#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски, депутат от НДСВ: ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ

17 Януари 2002 г., публикувано в Архив

"Дошло е време да дадем наистина доказателства на тези, които ни подкрепиха през юни м.г., че сме готови да донесем повече справедливост в България. Но има още - ние обещахме, че ще се опитаме да направим морала на политиците по-близък до морала на хората."

Г-н Севлиевски, на последното заседание на ПГ на НДСВ колегата ви Емил Кошлуков изнесе данни за това, че рейтингът ви се е сринал наполовина. Вие как си го обяснявате?

- Това са социологически проучвания от декември. Подобни данни бяха вече публикувани. Те наистина показват, че рейтингът на всички институции и на НДСВ пада драматично през последните два месеца. Но в края на краищата след президентските избори, които категорично показаха какво си мислят избирателите за съществуващата политическа система днес или за начина на нейното функциониране, не беше необходимо да има конкретно социологическо проучване, което да преповтаря тези данни. На президентските избори повече от половината избиратели не излязоха да гласуват. Камбанен звън за всички политически партии.

Какво трябва да направи НДСВ, за да си върне доверието на хората?

- Първо трябва да се отговори на въпроса трябва ли да се промени нещо? Отговорът е - категорично да. Най-простото, което мога да кажа, е: нека да изпълним всичките си предизборни обещания. Дошло е време наистина да направим необходимото и да дадем доказателства на тези, които ни подкрепиха през юни м.г., че сме готови да донесем повече справедливост в България. Виновните за разграбването на държавата през последните 10 г. трябва да получат своето. Ако говорим, че трябва да променим жизнения стандарт на българина, има много неща, които вероятно поради инерцията все още не сме направили. Новият закон за приватизация би трябвало да донесе качествено нов подход в тази сфера. Дошло е време да преразгледаме цялостно лицензионния режим в България. Днес (вчера-б.р.) при обсъждането на закона за туризма беше акцентирано отново върху системата на лицензи в България. Може би е най-добре да кажем: от днес няма лицензи. Това са неща, които избирателите очакват да се случат. Аз акцентирам само върху две от тях. Но има още - ние обещахме, че ще се опитаме да направим морала на политиците по-близък до морала на хората. Вероятно е дошло време българският парламент да има своя етичен кодекс. Вероятно е дошло време българските политически партии да имат своя етичен кодекс.

Чия е вината за падналия рейтинг?
 
- Най-лесно е за виновници да бъдат определени един, двама или пет човека. По-скоро има две големи неща, които правят така, че всички да се чувстваме виновни. Първото е изключително тежкото наследство, което правителството и парламентът наследиха като обществена нагласа и отношения между избраници и избиратели и изключително разбита икономика и липса на перспектива. Оттам нататък вероятно има доста причини и в самите нас, като политици и като НДСВ. Вероятно ние прекалено много се вглеждаме в себе си, а трябва да гледаме повече от какво имат нужда избирателите. Вината в НДСВ е дотолкова, доколкото не успя вероятно поради общата инерция да изкара в собствените си приоритети тези, които бяха направени като предизборни обещания. Смятам, че към днешна дата не би трябвало да търсим кой знае какво друго разковниче на успеха, когато имахме великолепна предизборна програма, подкрепена от повече от 2 млн. избиратели. Нищо друго освен това нетрябва да правим днес.

Персонални виновници има ли?

- Персонални виновници винаги има в една или друга степен. Но това е най-лесното обяснение.

От доста време отношенията в ПГ на НДСВ са обтегнати. Какви са проблемите там?

- Те са част от проблемите в обществото. Всяка парламентарна група, всяка група по принцип има проблеми и неща, които трябва да се променят. Първият ни основен проблем е недостатъчната комуникация или степен на комуникация. Това обаче с всеки изминал ден би трябвало да се подобрява. Вероятно има и персонални грешки, от които надявам се с времето всеки да си вземе поуки. В нашата ПГ има много хора, които се занимават с политика за първи път. Също така, ако приемем, че основният проблем на България е днес тя да се модернизира, то нали не предполагате, че всички в нашата ПГ са готови на предизвикателството за модернизация. Но ще трябва да мине време, за да се убедят всички, че това е необходимо.

Какво е отношението ви към превръщането на НДСВ в партия?

- НДСВ беше създадено като национално движение. Смятам, че по съдържание трябва да остане движение. По форма така или иначе в България има закон за политическите партии и приемам политическата партия НДСВ като въпрос на една съдебна регистрация. Но оттам нататък самото функциониране го виждам като национално движение или като партия от електорален тип.

Кошлуков предупреди, че ако НДСВ стане партия, сегашните проблеми на групата ще се прехвърлят в нея. Каква е по-точно опасността?

- Това е едно от най-големите предизвикателства пред всяка партия - не да се учреди, а да функционира като успешна партия. В България през последните 10 г. са правени стотици партии и много малко от тях успяха да започнат да функционират като политически партии. Аз се надявам, че НДСВ ще функционира като реална политическа модерна партия. А иначе съдебната регистрация за мен е без значение. Тя е дотолкова необходима, доколкото има закон.

Вера АЛЕКСАНДРОВА
В. “Новинар” 17 януари 2002 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент