#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА

05 Май 2003 г., публикувано в ????????

Депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски не изключи мобилния си телефон в деня когато скандалът с яхтата тръгна в публичното пространство. Звънят му приятели, политици от различни цветове и репортери от всички медии. Разговорите са идентични. “Бях на въпросната яхта в Монако. Нае я  Спас Русев, с когото сме приятели още от 1990 година, от СДС. Всички се радвахме много, че успяхме да гледаме “Гран при”. Непрекъснато имаше коктейли, а хората се местеха от яхта на яхта. Не е имало никакво плаване в открито море – всички съдове бяха на брега, а по палубите им почитателите на Формула 1 се веселяха. И там българите се откривахме, запознавахме се и разговаряхме. Спомням си, че Иван Тодоров ни обясни, че живее в Монако и че съпругата му има магазин за бижута. Нищо друго не сме говорили.”

Г-н Севлиевски, скандалът променя ли нещо в живота ви?

- Ням политик, който може да излезе сух от подобен скандал, независимо от неговата невинност и искреност. Това е ясно на всички, защото не се случва за първи път в страната ни. Разбира се, аз съм хем концентриран, хем в напрежение, семейството и близките ми са разстроени, но аз ги успокоявам с факта, че зная, че ще има още компромати. Няма да се учудя и от наличието на нови атаки.
Давам си ясна сметка с какво се занимавам, познавам и балканската практика, която допуска подобни нрави и явления. Винаги съм знаел, че ще има сериозни конфликти между старото и новото време.

Означава ли това, че нямате чувство за вина и че мислите, че сте вкаран в познатата компроматна схема?

- Бих могъл да допусна, че съм вкаран в някаква схема. Ако има някаква война – тя е извън мен. Аз не воювам с никого. Чувствам се виновен пред семейството си, пред колегите си и пред избирателите, защото вместо да работя по дневния ред на обществото и по проблемите на хората, аз трябва да отвръщам на въпросите от една компроматна война.

Да разбираме ли, че това, което се появи в публичното пространство, е само върхът на айсберга от въпросната война?

- Аз смятам, че това е началото.

Докъде може да стигне краят й?

- Все още поръчителите на войната или нейните сценаристи не са с ясно очертан образ, така че ми е трудно да предвидя, но така, като гледам нещата, мисля, че няма граница.

Това част от друга война ли е или  нова чисто политическа атака?

- Според мен това е част от друга война – от засегнати икономически интереси от преразпределянето на икономически интереси, война, която се предизвиква от идеята за данъчна полиция, от дейността на “Краун Ейджънтс”, позициите ми по случая “Гном”, другите ми медийни изяви... Мисля, че в икономическата война ние сме просто за гарнитура, но има и друга политическа война, в която нашите опоненти използват всички възможни средства и всяка предоставена възможност. Пламен Панайотов обикновено е твърде предпазлив, но след избухването на скандала заяви, че няма да има политически чадър за никого.

А ще изпълните ли препоръката на ген. Борисов политиците да внимават къде ходят, с кого се срещат и с кого разговарят?

- Много благодаря на ген. Борисов. Това ми го казаха още преди 10 години в Америка. За съжаление обаче на ден се срещам с десетки, а понякога и със стотици хора. Пак за съжаление обаче никой не идва с досието си, а и никой досега не ми е казал: “Не се виждай с този или с онзи”.  

Може би на публичните личности трябва да се раздават списъци на криминално проявени и на такива, които са обект на СРС?

- Очевидно е, че публичните лица трябва да бъдем много внимателни в контактите си. Разбира се, никой не е застрахован от нелепости. Много пъти се правят и негативни сценарии срещу нас, защото негативната политическа кампания е част от политиката. Всички казват: ние не правим негативна политика, но всички я използват.

Може ли тази атака да доведе до правителствена криза и до предсрочни избори?

- Опити със сигурност има. За съжаление на сценаристите обаче аз не вярвам, че тези опити ще бъдат успешни.

Не съжалявате ли вече за приятелството си със Спас Русев?

- Трудно създавам приятелства и още по-трудно се разделям с приятели.

А изключвате ли варианта той да е сред инициаторите на компромата?

- Не вярвам той да е замесен в тази схема, но допускам той да е бил използван.

Павлина ЖИВКОВА
Сп. “Тема”, бр. 17, 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент