#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ЗАКОНОДАТЕЛЯТ НАЙ-ПОСЛЕ НАПРАВИ МАЛКИ, НО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ СТЪПКИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

19 Ноември 2004 г., публикувано в ????????

ЗАКОНОДАТЕЛЯТ НАЙ-ПОСЛЕ НАПРАВИ МАЛКИ, НО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ СТЪПКИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”
39-о Народно събрание, 19 ноември 2004 г.


Уважаеми господин Председател,
Уважаеми колеги,


Имам позитивна новина. Оказа се, че най-после в този парламент, когато става дума за професионално написани и добре обосновани закони с национално значение, дори винаги спорещи групи могат да стигнат до общо решение.
Веднъж вече ви казах, че тук стана чудо. Сега сме свидетели на нови чудеса. Парламентът прие законопроектите на Новото време, с които законодателят най-после направи малки, но изключително важни стъпки за българското образование и наука. Гласувахме данъчни облекчения за всеки, който дари компютри на училища и университети, стимулирахме тези, които инвестират в научноизследователска дейност. До този момент законът ги наказваше, вместо да им помага.
Най-сетне показахме, че не само можем да говорим колко ни е мил малкият и среден бизнес, но и че можем да му помогнем в битката за оцеляване. Промените в данък добавена стойност дадоха възможност на фирмите да съдят държавната администрация за невърнат в срок ДДС кредит. Така премахнахме незаконното бреме, което тегнеше над малките фирми да финансират държавата.
Премахнахме непосилния патент, наложен на Интернет-клубовете, който беше на път да ликвидира тези съвременни читалища, които за огромна част от децата на България са единственото място, което им дава достъп до глобалната мрежа.
Премахнахме дискриминацията над малките и средни фирми, които търсят развитие и растеж.
Намаляването на данък дивидент пък ще стимулира бизнеса да излезе на светло, да декларира печалби и да осъзнае ролята си за развитие на обществото.
Всички тези малки прагматични стъпки са в полза на цялото общество и са важно вложение в модернизацията на държавата. С тях целият парламент изпълни едно от основните си задължения – да пише и приема именно такива закони.
Новото време благодари на всички колеги в парламента от всички парламентарни групи, които подкрепиха тези наши идеи. Разчитаме на вашата подкрепа и за законите, които ще променят българската политическа система.
И тъй като говоря за важните неща, които се случват напоследък в този парламент, искам от тази трибуна да припомня на министър Шулева нещо, което тя може би иска да забрави. На депутатите от всички парламентарни групи, на целия български парламент следващата седмица тя дължи отчет за това с какви темпове се изпълнява стратегията за приватизация на „Булгартабак холдинг”. Напомням на министър Шулева, че на 5 ноември Народното събрание прие решение, с което задължи правителството и лично нея да представи този отчет и освен това да обоснове как е активизирала конкретните мерки за преструктуриране и оздравяване на предприятията от холдинга. Но съветвам г-жа Шулева, преди да донесе отчета в парламента, още днес да каже какво прави министерството й за хората, които протестират отвън. Хората са на студено днес, защото преди три години им обещаха справедливост.
И накрая искам да изясним един спор, който тече от две седмици в тази сграда. Много бяха версиите за това с чии гласове ще мине бюджетът на правителството. Вчера в решаващата за този закон комисия всичко стана ясно. Само представителите на НДСВ и ДПС гласуваха “за” проекта. Но тези, които се пишат първи опозиционери, осигуриха мнозинството за бюджета. Осигуриха го с отсъствието си. Бюджета подкрепиха отсъствайки Асен Димитров Гагаузов, Веселин Борисов Черкезов, Димитър Иванов Стефанов, Димитър Стоянов Дъбов, Иван Георгиев Иванов.
Няма аз да казвам кой наистина иска промени в бюджета и кой го приема, дори без да го обсъди. 

Коментари

iqzpou

04 Февруари 2010 г., 22:27 часа

zPj76z <a href="http://hrtfrdordocw.com/">hrtfrdordocw</a>, [url=http://cgwltfmnewgg.com/]cgwltfmnewgg[/url], [link=http://jqbgnlncdnmp.com/]jqbgnlncdnmp[/link], http://vnazykrbwsag.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент