#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НE Е ВЪПРОСЪТ ВЕЛЧЕВ С КОГО Е ИГРАЛ КАРТИ, А ВЪПРОСЪТ Е ОТ КАРТИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ОБЩЕСТВОТО ДА НЕ ГУБИ

18 Август 2003 г., публикувано в ????????

Яхтеният сценарий беше направен така, че на сцената да се появяват все нови и нови пушки. У нас има хорица, които вярват, че държат монопол върху България, но този път номерът им не минава, казва зам.-шефът на жълтата група

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география, по професия е инвестиционен консултант. В парламента е член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по енергетика. Член на дискусионен клуб "Новото време" в НДСВ и зам.-председател на жълтата група

Г-н Севлиевски, според вас ще бъде ли приета оставката на финансовия министър Милен Велчев?

- Десет пъти вече казах, че тя не бива да бъде приета. Нямам какво да добавя.

А какво ще се случи, ако премиерът я приеме?

- Нямам никакво основание да правя предположения в тази посока.

Според Красимир Катев напускането на Велчев може да доведе до предсрочни избори. Споделяте ли това мнение?

- Предсрочните избори са химера за много хора, които смятат, че са в състояние да управляват, но досега не съм чул каква е алтернативата, която предлагат. Много е лесно да се критикува и сигурно в повечето случаи критиките са основателни. Но най-важното в състезанието е имаш ли някаква идея, която да предложиш. Ако нямаш идея, а си само в областта на демагогията и на критиките, в общи линии оставаш в старото време и с червени балони и хеликоптери.

Вие бяхте ли изненадан от оставката?

- По-скоро да.

Като близък на Велчев смятате ли, че има и други мотиви освен огласените от него?

- Смятам, че мотивите, които чухме, са основните. Главната линия обаче е ще следваме ли политиката "Велчев" или не. Това значи ще следваме ли политиката на финансова стабилност. Ще следваме ли политиката на Новото време, която казва да оставим по-малко дългове на децата си. Ще подкрепяме ли действия, които предполагат гарантиране на плащанията към чуждите кредитори на онези стари дългове, които демокрацията наследи. Ще направим ли така, че българската икономика да бъде по-конкурентоспособна и по-развита, за да може да генерира онези приходи, така че да изплатим външния дълг, и то логично разпределен във времето.
Политиката на Новото време с две думи е по-малко дългове за децата ни. Ако някой е против тази политика, да излезе и ясно да си каже. Ама така, хубавичко, да се качи високо на един стол и да каже: "Аз съм за дългове днес", "Аз искам да повторя това, което е направил Тодор Живков - да взема кредити, без да мисля как нашите деца ще ги връщат". Аз лично не съм привърженик на този подход. Тези, които са привърженици, да станат и и да се преброят.

Как ще коментирате критиките към Велчев за политиката му за управление на фискалния резерв?

- Дискусия за управление на фискалния резерв, разбира се, трябва да има, но фискалният резерв трябва не да се харчи, а да се инвестира. Това е, което искат Велчев и политиците, които вярват, че днес трябва да се занимаваме с бъдещето.

Напоследък се завъртя слухът, че оставката на Велчев не е била дадена, а е била поискана. Има ли такова нещо и ако е само слух, откъде идва той?

- Мераклиите за правене на дългове днес са много и са от най-различни групи, групички, подгрупички и т. н. и интерпретациите са различни. Сами разбирате, че тези, които не могат да излязат с открито лице пред обществото и да кажат какво точно предлагат и какво точно искат, са готови да правят слухове и инсинуации и да вървят в обичайното русло за българската политика. В това русло дискусията не се води по същество, а е по схемата "рекъл-казал" и т. н. Аман от политика от и за слуховете! Но нали сте сигурни, че онази дискусия да има или не финансова полиция, ако не върви на повърхността, тя тече под повърхността? Нали сте сигурни, че онези, чиито интереси и настоящо занимание ще бъдат ощетени от финансовата полиция, няма да престанат да се борят докрай? Онези, на които им пречат "Краун ейджънтс", също няма да се предадат. Нали разбирате, че няма да се откажат и тези, които се опитват да превърнат дискусията за безмитната търговия в персонални битки? Дошло е време да кажем: "Разделяме се с миналото и се опитваме чрез дискусия заедно да намерим пътя към бъдещето."

А нормално ли е, като си подал оставка, да уведомяваш царя, сина му Кирил и Ройтерс?

- Мисля, че това е интерпретация, която някъде прочетох и не мога да я разбера. Царят е уведомен, защото е министър-председател, а всички останали бяха уведомени наравно с БТА, в това число и моя милост.

Как ще коментирате информацията, че юпитата в кабинета на всички нива са се събрали и са решили да напуснат постовете си, ако премиерът приеме оставката на Велчев?

- Нали вече казахме, аман от политика на слуховете. Много е лесно да се прави политика от и чрез слухове, защото тя не изисква бюджет и няма нужда нещо да свършиш. А този, който дели България на юпита, неюпита и други, май не иска да му разбият монопола, който е имал 13 г. Има едни хорица у нас, които години наред вярват, че те контролират и трябва да контролират бизнеса, че те казват какви партии може да има в страната и кои политици са излишни.
С други думи, те вярват, че имат монопола върху България и визията им е нищо да не се променя. Техният девиз е "Да запазим статуквото". И те заклеймяват, рамкуват и преследват всеки, който дръзне по какъвто и да е начин да оспори монопола им. Този път обаче номерът им не минава, защото България вече е доста различна. Тези хорица трябва да разберат, че вече има Интернет, а това значи много. Петолъчката отдавна я закрихме, даже тази над бившия Партиен дом Иван Костов я свали преди 10 г.

Един от мотивите на Велчев да подаде оставка е, че МВР все още не е разкрило авторите на яхтения компромат срещу него. Преди време нововремци казахте, че знаете кой го пусна. Ще му кажете ли името?

- Името му само ще излезе лека-полека, а то и излиза. Оказва се, че вече започнаха да се появяват отговорите на онези въпроси, които зададох преди месеци в комисията по вътрешен ред и сигурност.
Като говорим за контрабанда, трябва да говорим за нейния генезис. Ако сте следили бTV в края на юли, сте видели, че доста неща излязоха наяве. Вярвайте ми, там се крият сценаристите на компромата. Но пък иначе животът е пред нас и няма да останат неразкрити тайни.
Въпросът не е само за яхтения компромат, а какви нови компромати някой някъде си готви и защо ги готви, какво цели с тях. Виждате истерията, която се развива отново около външния дълг. Аз вече казах - нека тези, които са задължени по закон да правят подобни разследвания, да ги направят и най-накрая да кажат има ли или няма закононарушение по операциите с управлението на външния дълг. Защото така цял живот може да продължава със съмнението "Ама там май нещо имаше".
Като чета вестниците, гледам, че напоследък тези интерпретации все ги правят некомпетентни в тази сфера хора. Надявам се те да не очакват Красимир Катев да влезе в операционната зала и да започна да оперира, защото очевидно той не може това. Хубаво е и те да не влизат в онази операционна, в която ще бъдат като слон в стъкларски магазин. В края на краищата май вече на всички, с малки изключения, е ясно, че икономиката не е бакалска сметка, а в политиката чувството за отговорност след изречени или подхвърлени думи е правило.

Когато се разбра за оставката, Катев запита защо МВР не се интересува кой ви е поканил на яхтата вас, Велчев и Пламен Петров. Е, кой ви покани?

- Отговорът отдавна многократно е даван. Няма да се грижа за удоволствието на сценаристите и няма да участвам в "пикантериите". Сценарият беше направен така, че да може да бъде постоянно дописван. Нови и нови пушки да се появяват на сцената като при Чехов и страхът от гърмежа на някоя от тях постоянно да седи в главите на всички.

Според разследване на столичен всекидневник Велчев е играл карти на въпросната яхта със съдружник на Доктора, някой си Петър Петров-Черния. Допуска се, че всъщност този човек е сключил някаква сделка с полицията? Вие познавате ли този човек?

- Както вече казах, нямам никаква причина да се връщам назад и да вадя факти и интерпретации по темата. Не е въпросът Велчев с кого е играл карти, а въпросът е от картите на политиците обществото да не губи, да няма нарушения на законите и Черният Петър да остава винаги у лошите.

Как си обяснявате факта, че вече няколко месеца хем ви оневиняват като участници в яхтената история, хем този случай не се приключва по категоричен начин?

- Първо, няма какво да ни оневиняват, защото няма вина. Въпросът е обаче подобни практики повече да не продължават. Аз знам, че в политиката много средства са възможни и "разрешени", но в края на краищата нека да чуем за какво де факто става дума.
А иначе темата е суперпроста и както казах в самото начало, тя ще се влачи до края на живота на всеки един от нас или до края на нашия политически живот. Тя никога няма да бъде затворена, цялата история беше изградена така, че да не може да бъде затворена. За мен отговорът е ясен - нито аз, нито някой от колегите политици сме свързани с каквито и да е нечисти интереси в България. А по-скоро засягаме индиректно много такива. Но пък в рамките на шегата стана ясно, че вече яхтата освен превозно средство или лукс се превърна в политическо оръжие.

Да преминем към изборните теми. Членовете на централния предизборен щаб непрекъснато заявяват, че НДСВ ще спечели местния вот. Вие споделяте ли тези розови прогнози?

- Моята теория е, че от местните избори трябва да спечелят хората, а не партиите. А пък реалното състезание между партиите се състои в това колко от тях са създали възможности достойните хора в обществото да бъдат предложени и избрани чрез партийния механизъм. НДСВ при всички положения допринесе и допринася много за развитието на демокрацията в България, защото де факто е един нов канал, нов път, по който достойни кандидати могат да бъдат издигнати и да получат обществено доверие.

Напоследък ви обвиняват вас и нововремци, че бягате от отговорност от предизвестения провал на НДСВ на изборите. Как ще отговорите?

- Първо, не приемам, че аз, когато и да е, съм бягал от отговорност. А пък и нововремци досега не са дали и най-малкото основание да се смята, че бягат от политическа отговорност. А пък можем ли да избягаме от самите себе си.
Освен това тези избори НДСВ няма да ги загуби, а пък онова напъване на мускули и рисуване на сини, червени и жълти карти е част от миналото. Това е ретрополитика. Не виждам защо НДСВ трябва да бъде мерено по метрична система, позната от началото на 90-те години. Ако ще е така, тогава да върнем Клара с червената карта и сините гета.

Как ще коментирате факта, че кандидатът ви в Търговище се отказа да бъде издигнат от НДСВ?

- Нищо чрезвичайно не виждам. Ще има кандидати, които са предложени и се отказват, ще има кандидати, които досега са се отказвали, пък вече са съгласни.

Групата за натиск "Новото време" ще издигне ли Пламен Орешарски за кмет на София?

- Трябва да питате нейния председател Камен Воденичаров и активистите Георги Торнев и Тончо Токмакчиев.

Анелия БАШЕВА
В. “Сега”, 18 август 2003 г.

Коментари

umczsr

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

ETayEZ <a href="http://qfbvbdgdquxa.com/">qfbvbdgdquxa</a>, [url=http://wipfkflqiyya.com/]wipfkflqiyya[/url], [link=http://biroiwpsbnvf.com/]biroiwpsbnvf[/link], http://zsckgksyhgtg.com/

lommdntm

05 Април 2010 г., 07:43 часа

PwIT2S <a href="http://yiwdjltxuyav.com/">yiwdjltxuyav</a>, [url=http://oevpxjwnlxgs.com/]oevpxjwnlxgs[/url], [link=http://npzbbsteqbax.com/]npzbbsteqbax[/link], http://kmlmqzndspng.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент