#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПРАХОСВАМЕ ВРЕМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

15 Април 2004 г., публикувано в Архив

НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПРАХОСВАМЕ ВРЕМЕТО НА БЪЛГАРИЯ
Изказване на Мирослав Севлиевски
39-о Народно събрание, 15 април 2004 г.

Уважаеми господин председател,
Уважаеми колеги,
Пак и винаги ще започвам с изречението, което винаги трябва да е най-важно за всички нас в тази сграда: Нямаме време за губене!
Нямаме време дори за пламенни речи, как през тази сесия ще станем изведнъж различни, и то само като сменим обещанията и заклинанията.
България няма време за губене, нито ние имаме право да го харчим за празни приказки.
Парламентарната група Новото време потвърждава, че няма да измисля нови теми, само за да изглеждаме загрижени или много заети. Ние ще продължава да работим и да търсим сред всички вас съмишленици, за да осъществим заедно идеята за успешна България. България, в която властта е избрана да служи, а не да командва.
Ще продължаваме да правим ясна, конкретна и публична политика, от каквато има нужда българското общество. От нас то иска не да го занимаваме с партийните си проблеми, а да вземаме решенията си публично, да бъде ясен механизмът за участие във властта, да се знае кой кой е в политика и дали не я ползваме за лични цели. Обществото иска законодателите да пишем правилата, но и да ги спазваме. То настоява и има това право – да получава всичката информация за властта и властта да се съобразява с ясните сигнали, които обществото й изпраща.
Ние сме тук, не за да си спасяваме местата или партиите. Избрани сме да разпознаваме бъдещето, да даваме посоката, да работим за това законите да са за всички, да осигуряват и защитават правата и възможностите на всеки български гражданин.
Няма да се уморя да повтарям, че ние не притежаваме България, че не сме я получили в наследство от бащите си, а са ни я дали назаем децата ни – децата на България, които чакат от нас да я направим модерна и успешна, да я пазим като бащино имане, което ще предадем на поколенията – съхранено, но и умножено.
Затова наши приоритети и през тази сесия са законите, които единствено ще докажат, че ние тук в тази сграда наистина мислим за бъдещето на България, а не да се грижим за настоящето – и то само за своето си и партийното.
Утре е денят, в който всички ще си припомним как преди 125 години нашите учители по демокрация и политика – строителите на съвременна България, написаха една модерна конституция, която изпревари по прогресивния си дух дори далеч по-обучени по държавност страни.
Там, в страниците, останали от първите политически дебати са нашите големи уроци по политика. Не се налага сега да измисляме азбуката на законодателството, нито парламентарното поведение, нито чувството за държавност, модерност и бъдещност, което са ни завещали първостроителите.
Тогава Петко Славейков е казал: “Депутатите трябва да са умни, благонадеждни и честни люде, за да има силна власт, която да служи единствено на народа, да се укрепи политическата самостоятелност, да има общонародна цел и единство за постигането й”.
Едва ли има тук човек, който не би се подписал под тези думи. Но те, колеги, имат нужда от защита с действия. От това най-после да приемем важните закони, от които зависи властта да е отговорна пред народа.
И още едни особено ясни думи на Славейков искам тук и сега да си припомним: “Няма по-голяма глупост от тая да се считаме по-умни от хората да претендираме за ръководство над тях. Имайте, господа, по-голяма вяра към народа и към неговото благоразумие, вгледайте се по-добре в него, изучете по-положително неговите качества и бъдете уверени, че ще можете да положите повече на него, отколкото на всеки друг”.
Това е. Строителите на съвременна България са ни завещали да бъдем заедно в постигането на националния успех. Да създадем нашата съобщност от разум и мисъл за бъдещето, за да сме достойни за народа, който ни е поверил живота си и държавата.
Да си пожелаем успех и да покажем всички заедно, че заслужаваме това завещание!

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент