#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ВРЕМЕТО НА ИДЕОЛОГИЧЕСКИТЕ КОАЛИЦИИ ОТМИНА

25 Март 2004 г., публикувано в ????????

Хората са ни изпратили в парламента не да се делим заради партийни пристрастия, а да вършим работа, казва нововремецът

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в гр. Троян. Завършил е география в СУ. Член на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и по енергетика. Един от основателите на групата за натиск "Новото време", а по-късно и на дискусионния клуб със същото име в НДСВ. Беше член на Политическия съвет на жълтата партия. Неотдавна излезе от НДСВ и създаде отделна парламентарна група като стана неин председател.

Г-н Севлиевски, парламентарната група "Новото време" се различава от останалите - дори само по вашата младост. Всички сте почти на една възраст. Това дава ли повече основания да се смята, че българите могат да посочат вас като хора, които да им помогнат да излязат от кризата?

- Днес българинът няма нужда да му бъдат посочвани водачи. Това беше един от пороците на прехода. Всичките партийни лидери казваха - трябва да затягате коланите, безпрекословно да ни вярвате и да ни следвате - ние сме тези, които ще решим всичките ви проблеми. Ние казваме друго - днес промените в България са възможни само ако всички участваме. Ние искаме хората да работят, а нашата работа е да създаваме правила за всички. И онези, които са предприемчиви, които се трудят от сутрин до мрак, да получават заслуженото, а не да просперират само тези, които разчитат на връзки и привилегии. Най-после дойде времето да говорим за истински равен старт. Трябва да престанем да говорим за равните резултати, защото те са невъзможни. Въпросът е не как ще разпределяме бащиното имане или националното богатство, а как да го съхраним и увеличим. Ние искаме да сменим цялата политическа дискусия и смятам, че България най-после трябва да излезе от прехода и да започне да мисли по различен начин.

Напоследък се случиха доста неща в страната, където всичко опира до морала и до закона. Къде е границата между морала и закона?

- Смятам, че не би трябвало да има разминаване между морал и закон. И това е, което ние се опитваме да направим. В България българите най-много мразят връзкарството. Особено го ненавиждат при придобиване на апартаменти. През тези 15 години много пъти е говорено как политици са си купували жилища от държавния фонд или как са прередили други хора, които чакат от години. Ние се оказахме единствените след тези 15 години, които внесохме конкретен законопроект, който забранява министри и заместниците им по време на мандата си да придобиват каквото и да е жилище от държавния фонд. Не само това - ние внесохме законопроект, който да направи публично общинското имущество - да стане ясно и кметовете как го управляват и разполагат с него. Ако кметовете събират правилно парите, те ще имат повече средства за култура, образование, да закърпят дупките по улиците и да работят с общинските центрове за противодействие на наркоманиите.

Новото време предстои да създаде и партия със същото име. Ще бъде ли различна тази партия от другите досега? Питам ви, защото вие сте хора, около които винаги има нещо ново.

- Партията при всички случаи ще бъде модерна, истинска електорална партия.

Ще бъдем партия от либерален тип и тя ще си поставя за цел да се напишат новите правила, по които да се изгради новата политическа и икономическа инфраструктура на България. Тя ще работи с всички структури на гражданското общество и ще се опитва да им даде преимущество. Нашата цел е не хората да растат в партийната йерархия, а хората да растат в професиите си или в темите, където работят и се развиват. Например, най-добрият еколог във всички екологични организации в България чрез нашата партия ще има възможност да заяви своите идеи, да има гаранция, че през нас те ще бъдет включени в парламентарния дневен ред и по този начин ще ще станат част от държавния дневен ред. Това е моделът на формиране на всички модерни европейски и американски партии. И смятаме, че е дошло време да го реализираме и в България. Не състезание за постове и партийна секретарщина, а честно състезание в областта, където всеки се чувства в собствени води.

Кога предвиждате да бъде създадена новата партия?

- Най-вероятно през месец май.

Тогава и Иван Костов ще създаде своята партия. Няма ли да се създаде между вас конкуренция за членове. Вие за коя част от електората ще се борите?

- Ние сме конкуренти с всички стари партии и ще се борим за всички онези, които искат различна България и са готови да работят за това. Ще се опитаме да изградим партия, която да създаде общност от хора, които имат куража и вярват, че България може да бъде модерна, сигурна и развита държава. Няма да разчитаме на онези, които смятат, че някой постоянно им пречи за нещо. Веднъж им пречи международното положение, друг път - медиите, трети път – ченгетата. Това време свърши, идва новото време,

когато не си търсиш оправдание, а работиш.

Как гледат вашите доскорошни съпартийци от НДСВ на новото ви поприще, какво ви казват?

- С всички колеги вече 3 години коментираме едно и също нещо. Как да работим и как да бъдем по-ефективни. Защото влязохме в парламента с партийни листи, но отговорността не е партийна, тя е лична. Коституцията изисква всеки един от нас да носи личната отговорност за мандата, който е получил. А отговорността ни е да работим повече, по-ефективно и да вадим качествена продукция. Така, както е за всеки един българин.

Говори се, че Милен Велчев стоял зад вашите тези. Каква е истината?

- Кои са авторите на нашите тези е публично известно и то не от днес. Аз имам куража да кажа, че за тези 15 години не съм променял нито тезите, нито идеите си и нито един от нас не е кукла на конци. Ние сме хората, които с лицата, имената и думите си ежедневно заставаме пред медиите и  предлагаме и защитаваме тезите си.

Зад вашите тези стоят ли сегашни и бивши министри?

- Когато създавахме ПГ, ние казахме, че я създаваме с една единствена цел - да обедини хора около идеи по-големи от идеята за собствена партия или група или за един или друг министерски пост. Това е нашето предизвикателство и нашата цел.

Какво бихте казали на неверниците, които казват, че се създава поредната партия за лично облагодетелстване?

- Тома Неверни е казал, че истината ще ги направи свободни. Единствената препоръка, която мога да дам е: да следят под лупа всяка наша дума и всяко наше действие. Ние ще бъдем отговорни за всичко, което правим и говорим. И когато всеки трябва да направи своята оценка, има база, на която да стъпи и е свободен да го направи.

Вие сте склонни да поддържате контакти повече с десните политически сили. Минавате за диалогична формация. Бихте ли си сътрудничили и с левицата?

- Разбира се. Времето на идеологическите коалиции отмина. Днес, в 21 век, е времето на тематичните коалиции. Хората са ни изпратили не да се съюзяваме или да се делим заради идеологии или партийни пристрастия, а да вършим работа. За да се върши работа, не бива да има идеологическа причина, която да ни спира. Още преди три години лансирах тезата за тематични коалиции и тя се възприе. Не бива да се смята за партийно предателство, когато партии от различната част на идеологическия спектър се съюзяват, за да решат един или друг национален проблем.

Вашият колега и приятел Емил Кошлуков каза наскоро пред ДУМА, че и в БСП имало нововрмеци. Вие поддържате ли тази теза?

- Разбира се, че в БСП има нововремци - хора, които споделят идеята, че трябва да се работи и че няма време за губене. Мен не ме притеснява, че те са от Коалиция за България. Да не живеем в 18-и век?! Ние живеем в 21-и век и това по-скоро ме радва.

Какво е мнението ви за ВНС? Новото време има ли вече позиция?

- В Новото време предстои да дискутираме по тази тема. Но моята първоначална реакция е, че днес не бива да търсим големи чадъри и решения за всички проблеми на България - дали те ще бъдат с ВНС или с ОНС решени.

Смятам, че времето на революциите свърши, а 21-и век е векът на еволюцията.

След приемането ни в НАТО, добре ли е да има рокади в кабинета?

- Дискусиите за рокади в кабинета са най-популярното политическо клише през последните 15 години. Важно е да има политици, които да накарат администрацията да следва политически идеи и да гони политически цели, отколкото да говорим за един или друг министър. Политиката е важна, а персоналното присъствие и изпълнение трябва да бъде подлагано на парламентарен и обществен контрол.

Вие обявихте публично, че ще подкрепите министър-председателя, ще продължавате ли да го подкрепяте по време на целия му мандат?

- Новото време не пази правителството, а пази парламента като работещ орган. Вярвам, че този парламент има сили и достойнство да завърши мандата си. През останалата година и половина да приеме онези закони, заради които сме заявили, че влизаме в това НС, и които ще са полезни за България. Да делим партиите по отношение на това дали подкрепят правителството или не, това също е доста ретро. Не е опозиция един, който казва "не" на правителството и мрази премиера. Ние казваме: свършете си работата. Това е разликата. Трябва да излезем от политическите клишета, които се създадоха по времето на прехода.

Оптимист ли сте за бъдещото ви участие във властта?

- Вярвам, че в следващия парламент мнозинството ще е на тези, които споделят идеите на Новото време и това ще бъде добре за България. Да, другият парламент ще бъде на нововремци.

Мариела БАЛЕВА
В. «Дума», 25 март 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент