#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

2 години НДСВ на власт, Мирослав Севлиевски: АКО ТРЯБВА, ЩЕ СЕ СМЕНЯТ И ОЩЕ МИНИСТРИ

26 Юли 2003 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски е роден през 1965 г. в Троян. Завършил е география. Зам.-председател на парламентарната група на НДСВ. Член на политическия съвет на НДСВ. Един от учредителите на дискусионния клуб "Новото време".

Господин Севлиевски, доволен ли сте от работата на правителството в тези 2 години?

- Няма държава в света, където хората да са доволни от правителството. Важното е обаче правителството да полага повечко усилия, така че ако не изпреварва очакванията на хората, то поне да ги достига в много голяма степен. Ще бъде изключително глупаво, ако кажа, че съм доволен от работата на правителството. По-вероятно истинският отговор е, че има какво да се желае и всеки един министър трябва да вкара нова динамика в своята работа.

Има ли време за това?

- Време винаги има.

Но половината мандат изтече.

- Той не е изтекъл в безсмислен труд, а е изтекъл в усилия.

Има ли резултат от тези усилия?

- Най-голямото постижение на днешното мнозинство и на днешното правителство е, че бизнесът в България се раздели с партийната опека, с която беше свикнал да живее през последните 13 години.
Това правителство и това мнозинство създадоха реална конкуренция в бизнеса. Второто ни постижение е, че с всеки изминат ден излизаме все повече от клишетата и рамките на партийно, парламентарно и правителствено поведение, познато по времето на прехода. Ние въведохме правилото, че е по-добре повече промяна, отколкото повече от същото, което си го знаем досега. Това е грандиозен успех.
Ако хората са готови ежедневно да се опитат да променят живота си, ако управляващите са готови ежедневно да променят статуквото и нищонеправенето, готови са да поемат рискове, това е най-големият успех за една нация.
В миналото зад "партийна дисциплина" се криеше безпрекословно следване и повтаряне на думите, казани от един или друг лидер. Това вече не е практика тук. В българския парламент вече се разменят мнения и се дискутират каузи, които не са монопол на една партия или на един лидер. Това също е голяма промяна.

И кризата в парламентарната ви група ли е излизане от клишетата?

- Първо не знам дали ще го наречем криза. Ако кажем, че в НДСВ има криза, то как ще наречем това, което се случва в СДС? Пак казвам, че характеристиките, познати от миналото, не би трябвало повече да бъдат използвани.

Но има реална опасност да изгубите мнозинството си?

- Ако в бизнеса 49% от една компания означава, че си богат, то в политиката 49% не означава нищо. Ако по важните теми мнозинството е в състояние да събере повече от 50%, а то успява дотук, мнозинството е победител.

Независимо дали гласовете са отляво или отдясно?

- А има ли значение за България дали гласовете са жълти, червени или зелени? Няма.

Успява ли мнозинството да осъществява реален контрол върху работата на правителството и по този начин да се получи синхрон в действията ви?

- Не е въпросът за контрол, а за комуникация. Има нужда от нейното подобряване. Става дума за равноправна взаимна зависимост.
И следващият въпрос е как правителството и мнозинството да направят така, че обществената енергия да не бъде губена. Както вие знаете, в парламентарната група се дискутират различни мерки в тази посока и вероятно през парламентарната ваканция те ще бъдат доизчистени.
В началото на следващия парламентарен сезон ще има доста неща, които, надявам се, ще допринесат всеки народен представител да се чувства повече значим и отговорен, а всеки един министър да знае, че няма кауза или идея, независимо колко е добра или лоша, която може да мине и да се реализира без парламентарна подкрепа. Това означава, че министрите и депутатите трябва да работят повече.

Тогава какви ще са последствията от леките промени в кабинета, които не удовлетвориха и много хора от НДСВ?

- Това, което се случи в правителството, аз го наричам "рокади". "Промените" са клише. Смята се за голяма драма, ако има промени в едно правителство. Смята се също за драма, ако в средата на мандата няма промени. Промените в правителството не бива да учудват никого. Те могат да се правят и всеки месец, ако е необходимо, само и само предизборните обещания, управленската програма на мнозинството и каузите, по които мнозинството работи и за които е получило подкрепа от избирателите, да се изпълняват. Така че не бива да има драматургия, затова, че се сменя един или друг министър. Ако трябва, ще се сменят и още министри.

Но се усеща неодобрение от страна на мнозинството към действията на премиера - за сменените, сложените и останалите министри след рокадите.

- Рокадите не бяха само в правителството, а и в парламентарното мнозинство. Така или иначе днес мнозинството стои пред предизвикателството да бъде успешно или неуспешно и тези рокади да бъдат успешни или неуспешни. Ако се окажат неуспешни, не виждам никаква причина да не бъдат направени съответните корекции.

Ана ИЛИЕВА
В. “Сега”, 26 юли 2003 г.

Коментари

yvdmmdkragu

08 Декември 2010 г., 21:24 часа

blDGAn <a href="http://wjsmtexsgvoo.com/">wjsmtexsgvoo</a>, [url=http://tnnaspvwohwi.com/]tnnaspvwohwi[/url], [link=http://kcbeazyjpyhi.com/]kcbeazyjpyhi[/link], http://ksvpzusagpfe.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент