#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Вотът бе загуба на време, враждебни са само неудачниците в политиката

15 Март 2004 г., публикувано в ????????

Вотът бе загуба на време, враждебни са само неудачниците в политиката
БЯХМЕ БУНТАРИ, СТАВАМЕ РЕАЛИСТИ
Искам нашите пенсионери да почиват на Албена, казва Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. Бил е сътрудник на Желю Желев и секретар на сдружението за честни избори и граждански права. Влезе в парламента като народен представител от листата на НДСВ в Бургас. Доскоро беше зам.-председател на ПГ на НДСВ и член на Политическия съвет на жълтата партия. Една от основните фигури в дискусионния клуб "Новото време". Председател на новосформираната едноименна парламентарна група.

Г-н Севлиевски, кабинетът оцеля за пети път. Какво показаха резултатите от последния вот?
- Резултатите бяха ясни като аритметика. Знаеше се, че вотът, внесен от КБ, няма да мине. Според "Новото време" дебатите по този вот бяха абсолютна загуба на парламентарно време. Нямаше изненади. Всички политици дадоха заявка, че искат да останат в старото време при правенето на политика по стария начин. Ние се опитахме да дадем заявка, че искаме да правим политика в новото време. И българският парламент да приеме правилата, които са необходими за това.
На този вот подкрепихте кабинета. Какво обаче ще бъде поведението на "Новото време" при следваща подобна ситуация?
- На този вот подкрепихме промяната, за която сме пледирали през последните три години в парламента. Ние пледирахме за прагматична политика, която отговаря на нуждите на обществото днес. Пледирахме, че парламентът трябва да направи така, че до края на този мандат да не се занимава повече с кухи теми или измисляне на панацея, а с редица конкретни неща. Като например отхвърлянето на онази разпоредба в НК, която дава възможност да се изграждат наркоразпространителски мрежи. Надявам се, че това ще се случи другата седмица. Или като избирателния кодекс, който, ако бъде приет, ще принуди българските партии чрез смесената система и мажоритарниите избори да се реформират. И да излязат от
модела на командирски организации
Законът за референдумите пък ще позволи на хората не само на национално, но и на общинско ниво да налагат дневен ред, какъвто смятат, че е важен. Трябва да бъде приета поправката в закона за общинската собственост и цялото общинско имущество до последната игла да стане обществено достояние. Опитахме се да докажем по време на този вот, че държавата не е дойна крава и че трябва да престане това българските политически партии и олигархията да гледат на нея по този начин.
Този вот изчерпа ли критиката от ваша страна към кабинета?
- Ако досега сме били бунтари и критични, то вече ставаме драматично прагматични. Няма да поощряваме и да участваме в правенето на лоша политика. Защото другите политически сили много говорят за апартаментите, които са купували министри, но нито сега, нито преди 15 години някой депутат или парламентарна група е внесъл законопроект, какъвто ние внесохме
за забрана на връзкарството
при придобиване на апартаменти. Това е пример за прагматична политика. Има две добри новини. Първата е, че на времето, когато някой може да си купи апартамент по този начин, му идва краят. И втората е, че има достатъчно време в това Народно събрание да се приемат тези закони, които няма да позволят в бъдеще това да се случва.
Как се отнасяте към идеята за ВНС?
- Гледам на подобни предложения скептично. Защото смятам, че по този начин се подменя реалният политически дебат днес. Предлага се да направим коалиция за аспирина, но не е доказано, че той лекува всички болести. На едни им действа добре, на други им пречи на язвата. Важният въпрос е Народното събрание и политиците да опишат бъдещите предизвикателства пред страната. И да дадат доказателства, че сме в състояние да се изправим срещу тях. Разбирам, че на много от политиците не им се прави трудната политика, която е решаване на конкретни проблеми днес.
Има ли вероятност от предсрочни избори?
- Смятате ли, че всички онези стотици хиляди българи, които през последните три години взеха потребителски кредити, искат днес предсрочни избори? Не, те искат прогнозируема политика.
Това е новата средна класа на България, тези хора са и една от нашите електорални цели. "Новото време" иска да привлече с идеите си поколението на Ралица Агайн, на Величко Клингов, които са млади професионалисти, част от световната политика и икономика. И това поколение да може да направи така, че възрастните хора в България да имат доста по-достоен живот. Ако ме питате коя е една от мечтите ми, ще повторя Петър Дертлиев, който през 90-а година каза, че си мечтае на Албена да вижда български баби на почивка. Искам същото - нашите, а не германските пенсионери да могат да ходят на Албена.
Какви ще бъдат отношенията ви с НДСВ, след като вече се отцепихте от тях?
- Не се отцепихме от НДСВ, ние просто отцепихме всички останали. И го направихме не за да покажем, че ние сме различни, а да накараме другите да действат по различен начин. Още първия ден казах, че не е задължително една нова политическа или парламентарна група да бъде враждебно опозиционна на сегашната управляваща сила или пък вражески настроена към останалите. Езикът на войната, страхът,
тайните и злорадството
изпразниха от съдържание политическия ни модел. Затова нашата изненада ще бъде, че няма революционно да се променяме, няма да търсим врагове и да воюваме. Враждебни стават неудачниците и тези политици, които разбират политиката като привилегировано материално право. Ние просто ще продължим да защитаваме всичките тези, които сме защитавали досега, и да бъдем предвидими. Хората не искат истерици, които постоянно ги вкарват в безсмислени драми. Време е за политика "за", а не "срещу". Резултатите от политиката, при която всички са ти виновни, са ясни. Плочата, в която все сме жертви, се изтърка. Затова "Новото време" в идейната част, в тезисната политика няма конкуренти. И това е един от проблемите ни.
Кога партия "Новото време" ще стане факт?
- През следващите две седмици ще бъде създаден инициативният комитет, който ще се захване с организация на учредителния конгрес на политическа партия "Новото време". Надявам се тя да бъде реалност до три месеца.
Къде ще търсите партньори?
- Партньори бихме могли да търсим преди следващите парламентарни избори. Бракове по сметка и разводи по италиански не са необходими за българската политика.
Значи не си представяте ролята на "Новото време" като на балансьор? Ахмед Доган каза, че тя е свободна, защото ДПС отдавна не е балансьор.
- Тя е свободна, защото е ретро. Не е въпросът да балансираш, въпросът е да катализираш. Има неща, които не могат да бъдат балансирани и е по-добре да бъдат катастрофирани. Въпросът е не какво старо да балансираме, а какво старо нерешено да решим.
Как виждате процесите вдясно и доколко е възможна десноцентристка коалиция?
- Истината е, че определящите се като десни сили в българската политика се намират в състояние на тежка идейна и организационна криза. Имат и сериозни проблеми със самоидентификацията и позиционирането спрямо изискванията на обществото, спрямо досегашната управленска политика и най-важното - спрямо бъдещото развитие на държавата. Десно- центристка коалиция е възможна и съм сигурен, че в следващото НС мнозинство ще има онова, което е изградено по идеите на "Новото време".
Колко политически сили очаквате да има в следващия парламент, докъде ще продължи това прегрупиране?
- Няма причина да не продължава. До края на тази година аз прогнозирам, че много от партиите, които са направили днес заявка за бъдеща политика и за бъдещ политически живот, може и да ги няма. Но разделението е полезно. Само така могат да се идентифицират ясни, макар и малки политически групи, готови да произвеждат ефективна политика.

Лилия ГЮРОBA
В. “Стандарт”, 15 март 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент