#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НЯМА КРЪГ “СЕВЛИЕВСКИ - КОШЛУКОВ”

25 Януари 2002 г., публикувано в Архив

Един човек и едно око не решават всичко
Преходът ни няма комуникации
Не мога добре да се организирам в избирателния си район

Г-н Севлиевски, скандалите в НДСВ за превръщането му в партия няма ли да повлияят допълнително за сриващия се имидж на движението?

- За мен този въпрос е толкова сериозен, колкото “фундаменталният” проблем колко дявола може да има върху върха на една игла. Това, че темата бе водеща в медиите и в ПГ на НДСВ, не означава нищо. Защото истинската дискусия, която трябва да се води, е искаме ли модернизация на България и как това трябва да се случи.

Как?

- За съжаление днес на българските политически сили им липсва план за действие. Обществото също нищо не ражда. Най-общо нашата визия е съсредоточена в изявлението на царя от 6 април: България да увеличи жизнения стандарт на населението, да се пребори с корупцията. Политиците трябва да говорят не какво ще направят, а какво са направили. И да са в състояние да вземат решения.

Но хората искат да живеят добре сега. И ще гласуват срещу всички, които ги излъжат. Как ще преодолеете това?

- Българските политици не можаха да осъществят най-важното – да обяснят на хората защо трябва да се извърши една или друга промяна. В същото време всичко се профанизираше. Например под модернизиране на митниците се разбираше драмата “Емил Димитров или враговете му”. Което измества същността на проблема. Когато говорим за бюджета, че трябва по-ефективно да управляваме разходите, пак не го казваме ясно. Излиза, че преходът няма комуникации. Разбира се, съществува и проблемът кой с колко карти е гласувал. Но и това не е същността. Защото и парламентарният живот трябва да бъде преобразен. Ние не живеем във времето на Андрей Луканов, когато само една малка група хора можеше да взема решения в парламента. Затова трябва да променим правилника за дейността на народните представители.

Защо ръководството на НДСВ не го променя, а чисто по комунистически затяга дисциплината? Което създава нови конфликти – например между председателя на парламента и председателя на ПГ?

- Не мога да твърдя, че има такъв конфликт.

Защо тогава Огнян Герджиков демонстративно обявява, че може да напусне председателския пост?

- Мисля, че той иска да катализира дискусия. Аз твърдо отстоявам позицията, че е по-добре да се работи повече в комисиите и с експерти, отколкото в пленарната зала.

Но на хората им писна от дискусии.

- За да има добри решения, трябва добра дискусия. При това публична. Общуването между парламент и народ досега ставаше под натиск, понякога и под натиска на улицата.

Това, което вие говорите с г-н Кошлуков, звучи красиво и правилно, но не се възприема от групата на НДСВ. Защо?

- Няма такъв кръг “Севлиевски-Кошлуков”. Винаги съм пледирал, че трябва да имаме психология на “група в една лодка”. Която, ако се пробие, всички тутакси да сложат едната си ръка на дупката, а с другата да гребат, за да стигнат до брега. После по най-бързия начин да я поправят, за да продължат да гребат напред, но вече с две ръце.

С какво ще се промени НДСВ като стане партия?

- Превръщането в партия приемам като съдебна регистрация. НДСВ трябва да остане движение, а формално да бъде регистрирано.

Според устава някои членове на НДСВ ще получат позиции, а някои могат да ги загубят. Как ще се отрази тази трансформация?

- Ако говорим за личностни позиции, може да се окажете прави. Но ако говорим за идеи, не вярвам да има губещи. Или има печеливша идея, или няма нищо. Не може да има лидери на губещи идеи. От направени досега 200 партии, само три-четири са успели да се утвърдят.

Сигурен ли сте, че това, което един човек представя като казано от лидера, е точно така и че той не го изкривява заради свои лични интереси и по-силно влияние?

- В политиката си влиятелен само ако си в състояние да генерираш идеи и реализираш идеи. Политиката не е състезание за постове.

И в икономиката ли е същото? Вие като политици с Кошлуков чии представители се явявате?

- В икономиката състезанието е същото. Моите позиции са либерални – колкото по-малко държава, толкова по-добре. Може много да се направи, но не с хора с пещерно мислене. Познавам критиките срещу икономическия екип на правителството. И разбирам какво целят опитите той да бъде демонизиран. Но хората в него са единствените към днешна дата, които могат да модернизират икономиката на България.

Как намирате работата на финансовото министерство?

- Малко ми е трудно да коментирам министерство по министерство.

И БСП, и СДС говорят за вот на недоверие...
 
- Това е великолепно, защото това ще помогне да се изостри нашата стратегия и тактика. И то в момент, когато сме се вгледали глупаво в себе си.

Вие ли правите PR-а на финансовото министерство?

- Не, има достатъчно други неща, с които да се занимавам. Един от пропуските ми е, че не мога да се организирам добре в избирателния си район. Това ме притеснява. Работя и за артикулацията в ПГ.

Въпреки това НДСВ не се ползва с добър имидж?

- НДСВ трябва да направи публичен своя конкретен план за действие и да накара хората да го приемат.

Но лидерът ви се крие. И не обича да дава отчет.

- Лидерът на НДСВ и министър-председател Сакскобургготски се справя достатъчно добре по отношение на комуникацията с обществото. Вероятно има критики от т. нар. бизнес- и политически елит. Но ако излезем от кръга на тези 1000 или дори 500 души, това е най-успешният лидер през последните 12 години.

Защо, когато се говори за Симеон Втори, всеки един от депутатите на НДСВ става особено предпазлив?

- За мене Симеон Втори е човекът, който даде шанс на нашето поколение да влезе в политиката. Новите идеи имаха нужда от ракета-носител. Приемете, че царят е тази ракета-носител. И аз съм му благодарен.

Желю Желев не ви ли даде шанс?

- Той е стъпка в моето развитие. Той ми показа основите на българската политика.

Как виждате следващия етап в българския политически живот?

- За мен бъдещето е в интерпартийното модернизационно мнозинство.

Какво означава това?

- Мнозинство на достатъчно голям брой хора от целия политически спектър, които ще са готови да продължат да отстояват идеите на модернизацията.

Как гледате на идеята страната ни да се управлява от богати хора?

- Не приемам, че България трябва да се управлява от клики. Кликите не са част от модерния свят, те са част от миналото. Практиката го показа и в България. Важно е да се увеличи броят на средната класа.

Няма ли опасност страната ни да тръгне по опасната плоскост на търсенето на силната ръка?

- Всички, които правят подобни планове, въобще не познават структурата на икономиката у нас. Най-големите икономически единици вече са собственост на големи чужди компании. Присъствието им у нас е гарант, че не можем да се върнем назад във времето.

Медийно вече се отработва тази идея.

- Риториката на тази тема може да работи единствено в краткосрочен план. Но практически това не е възможно. И присъствието на нашето поколение в политиката е гаранция за това. Ние знаем, че един човек и едно око не решават всичко. Достатъчно силни сме и финансово, и интелектуално, за да се защитим.

Надя ЧОЛАКОВА, Иван ТРОПАНКЕВ
В. “168 часа”, 25 януари 2002 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент