#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ИЗБОРЪТ НА УЧРЕДИТЕЛИ НА НДСВ ДА Е ПУБЛИЧЕН

01 Февруари 2002 г., публикувано в ????????

Готов съм всеки месец да се срещам с 50-те най-големи данъкоплатци от Бургаско, не бих се срамувал да се нарека техен лобист, зарича се царският депутат

Г-н Севлиевски, вие сте единият от инициаторите за провеждане на дискусия по проектозакона за туризма. Няма ли риск обаче това да остане една добра идея без развитие?

- Не може да отречете, че интересът беше голям. На това събиране имаше представители на големи частни фирми, на браншови организации, на малкия и среден бизнес. Това беше булчино дискутиране на един закон, който би трябвало да сложи рамката на техния бизнес. Аз смятам, че в Бургас трябва да се инициира създаването на една дискусионна група, която да включи 50 от най-големите данъкоплатци, които да имат регулярни ежемесечни срещи с всички депутати от този избирателен район.

Това не е ли прекалено грандоманска идея?

- Осъществимо е. Аз съм готов всеки месец по предварително определени или пък по актуални тези да дискутирам с тези хора. За мен това са хората, които са намерили сили да спазват българските закони, да излязат от сенчестия бизнес, където някога е по-леко, и търсят законови решения за своето ежедневие.

Водили ли сте предварителни разговори с някои от тях?

- Не, но аз очаквам бизнесът да приеме, че това е инициатива, която ще му даде да участва в обществено-политическия живот. Аз не бих се срамувал, ако бъда наречен лобист на 50-те най-големи данъкоплатци на територията на Бургаския регион. Плюс всички останали неща, които трябва да се правят, мисля, че това е сред най-важните.

Казахте наскоро, че не можете да се организирате в собствения си избирателен район. Какво се крие зад това признание?

- Политиката в България трябва да се модернизира, да се промени избирателната система. Най-вероятно ще се приеме напълно нов избирателен кодекс, който да дава възможност на избирателите да влияят повече при определяне на техните народни представители или с две думи – да имат възможност да пренареждат листите по време на изборите. А това означава, че депутатите ще трябва да обръщат по-голямо внимание на избирателните си райони, отколкото на партийните централи. 

Доста избиратели се опитаха в дните преди 25 януари да разберат как могат да станат учредители на НДСВ, но така си останаха без отговор. Междувременно в Бургас пък се появиха няколко алтернативни списъка на кандидат-учредители. Как бяха определени хората, които се събраха в столицата на 25 януари?

- Не намирам за необходимо да коментирам това, което е минало. По-скоро вярвам, чеу в бъдеще, когато на 6 април НДСВ се събере отново, за да се учреди като партия, механизмите за подбор и присъствие ще бъдат публично дискутирани и оповестени.
Така няма да има никакво съмнение в избирателите, че НДСВ прави непублична политика.

И все пак знаехте ли кои хора бяха поканени на учредяването?

- Пак ви казвам, нямам причина да коментирам миналото. Днес е време да коментираме бъдещето.

Смятате ли, че отлагането на учредителния конгрес за 6 април е за добро?

- Повече демокрация и повече време за дискусия би трябвало да доведат до нещо добро. Една от грешките на последните 12 години е взирането вътре в партиите вместо взирането в проблемите на обществото. Поради тази причина България е едно огромно блато от проблеми, в което е дошло време да скочим всички въпреки опасността от мръсотията, и да се опитаме заедно да го разчистим.

Диана САВАТЕВА
В. “24 часа море” – Бургас, 1 февруари 2002 г.

Коментари

ceabfkfizf

05 Февруари 2011 г., 22:32 часа

3NikCZ <a href="http://pmxvsnjlbnjt.com/">pmxvsnjlbnjt</a>, [url=http://dqrjvuskjdkf.com/]dqrjvuskjdkf[/url], [link=http://lluxrqppbnrv.com/]lluxrqppbnrv[/link], http://gizkhovrthhf.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент