#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НОВОТО ВРЕМЕ Е НОВ НАЦИОНАЛЕН СВЕТОГЛЕД

10 Юли 2004 г., публикувано в Архив

НОВОТО ВРЕМЕ Е НОВ НАЦИОНАЛЕН СВЕТОГЛЕД

Учредителен конгрес на партия Новото време
изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”
10 юли 2004 г.


Скъпи приятели,
Всички ние тук осъзнаваме, че най-пълната, пряка и изчистена форма на политическата организация е политическата партия. Партията има функционална, ролева и йерархична структура и чрез спазване на определени общоприети правила изпълнява политическа дейност.
Партията на Новото време ще функционира така, както искаме да функционира държавата ни.

Партия Новото време е добрата идея. Добра, защото всички партии, които сега си разделят властта, не успяват дори заедно да съберат и половината от общественото доверие. И това e така, не само защото между тях няма идейни различия, но няма и политика, която да ги създава.
Всяка поредна партия, която спечели властта, си присвоява държавата и набутва целия си кадрови потенциал по всички нива на управлението. И така става държавна партия. Такава партия няма нужда да налага идеи и програми, да привлича съмишленици, да се доказва като партия на голяма част от обществото, да разчита на колективното усилие.
Старите партии не търсят обществена сила за политиката си, защото им стига политиката на силата.
Старите партии пропагандират стабилност. Но стабилност на статуквото,  което им осигурява лостовете към ресурсите, а ресурсите – власт.
Ние сме за промяна на статуквото. И знаем какво трябва да се промени.

- Промяна е невъзможна, докато науката, образованието и здравеопазването са губещи и непрестижни сегменти от икономиката, а не генератори на растежа.
Само ново отношение, нови закони и правила ще направят така, че на бизнеса да му е интересно и изгодно да инвестира в тях, на работниците да им е комфортно да работят, а на хората – да им е приятно да получават услугите им.

- Няма истинска промяна без реални проекти и строителство на инфраструктура. Колкото прозрачно и ефективно да работи администрацията, България не би могла да се свърже със света, ако няма нормални пътища и комуникации.

- Няма и промяна, ако държавата не се откаже от желанието си да управлява, ако фирмите не увеличат прозрачността си, ако не спазваме международните стандарти за отчетност.

- И няма да има успешна България, докато всяко българско правителство концентрира дейността си на върха и няма стратегия за равномерното социално-икономическо развитие на всеки регион.

- Няма да има успешна България, ако не демократизираме информацията така, че да е достъпна за всеки, а не да стои само в ръцете на огромния и тромав чиновнически апарат.

- Няма да успеем, ако не спрем разрастването на бюрокрацията, която се крепи на връзките, а не на знанието и професионализма. Чиновниците не трябва да са бързи, смели и сръчни. Трябва те и всички българи да сме мотивирани, образовани и информирани.

- Ще успеем, само ако България се интегрира, не единствено емоционално и културно, а и в световната икономика. А това не става по нареждане отгоре, а по убеждение на всеки участник на пазара.

- Ще успеем, ако осъзнаем, че нашата сила е в ресурса на съгласието
    - И то съгласие между хора и политици
    - съгласие между общество и държава
    - съгласие за модерните правила
    - съгласие за реда и сигурността
    - съгласие за промяна.


В системата на интегрирания свят вече няма значение къде се намираш на географската карта, колко си голям и кой си бил в разделения от железни завеси свят.
Има значение само дали си избрал просперитета и дали си подготвен да го направиш начин на живот в страната си.

Все повече хора у нас не гласуват и се питат защо други народи просперират, а собственото им политическо управление не е избрало успеха и за тях. И хората не гласуват, защото меко казано през годините на прехода партиите у нас спориха за това как да се казва една улица, вместо да се хванат и да я асфалтират.

Политическата класа у нас не успя да утвърди правилата на демокрацията, но добре разви системата на клептокрацията.
Това, което отчужди обществото от политиката, не е загубената вяра в демокрацията, а в усещането, насадено от елита, че политиката е бизнес, а да си политик означава да отваряш и затваряш врати, да удряш или не печата, че свободата и свободният пазар принадлежат на една прослойка.
Така престъпниците откриха, че се нуждаят от политиците, а политиците разбраха, че имат нужда от пари, за да останат на власт.

Новото време е политическият и икономически риск да премахнем правилата на клептокрацията и да обединим обществото около истинските демократични ценности.  
Не да спорим за ляво и дясно, а за полезна и безполезна политика.

Новото време ще прави полезна политика, като гради законите, правилата и отношенията, които ще превърнат държавната машина в система за общуване, в свободен пазар, където всички могат да участват, без да се налага да носят в джоба си партийна препоръка. Ще е достатъчно да си разумен, отговорен, образован и подготвен за това, с което искаш да участваш в Новото Създаване – така че да си полезен и на себе си, на семейството си и на обществото.

Новото време са всички хора, които надминаха по знание, опит и информираност собствената си политическа класа, градила партийни крепости през последните 15 години.

Новото време са българите, които ще почистят държавата от обраслите я шубраци от законодателни неясноти, корупционни практики, бюрократични спънки, партийни интереси и престъпен произвол.
Новото време е идеята, която ще направи България място с голяма видимост, място, което излъчва ясни сигнали, а не заплашителни шумове.

Идеологията на Новото време не е в партийната фразеология, а е политика на действието, с която умни и национално осъзнати българи ще съградят заедно сигурна и модерна инфраструктура, която ще свърже България със света.    

Новото време е свободно политическо пространство за всички българи, които знаят, че демокрацията живее само тогава, когато е резултат от съвместната работа на цялото общество.

Новото време е организация на хора, които знаят, че политиката не е бизнес, който разпределя блага и привилегии, а основен организиращ принцип в живота на обществото.

Новото време са свободните хора, за които политиката е легитимна демократична дейност, чрез която се създават правилата и се решават практическите проблеми на държавата.

Новото време е концепция за добър живот, нов национален светоглед и нова национална идея.

Новото време е мрежа за общуване, която свързва хора и ги прави част от глобалната мрежа, от свободния пазар, от модерния свят.

Новото време е националната енергия на всички българи, които имат самочувствието, че България няма тепърва да става част от Европа, защото Тя Е Европа.  

Новото време е мисията, която ще възстанови системата на свързаност между България и света. Ще изгради вътрешните връзки, но и мостовете навън. Ще отпуши каналите, по които тече ясна и свободна за достъп информация – за пазарите, за хората, културата, историята, езиците и бизнеса. Просто ще включи българския светоглед в този модерен европейски и световен поток.
 
Новото време е мястото, където има избор между алтернативи, които не са наложени отгоре, а са резултат от съвместно знание, от личната разумна оценка на всеки отделен човек, който осъзнава значимостта на общия избор и последствията от него.

Новото време са хората. Хората, които имат личната си концепция за добър живот, която е част от националната кауза за отворена, обновена и успешна България.

Новото време е организация на хора, които работят и искат да работят.
На тези, които искат не да пестят, а да инвестират.
Които искат да се образоват.
Които искат в България да има истински избор и където важен е индивидът, личността, а не партията и принудата.
Които искат истински избор между реални алтернативи, а не между по-голямото и по-малкото зло.

Новото време е България, в която живеят хора с национално самочувствие. Хора, които пътуват, образоват се, работят и се конкурират на световния пазар, но се прибират в българския дом, поливат корените на историята си, развиват националната си култура и я интегрират.

През 1990 година България направи своя национален избор – демокрация и свободен пазар.
Догодина българите ще направят своя личен избор и ще дадат мандат на тези политици, които ще съобразят бъдещето на България с императивите на обединена Европа – отваряне, обновяване и конкурентноспособност.
Българите ще дадат мандат на политиците, които осъзнават последствията от своите днешни действия и които няма да поставят нацията и държавата в ситуация да се окажем отворени, но неподготвени. На политици, които изграждат мостове, а не стени. Политици, които работят за промяна.

Преди два дни социолози казаха, че обществото очаквало ляво управление. Аз бих казал, че това очакване е пасивно. Примирен поглед към днешното състояние, където сред партиите, които сега са на сцената, един събира малко повече от останалите. И само толкова. Това е истината.
Но Новото време е времето не на пасивното очакване, а на активното участие.
Новото време са хората, които не чакат примирено кой ще дойде и ще започне да разпределя отново изтънелите ресурси на държавата.
Хората, готови да спрат остарелия партиен маниер и да създадат новите политически правила, по които всеки ще има равни възможности да създава доход и да взема решения.

Хората на активното участие ще спечелят мнозинство в следващото Народно събрание и ще съставят правителството на Новото време.
Това е властта, от която има нужда България и всички свободно мислещи българи. Власт, при която хората са съмишленици за бъдещето.
Власт, при която партиите си сътрудничат за правата на всеки гражданин и за просперитета на държавата.
Власт, при която институциите са моторът и прозрачната комуникация на обществото, а не враг на хората.

Това е част от идейната концепция на Новото време.
Това е убеждението ни, че мнозинство ще спечели само такава организация от мислещи и работещи хора, които знаят, че могат да направят себе си и страната си успешни, без да минават по отъпкания път на привилегиите и корупцията.
Защото ние в Новото време знаем, че за света корупцията е другото име на тъмнината, а в непрозрачна държава никой не инвестира.
 
Ще разочароваме всички, които очакват от нас да сме сърдитите млади, които се опитват с революционни лозунги и барикади да върнат държавата, която партийни динозаври си присвояват от обществото.
Ние няма да се сърдим, ние ще работим.

Ние казваме на всички:
Добрата идея е успешна България.
Ние ще работим за нея!

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент