#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ШЕФ В ПОЛИЦИЯТА ОКАЗА НАТИСК ЗА ЙОАН КОСТАДИНОВ

06 Ноември 2003 г., публикувано в Архив

Невинаги е драма, ако парламентарна група се разцепи, твърди депутатът

Мирослав Севлиевски е депутат от НДСВ, заместник-председател на жълтата група и лидер на дискусионния клуб “Новото време”.
Севлиевски активно се включи в кампанията на независимия кандидат-кмет на Бургас Иван Витанов. Той бе подкрепен от различни партии, сред които и НДСВ, но на балотажа загуби срещу Йоан Костадинов.
След вота депутатът Севлиевски се извини на избирателите в града, а юристът Витанов отново се върна на поста областен управител на Бургас.

Г-н Севлиевски, защо след балотажа се извинихте на избирателите в Бургас?

- Поради една проста причина - преобърнахме представите на хората за политиката. В София тя изглежда образно казано като скъп бутик, в който никой не влиза. Всичко останало минава за провинция и политиката там е като стара прашасала бакалия. Нито стоката е стока, нито продавачите могат да продават. На всичкото отгоре преддверията са пълни с местни деребеи, квазибизнесмени, политически подлизурковци и в най-добрия случай наивници на демокрацията.

Кой е виновен, че България е разделена на София и на провинция?

- За голямо съжаление политиците.

Имате предвид вашето правителство?

- Имам предвид всички правителства досега.

Вярно ли е, че вие лично организирахте кампанията на Иван Витанов в Бургас и заслугата той да излезе на балотаж срещу Йоан Костадинов е ваша?

- Заслугата си е на Витанов, който събра сили, без да бъде партиен член, да участва в едни партизански избори
Той представи в кампанията си такива тези и документи, като етичен кодекс, омбудсман за Бургас, проектобюджет за града. Все неща, за които партиите през последните 13 години не обичат да говорят и правят. С това успя да събере повече гласове от старата БСП, което е забележителен успех.

Защо наричате изборите в Бургас “партизански”?

- Защото това, което видях, много от нас са го чели още в училище във великата книжка на Алеко “Бай Ганьо”. Както се шегува един мой колега, кампанията в Бургас започна с посиненото око на шофьора ми и завърши със смачкания калник на колата ми. Плюс това се оказа, че в тези избори участват стражари и апаши. В Бургас особено активна роля имаше един шеф в общинската полиция.

Намеквате за натиск в кампанията на Витанов?

- Да, това казвам.

Какъв натиск оказа този шеф в общинската полиция?

- Ходи там, където не му е работа - по избирателните секции в деня на местния вот и определя кои кандидати са добри и кои са лоши.
Това, разбира се, ме навежда на мисълта, че в Закона за частната охранителна дейност трябва да се направят такива промени, че да не могат общинските полиции да се превръщат в паравоенни структури на местни деребеи или на кметовете.

Този натиск ли стана причина Витанов да загуби срещу Костадинов на балотажа?

- Не само. Хората просто не вярваха, че нещо е в състояние да се промени. Не вярваха, че някой може да спечели изборите срещу човека, който дава по 5-6 хиляди сергии годишно, в чиято комбина участват певци, сервитьори и футболисти. На всичкото отгоре в изборите участват хора, за които е странно как са извадили свидетелства за съдимост.
Разбирам защо избирателите не вярват. И аз не вярвам, че тези хора са в състояние да променят за по-добро живота на другите.

Кои са хората в Бургас, които трудно вадят свидетелства за съдимост, и защо Костадинов пак стана кмет, след като твърдите, че избирателите не му вярват?

- Скоро ще се разбере за свидетелствата. А Костадинов спечели, защото нищо друго не е правил 8 години, освен да гради своя структура за овладяване на града за сметка на бургазлии, да развива братовчедски фирми и шуробаджанашки подход в бизнеса. Един от новите общински съветници от неговата партия примерно печели без проблем поръчки за строителство от общината. Става дума за фамилия Вандеви.
За мен ще бъде изключително интересно, ако тези хора попълнят декларация за имущественото и финансовото си състояние, икономическите си интереси. Как ще обяснят на избирателите в Бургас, че хора влизат в общината само за да продължат фирмите им да печелят общински поръчки? По-интересното за Бургас обаче е, че се появи нова партия. След НДСВ в страната ни има още една партия, която носи нечие име - на Йоан Костадинов. Казва се "Бургаска инициатива за Йоан 2007" и беше създадена, защото левицата вярва, че пътят към успеха минава през лъжи и лицемерие.
Там са Вандеви. БСП не искаше да застава официално зад Костадинов и затова измисли тази партия. Изигра театъра, че част от Висшия партиен съвет подкрепя Костадинов, а друга част, начело със Станишев, е зад колегата Стойко Танков. През цялата кампания двамата си вадеха кирливите ризи, за да имитират конкуренция.

Нямаше ли реална конкуренция между Йоан и Стойко Танков?

- Имаше конкуренция само между конкретните предложения на Витанов и познатото политическо мрънкане и дърдорене на старите кандидати.

В София също като в Бургас се състезаваха десен срещу ляв кандидат. Как си обяснявате, че коалиционният ви партньор ДПС подкрепи човека на социалистите в столицата?

- Както каза Желю Желев преди две седмици: “В Бургас има двама кандидати - БСП и Иван Витанов.” Може в София битката да е била между ляво и дясно, но в Бургас беше между старото и новото време. Действията на Доган са напълно разбираеми. Вероятно не е намерил причина да подкрепи десен кандидат, защото вижда безпътицата на лидерската политика в София. Точно тя демотивира хората да гласуват. Доган знае много добре, че една от другите причини, поради които българите не излязоха да гласуват, е, че старите партии не предлагат нищо, което да отговаря на 2003 г. Те не разпознават интересите, които трябва да канализират, и неуспешно селектират лидерите си. Нови партии просто все още няма.

В нощта на балотажа в НДК питаха Доган дали се очаква разцепване на парламентарната група на НДСВ. Той отговори, че няма такава информация. Вие имате ли?

- Пак е старо клише да се приема като драма, ако една парламентарна група се цепи. Никой не може със 100 процента сигурност да твърди, че когато групи се цепят, страната отива на зле. Това може пък да е катализатор за нещо по-добро.

Съобщавате, че се готви разцепление на жълтата група?

- Не, казвам, че ще има движениев парламента и няма причина това да е формално. Достатъчно е да има тематични коалиции, които отговарят на предизвикателствата на новото време, и политици, независимо от цвета им, които разбират, че поведението ни до днес не може да продължава. Ако я караме така, общините наистина ще се управляват само от парите, явните и неявни структури и от удобните кметове, които ще седят по 120 мандата.

Г-н Севлиевски, какво ще се случи всъщност в парламента? Нова група, нова коалиция, разцепление, люспене?

- Може би нещо четвърто, което при всички положения се надявам, че ще бъде по-добро. Няма да говоря повече по темата, за да не помислите, че има конспирация. Просто очакванията ми са за по-добра политика в следващите 2 години.

Съгласен ли сте с Доган, че следващият кабинет ще бъде от 3 партии, а БСП и СДС отново няма да имат мнозинство в парламента?

- Повече от съгласен съм. Важното е третата партия да бъде партията на промяната.

Коя ще бъде тя? Да не би “Новото време” да прерасне в самостоятелна партия?

- Ново време ще има. Независимо коя ще бъде третата партия.

Как ще коментирате критичното изявление на президента Георги Първанов към НДСВ?

- Президентът винаги е прав, независимо, че Георги Първанов понякога греши.

Диляна ЦЕНОВА
В. «24 часа», 6 ноември 2003 г.

Коментари

gelvcuzvx

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

pxzbyE <a href="http://rhweqwfijvzg.com/">rhweqwfijvzg</a>, [url=http://msacgqkhlscv.com/]msacgqkhlscv[/url], [link=http://tfaawvtychma.com/]tfaawvtychma[/link], http://oozegqfhrahd.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент