#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ ИМА ШАНС ДА ПРИЕМЕ НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРАВИЛА

11 Март 2004 г., публикувано в ????????

ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ ИМА ШАНС ДА ПРИЕМЕ НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРАВИЛА

Изказване на Мирослав Севлиевски,
председател на ПГ “Новото време”
при обсъждането на вота на
недоверие на правителството,
11 март 2004 г.


Уважаеми дами и господа, много от лидерите на големите парламентарни групи сигурно са си мислили, че има какво да кажат като последна дума. Но нека да се опитаме да направим едно кратко резюме на това, което се случи днес. Днес за сетен път в този парламент старите партии доказаха, че няма да ги има в следващия парламент и дадоха ясни доказателства за своите способности да губят времето на българския парламент, да харчат парите на българските данъкоплатци и цял ден да говорим за неща и да се опитваме лошо, повтарям, лошо да изреждаме проблемите на България.
Това, което днес беше казано, нима някой не го знае в тази зала? Нима някой в тази зала не знае, че заплатите в България са малки? Нима някой в тази зала не знае, че има семейства, които не могат да си изпратят децата на училище? Но има ли някой в тази зала, който да не знае, че с този тип дебат тези проблеми няма да бъдат решени? Дами и господа, този парламент много пъти е правил велики за България неща. Този парламент, за съжаление и много пъти си е губил времето. Ние в “Новото време” казахме вчера и днес повтаряме – “Нямаме време за губене”. България няма време за губене.
Всички Вие, които искате да губите българското ценно историческо време, ще знаете, че утре няма да имате шанс да го правите. Днешният дебат доказа, че ако днес България се управлява от старите партии, то утрешна България ще бъде управлявана от идеите на “Новото време”. Онези идеи, които поставят като национална кауза успешна България. България на успелите, а не България на бедните и България, в която партиите внушават страх.
Днес този вот го има, защото старите партии начело със социалистическата партия и привържениците на този вот на недоверие ги е страх да дискутират истинския дневен ред на България. Дневният ред на България - онези закони, които ще изградят новия Дунав-мост 2, политически и икономически, който ще свърже България с модерния свят. Страх ги е, че ще бъдат дискутирани големите политически закони, които ще направят така, че не партийните централи и не командирите да назначават депутатите и да правят партийните листи. Законът за референдумите знам, че ви е страх да го има, защото тогава хората лесно ще могат да налагат онзи дневен ред, от който те имат нужда.
Дами и господа, аз знам, че тези думи не са ви приятни. Но аз съм сигурен, че Вие знаете, че хората извън тази зала с неприязън гледат на губенето на време. Повтарям. Всички онези, които днес подкрепят социалистическата партия и внесения вот на недоверие, какво правят фактически? Те се стремят похотливо към властта. Защо? Защото те не знаят новите правила и не знаят какво да правят с тях и как ще оживеят при тях. Те искат днес шарено политбюро. Те искат днес онези партийни и парламентарни пазарлъци, които докараха България до днешното дередже. Защото само при такива тарикатлъци, пазарлъци и търгашества, политически търгашества, те знаят как да я употребят своите лични качества. Тези лични качества вече, на днешна България, са излишни.
Дами и господа, България ще има нови правила. А, г-жо Масларова, аз бях на 25 години, когато Вие бяхте министър в кабинета на Луканов. И Ви питам какво направихте за социалната политика тогава, освен да похарчите онези пари, които малко бяха останали. Питам Ви. Г-жо Масларова, кабинетите на БСП през последните 15 години доведоха България единствено и само до политически и емоционални крахове. Разбира се, аз признавам правото на читавите и на модерните социалисти във вашата партия да претендират и да работят тя да се реформира. Аз днес виждам, че основните оратори от лявата страна не са тези, които най-добре говорят и които знаят какво да кажат. Днес БСП се опита да изгради едно ново мнозинство, което е познато на България 50 години назад. Мнозинството, което е срещу царя. Защото е лесна политика не да дискутираме кои са утрешните предизвикателства, как да решим проблемите днес, а да си намерим лесни мишени. Да кажем заедно с Кръстьо Петков, социалистическата партия и привържениците на вота на недоверие от дясно, че за България е виновен един човек.
Не, за България не е виновен един човек, дами и господа. Виновни са всички онези, които ги е страх, повтарям, да приемем новите правила и да караме по тях. Новите правила, госпожо Тоткова, ще Ви ги повторя, ако и днес не сте ги чули. Да приемем нов закон за референдумите. Да приемем избирателния кодекс и да дадем възможност, повтарям, на хората да избират депутатите не да командват, а за да служат. Да приемем етичния кодекс. Да осветлим отношенията пари-политика като приемем новите правила в закона за партиите. Да направим така, че кметовете да отговарят за това как разполагат със собствеността на общините пряко и ясно като направим публични регистри. Като направим така, че всички да приличат на “Новото време” и да внасят закони, а не да говорят. Когато не Ви харесва, а на повече от Вас Ви харесваше в миналото да си раздавате апартаменти на политици, депутати и министри, на нас не ни харесва и затова внесохме закон. Вие пропуснахте 15 години това да го направите. Дами и господа, едно нещо трябва да знаете. Че с “ ‘ай стига”, тази работа няма да се случи. Тази работа ще се случи само и единствено с работа. И това е основното правило на “Новото време” - работа. Дами и господа, и “Браво” не е достатъчно, а трябва да докажете, че сте готови да участвате за изграждането на модерна и успешна България. Аз знам, че сега лидерите на големите парламентарни групи ще се опитат да върнат дебата в сферата на емоциите, да заклеймят кабинета, едната партия да заклейми другата, да извадят оръжията и думите на войната. Тези думи и тези оръжия са част от миналото. Днешният ден се превърна в пирова победа на онези, които не знаят какво искат. На онези, които внесоха днешния вот на недоверие не заради друго, а за да загубят, повтарям, парламентарно време и за да ни направят така, че българският парламент да доказва ежедневно, че е на страната на мнозинството, което ежедневно спазва законите и работи усърдно, а не на страната на малцината, каквито доказателства Вие много пъти сте давали, на малцината, които разчитат на привилегии и връзки. Дами и господа, има една лоша и една добра новина. Лошата новина е, че през тези години се загуби много парламентарна и обществена енергия. Добрата новина е, че има достатъчно време в този парламент и че този парламент има достатъчно отговорни български народни представители, които ще направят така, че новите правила и новите хора да властват в България.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент