#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: Ковачки явно иска да става министър

23 Август 2007 г., публикувано в Архив

Мирослав Севлиевски:
Ковачки явно иска да става министър

От имотните декларации е известно, че имам 2% от акциите на дружеството, което сега инвестира във ващанционно селище, казва бившият отговорник за енергетиката.

Юри Велев

- Г-н Севлиевски, масово никнат бизнес партии за местните избори, как гледате на това?

- Може да е от силното слънце това лято – вижте по морето само колко такива формации избуяха. Много хора си въобразяват, че като искат да направят небостъргач, могат да си направят и политика. Или пък като имат дискотека и дават прехрана на 10 души, със същата лекота могат да „нахранят” избирателите със закони.

- Защо бизнесът иска директно да навлезе във властта?

- Хората, които напоследък масово създават партии, са натрупали състоянието си по времето на правителствата на СДС, на коалицията НДСВ-БСП-ДПС и на настоящия троен съюз. Щом правиш партия сега, означава, че не си доволен от политиката на управляващата коалиция. Идеята за партия се състои в това да си политическа алтернатива на съществуващото в момента. А не съм чул тези хора да кажат и една – каквато и да било, критика към сегашната власт. Правят партии, а не критикуват управляващите - с какво тогава се различават от тях. Тази логика насочва към поне три извода. Първо, тези партии изглеждат като инспирирани от сегашната коалиция – няма друго обяснение за пълната им безкритичност.
Другата основна идея за създаването на партия е да се бориш да вземеш властта. А за да я вземеш трябва да убедиш избирателите, че тези, които сега ги управляват, не се справят добре. Да сте чули и една лоша дума за правителството от десетките вече създадени бизнес партии? Не сте. Такъв тип партии превръщат политиката в абсурд.  
Третата причина за това масово регистриране на бизнеспартии води до най-големия въпрос, който превърна българската политика в търговия – купуването на гласове. А пък и законът забрани на бизнессдружения да регистрират листи за участие в избори, затова сега си правят партии.  

- Като бивш енергиен министър, как гледате на амбицията на новосъздадената партия ЛИДЕР да атакува общини, където има фирми? Знае се, че тя е близка до Христо Ковачки, човек със сериозни интереси в енергетиката, Сериозни ли са опасенията, че партията е троянски кон на ДПС?

- Дали някоя партия е кон или кокошка и на коя партия тича в двора, това ще се разбере и без аз да го коментирам. Гласоподавателите трудно се хващат вече на въдицата, сами ще си преценят. За жалост все още има хора, които смятат избирателите за крепостни селяни.
Повечето от тези, които правят бизнес партии, са прекарали времето си в чакане пред кабинетите на кметове, общински председатели, депутати, министри. И явно от тези дълги престои в коридорите на властта са решили, че са по-големи политици. Стажът пред вратите на партийци от всякакъв калибър за тях очевидно е опит в политиката. Тези хора - не визирам конкретно лице, а повечето от тях, хем са рожби на властта, хем искат да вземат властта от властта. Това, че Ковачки си прави партия, на политически език означава, че иска да заеме поста на Румен Овчаров и като партиен фактор или поне като министър. И очевидно смята, че ще се справи по-добре. Но не чувам да го казва.  
Все пак и децата знаят, че партии не се правят, за да участваш във футболното първенство, а за да се състезаваш за властта - да станеш кмет, депутат, министър. Не може хем да си бизнес, хем да си партия. Самото понятие бизнеспартия е политически оксиморон – като дървено желязо и суха вода.

- Стана ясно че сте консултант и акционер като физическо лице в “Интеркапитал пропърти дивелъпмънт”, инвеститор в туристически комплекс....

- Това, че притежавам 2% от акциите на Интеркапитал пропърти дивелопмънт, както и от акциите на десетки други дружества, които се търгуват на Българската фондова борса, е ясно много отдавна. И най-вече от декларацията ми пред Сметната палата за 2005 и 2006 година. Освен това съм консултант на първия проект но това дружество - Марина кейп, ваканционно селище в залива на Ахелой.

- Виждате ли в туристическия сезон лоши тенденции – бетонно презастрояване, пренасищане с легла,наплив на бедни западняци?

За българския туризъм правилната политика е „добро или нищо”. Но за калпазанлъка по министерства и общини не бива да се премълчава. Закони в България има добри и ако те се спазват, нито природата ще бъде унищожена, нито ще има презастрояване. Напоследък всякакви хора с различна биография се опитват да представляват българския туризъм или да си правят имидж на негов гръб. И аз няма да влизам в тази група. Само мога да допълня, че за „хубавите легла” има богати българи и западняци. За „счупените легла” има и бедни западняци, за което трябва да сме благодарни на германското министерство на социалните грижи.

- “Новото време” кого ще издигне или подкрепи за кмет в София и големите градове?

- За разлика от много партии, Новото време има ясна преценка за реалните си възможности. Всеки може да издигне кандидат в София и във всички големи градове, ей така – на олимпийския принцип. Важно е обаче как ще осигури на този човек достатъчна подкрепа, за да стане той кмет или председател на общински съвет. Ние преговаряме в много градове за обща кандидатура с десните формации. В много общински центрове Новото време има активни структури и съвсем естествено е там да съсредоточим усилията си. Ще издигнем кандидатури в 6 областни центрове и в няколко десетки по-малки общини.
Не съм престанал да вярвам, че новият десен проект за управление на България е осъществим.

- Как оценявате тройната коалиция в средата на мандата?
- Тройната коалиция се оценява сама всеки ден. Почива си, докато държавата гори или се наводнява. Предлага данък за богатите, после се отказва от него. Ще въвежда плосък но не съвсем плосък данък – ще премахва облекченията, после пък няма да ги маха. Минаха две години, през които това правителство осъществи започнати преди него идеи и проекти – такава идея беше и членството на България в ЕС. Нищо ново не виждам да има дори в така наречената нова икономическа политика, която Станишев докладва пред партията си, но така и не се разбра коя част от нея ще изпълнява правителството му и с коя част са съгласни партньорите му от тройния съюз. Чета, че страната вече е загубила пари от еврофондовете, но не чувам какво казва за това правителството, нито пък политическите сили, които са го съставили. Не знам как се оценява коалиция и кабинет, които в най-горещите за страната ни дни са излезли масово в дълга предизборна ваканция.

Трябва ли според вас СДС да подкрепи Бойко Борисов в София? И може ли тези местни избори да родят нови коалиции?

- Не мога да говоря от името на СДС. А пък и виждате, че коалиции вече се раждат всякакви. Дори БСП на няколко пъти вече казва, че ще влиза в коалиция със СДС, СДС пък ще припознава кандидати на ДПС. Казвам ви, тази година слънцето явно порази не само посевите.

Как виждате бъдещето на партия НДСВ? Споделяте ли мнението на Стоян Денчев, че царят може да смачка фигурките в НДСВ  като кал?

- Според мен НДСВ започва да се лекува. Царят се опита да изчисти калта, а иначе метафората на Стоян Денчев е подходяща. Всичко, което се случваше и се случва в НДСВ, ние, от Новото време, сме предупреждавали и прогнозирали. Ние се махнахме и направихме партия, която да има ясна политика и да се занимава с писането на закони, а не с това кой да седне по-близо до царя или да говори от негово име. Ако продължа библейската метафора, тогава „калта” ни обяви за ренегати. Но това са минали работи. Важното е, че беше изпуснат шанса България да се модернизира. И сега царят се опитва да се дистанцира от хората, които попречиха това да се случи.

23 август 2007 г.
В. „24 часа”

Коментари

fsgsspo

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

laB2Mv <a href="http://sksmgmhysyfo.com/">sksmgmhysyfo</a>, [url=http://rxwtnvbwbwww.com/]rxwtnvbwbwww[/url], [link=http://mcdxdgprnfzw.com/]mcdxdgprnfzw[/link], http://jsesqpgacfoe.com/

ucnqcz

04 Февруари 2010 г., 22:10 часа

jO8VMF <a href="http://tnmexdsoqncp.com/">tnmexdsoqncp</a>, [url=http://nqkhwydeqojm.com/]nqkhwydeqojm[/url], [link=http://iichfoyofotk.com/]iichfoyofotk[/link], http://vdfkspdpauxw.com/

vzxlkcyqii

22 Януари 2010 г., 15:27 часа

BavpgU <a href="http://guxzwjwtrxkx.com/">guxzwjwtrxkx</a>, [url=http://hvmqckjrhjxx.com/]hvmqckjrhjxx[/url], [link=http://mlohlgorukcx.com/]mlohlgorukcx[/link], http://pijeujsgrawc.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент