#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НЯМА ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ

11 Март 2004 г., публикувано в ????????

Ще правим политика, от каквато има нужда българското общество

Мирослав Севлиевски е роден през 18 януари 1965 година в Троян. Завършил е география в СУ "Св. Климент Охридски". Един от създателите на Групата за натиск, а по-късно на дискусионния клуб Новото време. Депутат в 39-ото НС, избран от ІІ многомандатен Бургаски район. От 9 март 2004 г. е председател на парламентарната група Новото време. 

Г-н Севлиевски защо решихте да се отделите от НДСВ и да сформирате група на Новото време?

- Създадохме парламентарната група  Новото време, защото сме убедени, че е политическо лицемерие и безотговорност да се оправдаваме, или примирим с нежеланието и съпротивата на старите партии. Правим го, за да защитим гордостта и достойнството на българина и да заслужим доверието му. Ние участваме в политиката, не за да властваме, а за да защитаваме свободата и демокрацията. Политиката не е упражнение на власт спрямо гражданите. Законите, които приемаме, определят дали напред ще излязат предприемчивите, или ленивите, дали можещите, или връзкарите.  Искаме най-сетне българската политика да бъде политика на  прагматизма, а не на емоцията, политика на действието и бързият отговор на реалните проблеми.  Като политици, ние нямаме право да бездействаме, защото членството в ЕС и НАТО не е самоцел, а задължение да създадем нова политическа и икономическа инфраструктура, която да изведе България извън кошмарите на бедността, престъпността и корупцията. Искаме да обединим хората около идеи, по-големи от идеята за собствена парламентарна група и политическа партия. Правим го, защото модерна България е нашата кауза, и защото България няма време за губене.

Какво  наложи превръщането на дискусионния клуб Новото време в парламентарна група извън НДСВ?

- Създадохме парламентарната група Новото време, защото за изминалите три години се убедихме, че няма никакъв смисъл да се опитваш да мотивираш хора, които не искат да бъдат мотивирани, на които статуквото им е удобно, които не могат да мислят отвъд края на мандата.
Политиката не е администриране. Политиката е начин да накараш администрацията да следва идеи, които ти изразяваш от името на избирателите. Обратното е просто лицемерие.
Това, че ние сега създаваме група, не е бойкот, нито враждебен или опозиционен ход. Това е нашата застраховка “политическа отговорност”, която сме сключили с избирателите и по която изпълняваме нашите задължения. Нашата работа е застраховката, която получават избирателите за гласовете си, а резултатите от тази работа легитимират присъствието ни в политиката. В групата на Новото време всеки ще носи своята отговорност, чрез  законите, които сме внесли и защитаваме. Работа в името на родината е политиката, която ни обединява в тази група. А политиката е състезание на идеи и тяхната реализация, а не на кадруване и облаги. Политиката е работа за екип и ние сме доказали, че сме екип, който участва в това състезание – състезанието на мислещите и на работещите. 
Ние работим вече трета година и няма да се откажем от идеите си за ясна, отворена и публична система за политически живот.

Новото време лансира идеята за нов морал в политиката, приемате ли за морално да останете в парламента, въпреки че сте избрани от листите на НДСВ?

- Моралът е в това да си понесеш отговорността за всяка дума и всяка постъпка. Днес политическият морал изисква всички ние да докажем, че сме на страната на хората, които всеки ден работят усърдно и спазват законите, а не сме на страната на малцината, които разчитат на привилегии и връзки. Политическият морал изисква да не разказваме проблемите на хората, а да ги решаваме. Ние сме тук, не за да даваме нови обещания, а да очертаем новите предизвикателства.  Но и да докажем, че сме в състояние да ги посрещнем. Тук сме да заявим, че ще работим за по-сигурна, по-силна, по-успешна държава.

Каква по-различно ще предложи Новото време?

- Като парламентарна група, ние ще налагаме дневен ред, който отговаря на обществения интерес. С учредяването на Новото време, ние даваме лице, образ и име на идеи, за които сме работили и продължаваме да работим, защото искаме модерна България, в която да живеем сега, а не след 40 години. Ние няма да губим излишна енергия и национално време за вътрешнопартийни и парламентарни войни. Няма да участваме в тях и няма да говорим на езика на войната и враговете. Вчера всички казаха, че никой не е изненадан. И точно тази ще бъде нашата изненада – няма да има изненади. Ще правим ясна, конкретна и публична политика, от каквато има нужда българското общество. Ще създадем политическа организация от хора, които не се боричкат за партиен пост или привилегии, а за лидерство в областта, в която работят; парламентарна организация от хора, които вярват, че на българите им трябват равни възможности, а не еднакви заплати и пенсии. В нашата група всеки отговаря за мястото си с това, което е направил. Всички ние ще защитаваме правото си да работим в тази сграда за единствената кауза – успешна България.  България, в която властта е избрана да служи, а не да командва.

Как ще стане това?

- Това ще стане, само когато решенията са публични, при ясен механизмът за участие във властта, когато се знае кой кой е в политика – с какво влиза, и как излиза, когато има законодатели, които пишат правилата, но и ги спазват, когато обществото получава всичката информация за властта, но и тя се съобразява с ясните сигнали, които обществото й изпраща. Ще стане чрез нова политическа и икономическа инфраструктура на България, чрез отчетност и ясни правила в отношенията пари-политика, чрез  демократизиране на информацията, чрез  реформа на МВР и службите за сигурност, чрез защита на авторитета на българската православна църква и държавна политика за всички българи.
Хората искат от нас да говорим ясно, да говорим с техния език. Те повече не могат да чакат партиите да решат своите проблеми и чак тогава да се заемат с националните.

Марин ТОДОРОВ
В. “Компас” – Бургас, 11 март 2004 г.

Коментари

ritoNitly

16 Март 2011 г., 08:05 часа

Да, вероятно така че е

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент