Mr.Teatime
Какво "Ново време"? Какъв европеец сте, г-н Севлиевски? Отвратен съм от евтиния ви популизъм и комсомолски хъс. С промяната на еднократната доза си ударихте такъв ритник, че до следващите избори ще ви е натъртен задникът. Когато пораснете, ще разберете как изглежда светът навън. Дотогава - стойте на палубите. Вашето време изтича.


- Първо се радвам, че сте се събудили преди five o`clock. Като говорим за наркотици и ритници, трябва да са ясни няколко нещица:
1. По-добре аз да получавам ритници, отколкото деца да ползват наркотици.
2. Като говорим за наркотици, е хубаво да си говорим с истинските си имена. Аз го правя с моето, къде е вашето?
3. Достатъчно съм пораснал, за да осъзная как изглежда светът. Не зная вие в колко държави сте бил, аз съм бил в 33. И във всички тях наркотиците се преследват. Ако вие искате да легализирате наркотиците, аз не искам.
4. Моето време дали изтича, е абсолютно без значение. По-важно ми е да изтече времето на онези, които произвеждат и продават наркотици.


kumeto
Защо според вас в новия закон за наркотиците ще решите този проблем в БГ и от къде имате опит по този въпрос? Пушил ли сте марихуана?

- Слава Богу, не съм в положението на Бил Клинтън - хем пушил, хем не гълтал. Не те съветвам и теб да го правиш. Животът ти няма да стане по-интересен.


geo_19
Миналата година усетих, че 20-годишният ми син Мирослав (студент в София), е опитал в компания вкуса на цигари мека дрога. Имах сериозен разговор с него и смятам, че това временно увлечение е преодоляно. Но сега тръпки ме побиват, ако тогава вашият проектозакон бе влязъл в сила и той бе "заловен" от компетентните органи. Май трябваше да лежи вече в затвора поне за три години. Не смятате ли, че вашият проектозакон е насочен не срещу разпространителите, а срещу жертвите?
А как ще коментираш статията в този вестник относно 25 годишната "секретарка на сайта" на жълтия комсомол, която е собственик на 70% от акциите (3 млн. лв.) на някакво дружество за колодрума.

- Колодрумът вече е тема на главния прокурор.
Марихуаната - и преди и сега се преследва от Наказателния кодекс. Разликата, която искаме да постигнем - този, който е продал марихуана на сина ви, да не може да му продаде хероин или кокаин.


Kristi
Интересувам се за вашето мнение като родител - ако хванат детето ви с цигара марихуана, според гласуваната промяна трябва да лежи от 3 до 5 години. Дали все още ще продължавате да подкрепяте промените в НК?

- Не съм измислил по-добър вариант. Не може хем наркоманите да си купуват дози лесно, хем да се борим с наркоманията. Говорил съм с майки на наркомани и после не можех да спя. Те ми помогнаха да стигна до извода, че няма друг ход освен забраната на т.нар. еднократна доза. А с това са съгласни и в МВР, прокуратурата, следствието. Такова единодушие е рядкост. Законът беше подкрепен от 118 депутати. Също - рядкост.

nepukist
Вярно ли е, че и преди отпадането на "еднократната доза" от НК пушенето на марихуана е било престъпление, защото към тревата няма зависимост и това е безспорен факт. Ако това наистина е така, кой според Вас има полза от създаването на истерия за хилядите деца, които ще влезнат в затвора? Защо г-н Панайотов, който е съвносител на предложението да отпадне еднократната доза и е преподавател точно по наказателно право, нито веднъж не застана да защити поправката?

- Виждам, че не си непукист по отношение на наркотиците.
Притежанието на всички наркотици се е наказвало и досега. Еднократна доза няма. Истерията я правят тези, които искат да легализират наркотиците в България и зарибяват децата от детската градина и университета.
Пламен Панайотов е в МС - там да я защитава като направи борбата с наркоманиите истинска правителствена политика.

Kamelia
Говорим за еднократна лична доза хероин, към която има психическа зависимост! Това означава, че ще съдим хора с психиатрична болест!

- А какво мислиш за клептоманията и педофилията? Те също са болести на зависимостта. Смяташ ли, че трябва да се въведе допустима норма "кражба на една кола на две седмици". Другият пример няма да го давам.

skygazer
Като как виждате изграждането на партия, състояща се от партийно-независими членове и ориентирана към партийно-независим електорат? Преди няколко години гордо заявявахте "нам не трябва партия, ние искаме национално движение от нов тип, като това на Симеон". Кога точно узряхте за партия? В кой именно момент обърнахте резбата?
Ако влезете в парламента, кои ще бъдат вашите основни съюзници - назовете ги кратко и поименно. А кои ще са ваши основни политически опоненти - пак кратко и пак поименно, ако обичате. Какви идеи има вашата партия за премахване или поне ограничаване влиянието на корпоративните интереси в политиката? Как ще ме убедите, че зад вас не седи някой снажен офшорен чичко с богато и интересно минало, чиито интереси вие явно или не прокарвате?

- Корпоративните интереси и политиката трябва да излязат на светло чрез приемането на 3 закона - Етичният кодекс, за лобизма и промяна в Закона за политическите партии, където да се забранят анонимните дарения. Офшорните чичковци, ако ги има, трябва да бъдат познати и публично обявени. А старите такива, за съжаление, са скрити, но те са роднини на старите партии.
Няма такова чудо като "независими партийни членове". Партиите са зависими от своите членове. Ние това го разбираме и затова ще правим партия, която ще се гради на личности, а не на лидери.

наблюдател 3
Г-н Севлиевски, как ще коментирате, но честно, награждаването на Ахмед Доган с орден "Стара планина"? Вие лично искате ли да има бази на НАТО/САЩ в България?

Смятам, че Ахмед Доган е достоен да носи орден "Стара планина", и не виждам нищо лошо в България да има бази на НАТО. Особено след като стана ясно, че американските войници по европейските бази на НАТО не се напиват с кока-кола.

milenium
Вие като депутат от Бургаски регион би следвало да познавате нашите проблеми добре. Ходили ли сте скоро в Слънчев бряг, видяхте ли безобразията там, имате ли идея за изход от ситуацията? Имате ли влияние върху община Несебър и министерствата на строителството, на икономиката, на екологията и т.н.? Туристите идват скоро, какво да им обясним, когато дишат тонове прахоляци и трябва се пазят да не ги сгази валяк, да не си счупят краката по тротоарите, да не им падне бетонова плоча на главата от съседен хотел?

- В Слънчев бряг стават и безобразия, но стават и хубави неща. През последните 3 години там са инвестирани повече от 500 млн. лева. А за безобразията на чиновниците, нали знаете, че в "Новото време" имаме Румяна Георгиева и тя не спи.

Светло Пиво
Г-не, НДСВ е движение без идеология. Според мен то е произволен, хаотичен сбор от хора, без ясни политически възгледи. Явно ви сближават само икономическите интереси. Вие какви икономически интереси имате? И каква палитра от бои ще използвате, за да се намърдате в НС? Мисля, че Новото ви (вече старо) време умря още при създаването си.

- За НДСВ питайте Пламен Панайотов. А идеологията на "Новото време" е модерен либерализъм. Ние защитаваме равните възможности, а не равните резултати. "Новото време" само по себе си е идеология и начин на живот. Предпочитаме промяна отколкото "повече от същото". А най-добре го е казала Г. Петрова във форума - по-добре нововремци, отколкото байганьовци. И по този повод да ви разкажа случка от НС. Чужденци питат Гиньо Ганев: "Имате ли визитна картичка". И той отговаря: "Гиньо Ганев и папата нямат визитни картички." Защото в парламента има един Гиньо Ганев и много ганьовци.


GanTREE
Какво е личното Ви отношение към продължаващото присъствие на паметника на Съветската армия - онзи, който е в непосредствена близост до настоящето Ви работно място днес - два дни след официалното присъединяване на България към НАТО? Какво според Вас продължава да "увековечава" този паметник?

- Нали не предлагате да започнем да събаряме наред миналото си?

SultanBg
Една ваша колежка твърди, че в нормалните страни държавата се управлява 50% от политиците и 50% от мафията, и продължава - у нас този процент е 10 към 90 в полза на мафията. "Новото Време" като дойде на власт как и с колко ще промените това съотношение или няма значение?

- Ефендим, България не се управлява от политиците, а от хората, които ги избират. Ако повече хора участват на изборите и внимават за кого гласуват, мафията няма никакъв шанс. Защото мутрите може да са силни, ама са малко. Ще ги бием с бройка и закони, а не с пари.

G. Petrova
Като бургаски депутат, какво е мнението Ви за концесионирането на летището? Днес в пресата пише, че кметът на града иска от президента да наложи вето върху закона, защото в него не е предвидено участие на общината в управлението на летището?

- Г-жо Петрова, летището в Бургас трябва да се концесионира, защото му трябват инвестиции и модерно управление. А за кмета на Бургас - да си гледа общинската собственост и да я управлява добре. Друго от него не се иска. Да не гледа държавната паница, след като изгреба общинската.


nepukist
Що не постнете някоя снимка от Антарктида и не смятате ли, че е редно всеки народен представител да има собствен сайт и веднъж седмично да отговаря на въпроси за по един час?

- Ще ми е драго, ако вие и всички останали, на които им е интересно, ми пишат на мейл: pisma@novobg.com. Тази електронна приемна съществува отдавна и чета всичко, което напишете. На бъдещия сайт на партията "Новото време" ще има постоянен чат.

qweqwe
Мирославе, кой според теб трябва да прави деца в България? И за кого е всичката тази ифраструктура, която си решил да изграждаш?

- Правят ги бащите им, понякога - Атанас Щерев. Цялата работа за това я вършим - за да остават хората в България и да раждат тук децата си.
(Продължава в броя в понеделник)
в. “Сега”, 3 април 2004 г.


Мирослав Севлиевски:
В ЕС ЩЕ ВЛЕЗЕМ С ИЛИ БЕЗ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Политиката е състезание на идеи. Но не на идеи-мюрета, казва шефът на депутатите от "Новото време" в разговор с Интернет-форума на "Сега"
(Продължение от съботния брой)

керпеден_1
1. Не ви ли обясниха какъв таралеж си пускате в гащите, като се решихте да посетите Форума?
2. Как решихте, че ставате за политик и можете да носите отговорност за управлението на България. Нали няма да ми кажете, че така са решили избирателите? Вие сте твърде интелигентен и Ви е станало ясно, че вотът за Вас през 2001 г. си беше наказателен за СДС.
3. Страшно се радвам на младите в политиката! Обаче практиката показва, че обикновено зад тях стои някой по-опитен и по-стар, който ги "напътства". Как стои този въпрос с Вашата група?
4. Какво правите, за да се преборите с впечатлението, което оставят засега младите реформатори, а именно "Много движение-малко постижение"?
Искрено Ви желая успех!


- Като бях малък по цял ден търсих керпедените на дядо си. Надявам се, че и ти знаеш какво е керпеден. Във Варна така наричат стиснатите.
За таралежа и гащите се разбрахме с вестника, че ще затворят всички таралежи в стаята на главния редактор. Май вратата е останала широко отворена.
Политик станах, защото исках, но съм готов и коминочистач да стана, тъкмо ще ми бъде полезен опитът ми като алпинист. Може да нося и късмет.
А сериозно казано - отговорност за управлението и готовност показвам със законите и действията си в НС. Ще бъда успешен като политик, ако движението се окаже, че не е било хаотично и резултатите са полезни за всички.
Кой стои зад нас? Никой. Нямаме нужда.

Pizza
Чета по вестниците, че "Новото време" щяла да бъде партия от лидери. За какви лидери става въпрос и защо пак нова партия, айде стига толкова?

- А какво друго предлагате? Политиката по време на демокрация не може без партии, но пък на нас не ни харесват старите. А на вас?

GanTREE
Парламентарният т.нар. "дискусионен клуб" "Новото време" (към който Вие се причислявате) нееднократно е изразявал несъгласие с някои от действията или бездействията на сегашното правителство. Преди по-малко от месец сформирахте парламентарна група. По време това предхождаше внесения от "Коалиция за България" вот на недоверие срещу правителството. Защо тогава се отделихте и означава ли парламентарната ви подкрепа Ваше еднозначно и недвусмислено одобрение на водената от това правителство социална политика през последните три години?


- Отделихме се, защото искаме поименно да носим отговорност за нещата, които ние вършим. В социалната сфера има много проблеми, но те не могат да бъдат решени с еднодневни решения, дебати или вотове на доверие.


патриарх Никифор
Г-н Севлиевски, първо да Ви поздравя за смелостта да се изправите срещу форумното "братство" и да отговаряте на различни трудни въпроси. Второ, да Ви задам и аз един въпрос: Ако "Новото време" влезе като независима партия в следващия парламент, какъвто и да е той, как ще взаимодейства с партията, от която се отдели? А с другите субекти вдясно? Склонни ли сте към "заигравания" вляво?

- Отче Никифор, така ви наричам, защото патриархът е един и се казва Максим. В другия парламент партията на "Новото време" и идеите на "Новото време" ще имат мнозинство. Наши съюзници са: СДС, ДПС и НДСВ. Това са потенциални съюзници от сега съществуващите в НС партии. Може да има и други. Вляво гледаме с надежда за подкрепа по конкретни теми. Тематични коалиции ще правим с всички.

onzi
1. Мислите ли, че ще прекарате избирателния закон през парламента? Личното ми мнение е, че в този парламент това е кауза пердута...
2. Какво мислите за Великото народно събрание, за което НДСВ припира? А за евентуалната втора камара на обикновения парламент?


- 1. Избирателният кодекс ТРЯБВА да мине. Това ще бъде тест за тези, които трият банките в парламента днес. Няма да се откажем докрай.
2. Велико народно събрание и втора камара? Днес политици от други парламентарни групи и партии, след като не им останаха лидерски теми, си търсят какво да говорят. Ние в "Новото време" винаги сме казвали, че политиката е състезание на идеи. Но не на идеи - мюрета. Страхувам се, че днес различни хора пускат нови въдички, на които да се закачат отегчените. Но като говорим за ВНС, трябва да го правим сериозно. За да го правим сериозно, трябва сериозно да си свършим всичката друга работа. Например, да осветлим общинската собственост и концесиите. В ЕС ще влезем с или без ВНС.

Фидел Беев
Г-н Севлиевски, съгласен ли сте, че томизмът е гносеологическо францисканство, чиято онтология е несъмнено йерархична? Какво мислите за реалиите и акциденциите?

- Другарю Беев, смятам, че ще ви отива да предложите концептуална статия на вестник "Сега" върху теорията на лингвистичното лицемерие.

Mitnichara
Иван Тодоров-Доктора добре ли играе картите, г-н Севлиевски? Всъщност, на яхтата в Монте Карло какво точно играхте - белот, бридж или руска трупа?

- Питайте сценаристите и авторите на компромата. За себе си открих, че един от Законите на Мърфи е посветен лично на мен. Той гласи: "Вярвай на всички, но не играй карти с тях".

Peshun
Какво е вашето мнение по въпроса с досиетата, събрани от ДС, смятате ли, че има значение за нацията да започне да сглобява пъзела на собствената си история чрез публикуването им?

- От пъзела липсват толкова много парчета, попаднали в нечий джоб, че картинката, която ще се получи при сглобяването, ще бъде напълно размазана. Това можеше да стане преди 14 години. Сега е късно.

Zujo
Как се създава нов (млад) политически елит? Имате ли стратегия за това?

- Този елит съществува. Просто трябва да получи повече възможности. И да се намалят възможностите на онези, които искат да крадат.

geo_19
А как ще се синхронизира проектът на закона за лобизма със следния цитат от Димитри Иванов: "Преди 1989 г. във Вашингтон имаше 45 000 лобисти, сега - към 100 000... Лобирането е узаконена корупция, а в българския вариант - просто корупция, причиняваща бедност. Но нито тя, нито бедността ще бъдат излекувани от НАТО". Този закон няма ли да си е в чисто българския вариант: просто корупция!?

- Законът ни за лобизма е АНТИКОРУПЦИЯ. Когато има правила, може да се въведат "червени картони" за тези, които ги нарушават. Просто и ясно.


Много ви благодаря, че бяхте тук днес. Разбирате, че физически е невъзможно да отговоря на 100 човека за 2 часа. Затова си оставям координати. Ще прочета всичко, което ми напишете и ще ви отговоря.
pisma@novobg.com
Пишете, не ме жалете.
Останете здрави и любопитни.

В. “Сега”, 5 април 2004 г.

Коментари

AnyncFeme-online

12 Май 2010 г., 14:50 часа

чаму б і не:)

Fuesow-web

24 Март 2010 г., 14:35 часа

Трябва да проверя:)

tool

13 Февруари 2010 г., 01:33 часа

това, което търсех, благодаря

tool

12 Февруари 2010 г., 17:41 часа

Трябва да проверя:)

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент