#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ВМЕСТО НД СИМЕОН ВТОРИ – НД СВОБОДА И ВЪЗХОД!

10 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Г-н Севлиевски, необходими ли са промени в кабинета? Ахмед Доган вече поиска “освежаване” на правителството.

- Ако разбираме освежаването като прагматизиране на българската политика – да. Първото нещо, което ми се струва, че НДСВ трябва да направи, е да промени името на партията. От Национално движение “Симеон Втори” в Национално движение за свобода и възход.

Защо?

- Поради няколко прости причини. Първата е, че българската политика през последните две години се превърна в политика на “за” или “против” личността на Симеон Втори и цялата енергия на над 90 на сто от партиите в България се излива в тази посока. Никой не говори кое точно от старото е необходимо днес и без кое ново не можем. Второ – свидетели сме на създаването на нова социалистическа партия, носеща името на физическо лице. Тя се казва “Бургаска инициатива за Йоан – 2007” и може да прерасне в един заразен грип, който се предава от град на град, от местен политик на местен политик.

Да не забравяме кой донесе в България този “вирус” да се кръщават партиите на имената на политици...

- ... или квази-политици.

Но всичко започна от НДСВ.

- Мисля, че опитът да се сравнява Симеон Втори с Йоан Костадинов е като да сравняваш злато с дървени въглища.

Какви са другите причини за промяната?

- И най-повърхностният поглед върху преминалата политическа кампания показва, че много хора в НДСВ се крият зад името на Симеон Втори. И вместо по време на кампанията да казват те за какво са, какво предлагат, какъв план имат за населеното си място или каква визия имат за България, те използваха принципа на най-лекото съпротивление, като казваха – това е партията на Симеон Втори.

Обсъждал ли сте идеята си с премиера?

- Този разговор предстои, но такава стъпка трябва да се направи. Идеята, която споделям с вас за пръв път, е по-скоро емоционална и повод за нея са зачестилите напоследък дискусии за президентска република, например. те според мен подменят истинската дискусия, необходима на България.

Кога ще предложите промяната?

- На първото заседание на Политическия съвет.

А защо точно “свобода” и “възход” ще заменят “Симеон Втори”?

- Тогава всички ще бъдат принудени да говорят каква свобода си представят, какво разбират под свобода и с кои свои действия или закони я гарантират. И как ще допринесат за възхода на българите и на България.

Мила АВРАМОВА
В. “Труд”, 10 ноември 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент