#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, председател на ПГ "Новото време": НИЕ СМЕ ПРАГМАТИЦИТЕ НА XXI ВЕК

11 Март 2004 г., публикувано в ????????

„Нямаме време за губене", така започнахте вчера декларацията си, с която обявихте, че напускате НДСВ и създавате нова група. Кога разбрахте, че времето ви в НДСВ изтича, г-н Севлиевски?

- Още в момента, когато започна да се говори за партия НДСВ и усетих огромното вътрешно напрежение около нейното създаване. Когато разбрах, че в голяма степен тази партия (не заради документите й, а заради основните й играчи) няма да бъде моята партия. За известен период очаквах, че е по-до-бре нещо да се случи, като се надявах, че в бъдеще тази партия ще може да бъде модернизирана.

А защо влязохте в партийното й ръководство?

- По лично предложение на премиера. Аз съм оптимист и си мислех, че дори и фалстартът би могъл да бъде променен във времето. Най-голямото ми разтърсване обаче дойде, когато се създаде дискусионния клуб „Новото време" . Тогава (в началото на 2003 г.) присъствах на един Политически съвет на НДСВ, на който в продължение на четири часа бе дискутирано по странен начин що е фракция и що е дискусионен клуб. Надеждите ни бяха напълно разбити от реакциите на предложението ми името на НДСВ да бъде сменено на Национално движение за свобода и възход. Премиерът се съгласи, другите партийни лидери - не. Това ми бе доказателство, че не се търси политика, а параван.

Каква страница от политическото си битие искате да затворите?

- Ние всички в „Новото време" сме хора реализирали се, хора с претенции, хора от настоящето и бъдещето. А за тези три години се оказа, че в голяма степен сме живели в миналото: с безкрайните вътрешни колизии, противоречия, с безкрайните безсмислени спорове. С крачката, която правим сега, казваме: „Стига! Стига сме търсили причини да се караме, нека да намерим причини да работим!"

Ако не беше Симеон II, Севлиевски нямаше да влезе в парламента. Не чувствате ли, че подменяте вота на избирателя?

- Благодаря на Симеон Сакскобургготски за това, че даде шанс на нашето поколение да участва активно в българската политика. Но дошло е време ние лично да поемем своята отговорност и да направим така, че българската политика да бъде предвидима за повече от 10 години напред. Ако се бяхме отказали, това щеше да е подмяна на вота.

Премиерът не се ли опита да ви задържи?

- Премиерът е реалист. Той разбира, че голяма част от нас имат политическа биография и искат да работят в политиката и за в бъдеще. Освен това ние сме продължение на идеите, с които той дойде и спечели изборите. Амбицията ни днес е да ги напълним със съдържание.

Не се ли чувствате предатели? Напускате кораба, когато той започва неудържимо да потъва. Бягате от отговорността за провала на НДСВ.

- Не бягаме от отговорност, бягаме напред. Опитваме се да направим сега това, което би трябвало да се случи в България. И ако в обикновения живот само веднъж има прошка (на Сирни Заговезни), то в политиката колкото по-често политиците искаме прошка от избирателите си, осъзнаваме грешките си и намираме поуките - толкова по-добре ще бъде за България.

С десните си идеи къде ще се вклините в раздробеното дясно, пренаселено от малки десни партии?

- Не е въпросът да се вклиним, а да родим идеи, които да обединят хора не заради партиен пост или привилегия, а за лидерство в областта, в която те работят.

С какво вие сте по-добри от партията на Надежда, на Костов, на Софиян-ски, на Бакърджиев?

- Ние заставаме пред обществото с нашите 45 законопроекта. Това е нашият труд, нашата действаща политика, която сме родили през последните три години като народни представители. Тези законопроекти уреждат новите правила в България. Ние сме единствените, които казваме, че обединението трябва да бъде заради идеята в България да се изгради нова политическа и икономическа инфраструктура, нова избирателната система с мажоритарен елемент, с възможност за действителни референдуми. Успеем ли - то тогава партии от лидерски тип трудно ще могат да виреят.

Това е вашият политически продукт и вие искате да го продадете, къде ще търсите клиенти?

- Ако ги определяме възрастово - активни участници в реализирането на нашите идеи виждаме сред хората между 25-45 години, които работят, стремят се да се докажат, опитват се да се образоват, дообразоват, плащат данъци, издържат семейства. Това е активното поколение на България, което няма време да чака икономиката да се развива бавно, за да стигнем след 30-50 години стандартите на държавите от ЕС. Ние вярваме, че с елементи на новата икономика - компютрите, високите технологии, науката - ще може да се даде тласък на развитието ни.

Преди компютрите не трябва ли да помислите за безхлебието в България?

- Това е лесната политика; - да изреждаш днешните проблеми. Предизвикателството пред нашето поколение е да погледнем в бъдещите проблеми и още отсега да се изправим срещу тях. Днес никой не вярва на политиците, защото те са се заровили в миналото. Ние вярваме, че въпросите за безхлебието, за ниските пенсии, могат да се решат по-бързо и по лесно, ако в някое училище например се раздадат 10 компютъра повече и ако 10 ученици повече се научат да работят с компютри. Защото, когато на следващия ден влязат в Интернет, ще продадат знанията си като компютърни специалисти и няма да имат проблем с безхлебието.

Май сте се откъснали от живия живот, от ежедневието например на 2,5 милиона пенсионери?

- С тези думи, може така да изглежда. Но ние сме помислили и за социално слабите - внесли сме законопроект за промяна на Закона за държавната собственост, с който искаме да спрем връзкарството, раздаването и продажбите на евтини държавни апартаменти. Колкото по-малко се разхищава националното имане, толкова повече пари ще има за пенсионерите, безработните, за децата, за обществения ред. В същото време за нас не е въпрос всички днес
да имаме равни резултати, или равни доходи, а равни възможности - така ще постигнем модернизационното мнозинство в България.

С какво един успял млад човек ще предпочете партията на Севлиевски пред тази на Дилов?

- Като погледне визитката на двете партии и види, че в едната има добри специалисти по шоу, а в другата партия - добри работници. В едната партия говорят за законопроекти, а в другата - повечето от законопроектите вече са ги направили.

Ще направите ли крачки към СДС?

- Ако със СДС бяха свързани романтиката и прагматизма на 90-те години, то „Новото време" е ентусиазмът и прагматизмът на XXI век.

В дясното пространство ще се конкурирате с Костов. А той ви е изпреварил поне с опита си.

- Да, Костов има специфичен политически опит: опитът на интригите, на страха, на властването, на командването. Ние този опит го нямаме. Затова няма да се състезаваме с него на тази писта. Нашата писта е пистата на свободата, на възможностите, не на командването, а на служенето.

Но едва ли името Севлиевски може да напълни тези зали, които името Костов взривява.

- Животът е пред нас, но ако продължим да правим политика от и за емоциите, то България ще си остане на днешното дередже. Ние искаме да правим политика, в която основното послание е РАБОТА. Основното послание на Костов бе и остава: „Аз ще ви оправя. Аз имам качества. Аз зная кои са враговете и мога да се справя с тях. От вас се иска безрезервно да ме подкрепяте, да не ме критикувате, да стягате коланите, ако е необходимо, и всичко ще се оправи." Ние казваме друго: „За да се оправим, трябва всички да работим." А нашата работа като политици е да създадем правила, по които вие ще работите по-лесно и ще имате равни възможности.

Това е щатският модел!

- Да, моделът ще е американски или по-скоро модерен. Част от нас са получили основните си политически знания в САЩ или чрез работа с американски партии и американски политици. Политическият модел в САЩ е най-свободният.

Не скачате ли поне 50 години напред?

- Нали за това говорим - да прескочим едни 50 години време, което е загубено.

И въпреки това оставате в парламента, крепите Симеон, от вас зависи кога това правителство ще падне. Няма ли да се превърнете в търгаши на политическа подкрепа?

- Не приемам тази дума. Ако тьргашеството е било основен начин за правене на политика в България през последните 15 години, аз не съм съгласен това да продължава. Днес модерният подход в политиката са тематичните коалиции за решаване на един или друг проблем, за приемането на един или друг законопроект. Ние не крепим кабинета, ние крепим парламента. Защото смятаме, че парламентът трябва да си изкара мандата и да си свърши работата.

Валерия ВЕЛЕВА
В. “Труд”, 11 март 2004

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент