#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НА ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ВЕЧЕ НЕ СА ОРЪЖИЯТА, А ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА

25 Ноември 2004 г., публикувано в ????????

НА ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ВЕЧЕ НЕ СА ОРЪЖИЯТА, А ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ "Новото време",
при обсъждането на първо четене на проектозакона
за държавен бюджет за 2005 г.
39-о Народно събрание, 25 ноември 2004 г. (стенограма)

МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Уважаема госпожо председател, дами и господа министри, уважаеми колеги! Мислех си, че тези два дни ще бъдат дни за обсъждане на бюджета на България за 2005 г. Тези два дни обаче по-скоро се превърнаха в два дни парламентарно обсъждане на Новото време. Не мога да скрия задоволството си от този факт. Имаше хора, които злобно правеха забележки към Новото време, имаше хора, в чийто глас имаше завист.
В нашия глас днес, дами и господа, има гордост! (Оживление в залата.) Има гордост заради това, че за пръв път в България, когато едно правителство на малцинството трябваше да внесе държавен бюджет, в него надделяха добрите, надделяха онези, които предпочетоха пред търгашеството, пред купуването на гласове, пред размяната на постове (оживление в залата) да водят публичен диалог. Искам още сега на първо място да благодаря на Станимир Илчев, искам да благодаря на министъра на финансите Милен Велчев. (Ръкопляскания от Новото време)
Те бяха хората, които предпочетоха вместо други да разменят постове в Сметната палата, или пък за НОИ, да водят дебат.
МИХАИЛ МИКОВ (Коалиция за България, от място): Да ги разпределят сами.
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Те признаха, че проектът за държавен бюджет за 2005 г. наистина е проектът на статуквото и в голяма степен запазва инерцията. Но аз разбирам министър Велчев, защото с част от колегите си в Министерския съвет той не е в състояние да внесе друг бюджет. Онези министри, които цял ден нито вчера, нито днес не намериха време да бъдат в пленарната зала и поне да се изправят пред колегите народни представители и да кажат коя е политиката, която защитават, как ще направят така, че техните министерства да бъдат ефективни, да не се разхищават средства, как ще направят така, че да увлекат администрацията след себе си. Тези министри ги няма.
Министър Церовски не намери и минута да дойде тук и да каже как ще спре разхищението на средствата. (Оживление в залата, единични ръкопляскания в НС.)
Министър Игор Дамянов през целия този месец и половина, докато се водиха преговорите за увеличаване на средствата за наука и образование, беше по-скоро в чужбина и не намери време да отиде в парламентарната Комисия по образование, за да защити своя бюджет и да поиска още средства.
Госпожа Христина Христова, която, разгеле, е тук... (В залата влиза министърът на образованието Игор Дамянов.)
А, слава Богу, той идва.
Госпожа Христина Христова не намери сили да каже, че в нейното министерство продължава политиката на раздаването, а не социална политика. В министерството на госпожа Христина Христова не броят хората по имена, а на бройки! Там са на бройки! За да получи някой достъп до която и да е от програмите на министерството, минава през 4-5 кръга – от общините, през областните служби, агенциите и така нататък.
ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): Кажи за яхтата!
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: БСП 15 години прави едно и също. Вчера лидерът на БСП, който е почти на моята възраст, но с малка разлика – той май не е ходил войник и ще трябва да отговори преди изборите ходил ли е войник в България, трябва да каже откога е български гражданин и защо не е ходил войник. Ако е ходил, ще му се извиня.
Ако господин Станишев беше предприел тактиката и стратегията да се бори за българската държава, ако беше приел апела на Новото време, че № 1 в националната сигурност на една държава не са вече пушките и пищовите, а са образованите хора... Номер едно са научните институти във всяка една съвременна държава. Образованието и науката са точка № 1 в националната сигурност и онези, които я разбраха, вчера подписахме споразумение.
МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): А за Абрашев нищо не смееш да кажеш!
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Подписахме споразумение, в което беше прието на българското Народно събрание да му се даде за пръв път възможността не министрите и Министерският съвет да предлага и прилагат безконтролни стратегии, а Народното събрание да ги обсъди и всеки един народен представител да има възможност да каже своето мнение, да направи своето предложение, да се консултира със своите избиратели.
МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): Кажи нещо за Абрашев, не смееш!
Вчера след месец и половина стана възможност в централния републикански бюджет да бъдат предвидени допълнително 135млн.лв. за финансиране на дейностите, определени в стратегически документи за развитие на българското образование и наука, които Министерският съвет ще предложи на Народното събрание в началото на 2005г. при съблюдаване на следните приоритети. Тези приоритети, дами и господа, са приоритети на България и на всяко едно българско семейство: да бъдат внедрени информационни и комуникационни технологии; да бъде направено така, че да бъдат обхванати всички деца в ученическа възраст в системата на средното образование; да се насърчи българското участие в международни научни проекти и програми; да се повиши квалификацията на преподавателите; да се направи така, че нашите деца да имат топло и светло училище; да се оптимизира училищната мрежа; да се реализира програма "Конкурентна система на висшето образование" и да бъдат предоставени допълнителни средства за българските висши учебни заведения.
И преди да продължа нататък, аз искам тук да благодаря на всички онези хора, на всички учители, на всички директори на училища, които ни се обадиха и ни подкрепяха през този месец и половина, докато течаха преговорите с НДСВ и ДПС. (Единични ръкопляскания.)
Искам персонално да благодаря на проф. Биолчев за куража, който ни даваше в тези преговори. Искам да благодаря на председателя на Българската академия на науките акад. Юхновски, който даваше идеи и кураж в тези преговори.
Благодаря на всички и се радвам, че успяхме техните дълги искания да бъдат реализирани.
Сега да се върнем на БСП.
РУМЕН ОВЧАРОВ (КБ, от място): На яхтата да се върнем.
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Какво казаха днес от БСП? Казаха, че държавата трябва да запази своя дял в икономиката около 40%, за да имало пари за харчене.
ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): Къде го чу това бе, Миро?
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Това го каза господин Пирински.
Новото време не е съгласно в българския парламент да се употребява думичката "харчене". В Новото време употребяваме думичката "инвестиране".
ГЕОРГИ БОЖИНОВ (КБ, от място): "Кеш".
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Защото за разлика от политиците на БСП и някои други вдясно, …
МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): А бе, говори за БСП.
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: … които не разбират, че днешните ни действия са изключително важни за бъдещето на България. БСП стои единствено в миналото и не може да събере кураж да направи крачка в настоящето.
РУМЕН ОВЧАРОВ (КБ, от място): А така!
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: И понеже от БСП говореха, че знаят как да направят по-добър бюджет, че не са съгласни с ниския бюджетен дефицит, който разгеле го има, и разгеле са повече народните представители, които не искат днешното поколение да оставя по-големи дългове на нашите деца, те искат. Те искат, знаете ли защо?
Ще ви дам един пример от моя избирателен район - Бургас. Защото имат кмет в Бургас, който се казва Йоан Костадинов и който вече десета година, според мен, е кмет, който е кандидат за депутатски имунитет на следващите парламентарни избори и е докарал общината до 13 млн. дългове.
ЛЮБОМИР ПАНТЕЛЕЕВ (КБ, от място): А в Пловдив колко са?
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Очевидно БСП иска пари, за да може да плати дълговете на подобни кметове, каквито те имат. (Реплики от КБ.)
Разбирам, че банката кадри на БСП, като чета вестниците, се криела сред кметовете. Не знам колко такива кмета имате, обаче май няма да ви стигнат и два бюджета на България, за да им платите дълговете, които с некадърното си управление те генерират. (Единични ръкопляскания.)
Дами и господа, това обсъждане на поведението на Новото време и политиката на Новото време е добре дошло за нас. За сетен път ние показахме, че се борим за политики и се борим за бъдеще. За сетен път ние показахме, че малка парламентарна група е в състояние, ако има национално отговорна политика, да принуди управляващите за пръв път да се съгласят… (реплики и възгласи: "Браво!" в КБ), да подпишат споразумение, което де факто променя проекта за бюджет. (Реплики от КБ.)
И поради факта, че НДСВ и ДПС в публични преговори се съгласиха да променят проекта си за бюджет, Новото време ще даде подкрепата си за този бюджет. (Ръкопляскания и възгласи: "Браво!" в КБ, тропане по банките.)
Но Новото време не дава подкрепата си за онези министри … (възгласи: "Е-е-е!" в КБ), които не си вършат добре работата.
РЕПЛИКА ОТ КБ: Поименно!
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: И Новото време ще иска, ще настоява и ще търси парламентарна подкрепа да бъде приет най-опозиционният закон, внесен в това Народно събрание – законът, ограничаващ Министерство на финансите да разпределя само бюджетния излишък.
Слава Богу, от преговорите, които водихме, ние сме сигурни, че бюджетният излишък догодина ще бъде със 135 млн. лв. по-малко. И това, слава Богу, е немалко постижение.
ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА (КБ, от място): А яхтата?
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Аз разбирам, че много искате да дадете квалификации или на мен, или на Новото време, но тези квалификации за нас са без значение.
Защото целият български народ разбра, че една малка парламентарна група от 13 човека беше в състояние,… (Възгласи:"Е-е-е!"вКБ.)
РУМЕН ПЕТКОВ (КБ, от място): Толкова малка, че може да се качи на яхта.
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: … използвайки добрите парламентарни практики и процедури (възгласи:"Е-е-е!"в опозицията), да подсигури индиректно, чрез данъчни облекчения 35 млн. лв. за българското образование и за българската наука.
Новото време успя да влезе във всеки един дом, като допринесе 135 млн. лв. да влязат чрез всяко едно училище, чрез всяко едно училищно настоятелство във всяко едно българско семейство. (Реплики от СДС и ОДС.)
Това е истината, дами и господа, и колкото и да ви е неприятно, че малка парламентарна група е успешна, а вие сте неуспешни, съжалението остава за Вас, госпожо Масларова.
ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА (КБ, от място): А кой ви избра? С чии гласове влязохте в парламента?
МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: Лесно е да се говори, трудно е да се прави политика и ние ви дадохме урок каква е успешната политика. (Ръкопляскания и възгласи: "Браво!" в Новото време, реплики в КБ.)
Това е истината и аз благодаря на всички, които подкрепят Новото време и му дадоха кураж в тези месец и половина. Благодаря ви. (Възгласи и ръкопляскания, реплики от КБ.)

Коментари

gsewjaf

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

WAbo8V <a href="http://vnhruchnzmhf.com/">vnhruchnzmhf</a>, [url=http://gfdizchsmivp.com/]gfdizchsmivp[/url], [link=http://ocfphulctvgy.com/]ocfphulctvgy[/link], http://spamedaszijt.com/

qjxwki

04 Февруари 2010 г., 22:08 часа

ytqhAu <a href="http://prxqzxekcmyd.com/">prxqzxekcmyd</a>, [url=http://nhylbncrurul.com/]nhylbncrurul[/url], [link=http://zcetzisfxhkx.com/]zcetzisfxhkx[/link], http://tgpcaclywneo.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент