#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: Всеки българин ще трябва да даде по 500 евро за АЕЦ „Белене”

19 Април 2007 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски:
Всеки българин ще трябва да даде по 500 евро за АЕЦ „Белене”

„Новото време” ще издигне жена за кмет на София, казва зам. – шефът на партията

Диляна Ценова

- Г-н Севлиевски, какво става с „Новото време”? Идва ли му времето? Чуваме, че ще подкрепяте листата на ГЕРБ за евроизборите, вярно ли е?

От четири месеца „Новото време” работи много активно със сдружението ЕДП. Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова се оказаха единствените депутати в днешния парламент, които искат да променят политическата система по законен път.

А има ли незаконен път за промяна на системата?

Факт е, че през последните 17 години България се управлява с малки изключения предимно под влиянието на парите и бившите тайни служби. Алтернативата на това е въвеждане на мажоритарна избирателна система, разкриване на имущественото състояние и интересите на всички депутати, министри и техните семейства, или т.нар. етичен кодекс на „Новото време”. Задължително трябва да се регламентират модерно връзките политика и бизнес със закон за лобизма.

Това го повтаряте от предишния парламент.

Ще го повтаряме, докато не стане факт. Това е мисията на „Новото време” в политиката. Тези, които не сме свързани с бившите тайни служби и не сме участвали в разграбването на България не само през тези 17 години, а през изминалите 60 години, нямаме друга алтернатива. „Новото време” реши преди месец да не излъчва самостоятелна листа за евроизборите, а тази събота Политическият съвет на партията ще заседава в Ямбол, за да реши дали да подкрепяме или не някоя от листите. Но нека все пак да припомня, че изборите за Европейски парламент са факт у нас в резултат от онзи много дискутиран ход, с който запазихме целостта на 39-ото Народно събрание, което ратифицира присъединителния договор на България с ЕС в последния възможен момент. Говоря за споразумението, което тогава подписахме с НДСВ и ДПС и станахме част от правителството „Сакскобургготски”.

Да не би вие от „Новото време” да се възприемате като активни борци за ЕС?

Някои казват, че сме жертва на този процес. Аз смятам, че просто си свършихме работата, за която бяхме избрали. Като гледам обявените до тук листи на партиите за евродепутати, челните петици са по-скоро активни борци срещу ЕС. Това е и една от основните причини „Новото време” да не издига собствени кандидати.

А в местните избори ще участвате ли?

Да и то много активно. Ще имаме самостоятелни партийни листи за общински съветници навсякъде. В момента нашите структури работят за обединяване на всички десни партии по места и издигане на единни десни кандидати за кметове в областните градове.  

Ще подкрепите ли Бойко Борисов за кмет на София?

По-вероятно е да издигнем собствен кандидат.

Кой?

Ще е жена, но е рано да кажем името, за да не бъде залято с политическа пумия. Напоследък се натрапва впечатлението, че някъде е задействан сценарий срещу десницата или по-скоро срещу прагматичната политика. Целта е на българската политическа сцена да останат БСП и още една-две популистки партии. Затова предизвикателството пред „Новото време” и модерните българи е на местните избори да провалят сценария, като гласуват за прагматична политика и за хора, които стават, а не са посочени от някъде. Колкото и трудна, дори неактуална да изглежда тази кауза, тя е основния стимул на хиляди хора в България, които работят, образоват се, развиват бизнес, носят отговорност, раждат деца, имат планове за живота си. За социалистите гласуват обикновено такива, които разчитат, че държавата ще им подреди живота. „Новото време” представлява интересите на тези, които живеят въз основа на своите лични планове и се осланят на собствените си възможности.

Бяхте със същата позиция и през 2005 г., но избирателите ви не ви разбраха. Защо се получи така?

Голяма тема. Мога да кажа, че на миналите парламентарни избори българинът предпочете да бъде поизлъган. Но оптимизма ми идва от схващането, че човек не може да лъже повече от три пъти. И двете са верни. Нека пенсионерите да си кажат с ръка на сърцето дали Масларова им увеличи двойно пенсиите.
В миналия парламент „Новото време” се отцепи от НДСВ. Сега предстои конгрес на царската партия и се говори, че тя отново ще се разцепи. Каква е вашата прогноза?

Участието на НДСВ в правителство заедно с БСП е най-яркото доказателство, че нашето решение да се отцепим е било правилно. За предстоящия конгрес има два сценария – партийната власт да остане в хора, свързани с БСП или поддържащи БСП в последните 6 години, или властта да премине в ръцете на либералното крило. Според мен тази партия има бъдеще с хора като Милен Велчев.

Бяхте за 5 месеца министър на енергетиката и ви вкараха в компанията на тези, които са осигурявали политическия чадър над Вальо Топлото. Имат ли основание тези слухове?

Пълна лудост. Бях министър 5 месеца, а Вальо Топлото е управлявал „Топлофикация” – София 10 години. Не съм го виждал и чувал, не ми стигна времето, но всички в България трябва да знаят, че тази фирма е общинска. Ако има политически чадър, той е в общината на ул. „Московска”. Клеветници като Васил Филипов, бившият шеф на „Булгаргаз”, да знаят, че ще ги съдя. Заради него и Маргарита Михнева майка ми получи инсулт. Няма да оставя тази работа така.
Намеквате, че срещу вас има клеветническа кампания? Защо? Кой се интересува толкова от дискредитирането на Мирослав Севлиевски?
Не намеквам, а го заявявам. Много хора в България се страхуват от законите и идеите на „Новото време”. Всеки път, в който се появим, ние нанасяме по един шамар на статуквото. Сещам се за една история. През 2005 г., в разгара на парламентарните избори, моят приятел и колега Борислав Цеков се разминава на вратата на едно телевизионно студио с бившия полицейски шеф Цвятко Цветков, който му казва нещо от сорта: Хубаво говорите, ама сте извън статуквото. Трудно ще стане вашата работа.

Казахте, че не ви е стигнало времето, докато сте бил министър. Сега енергетиката и икономиката се ръководят от един човек. Това, според вас, ефективно ли е?

Не. И доказателство за това е например, че през последните 2 години Румен Овчаров само два пъти е предоставял публична информация за проекта „Белене”. Това е най-големият инвестиционен проект на Балканите. По мое време изчисленията показваха, че новата атомна електроцентрала ще струва около 3 милиарда евро. Сега се говори за четири и половина милиарда. Най-голямото престъпление на днешното правителство е, че не обясни откъде дойдоха тези милиард и половина евро разходи в повече. Трябва да е ясно, че зад този проект директно или индиректно всеки българин трябва да отдели средно около 500 евро. Това означава, че Румен Овчаров всеки ден трябва да ни разяснява какво се случва с „Белене” и защо се забавя. А иначе, ако се налага някои министерства да бъдат обединени, това са на здравеопазването и социалните грижи. Най-добре е „регентският съвет” на Станишев да прочете предизборната програма на „Новото време”, където ще намери решение за пенсионерите и лекарите, и ще си реши проблема с Гайдарски и Масларова.

Защо се бави проектът „Белене” и откъде дойдоха допълнителните разходи?

Пак ви казвам – не знам, както и останалата част от българите са в неведение. Досега всяка предизборна кампания започваше и свършваше с напъни за спасяване на АЕЦ „Козлодуй”. Ако АЕЦ „Белене” не присъства в тази предизборна кампания, значи нещата в обществото и най-вече в медиите не вървят добре.
Май надценявате медиите? Да не очаквате да вършим работата на министрите?
Трябва да сте наясно, че живеем във века на медийна демокрация. Медиите освен коректив на властта, са и активен участник във формирането на  вкусовете и мнението на обществото. Политическото меню днес се определя от главните редактори. Затова твърдя, че вие сте най-голямата извънпарламентарна опозиция и носите отговорност за много неща, включително и за прокти като „Белене”. Грехота ще бъде, ако на предстоящите евроизбори не задавате на всеки водач на листа въпроса за новата АЕЦ.

19 април 2007 г.
В. „24 часа”

Коментари

umbcree

04 Февруари 2010 г., 21:34 часа

sYorDp <a href="http://xkrxgvzitxir.com/">xkrxgvzitxir</a>, [url=http://vdqfdkwtmvqm.com/]vdqfdkwtmvqm[/url], [link=http://gdqivxvpzlir.com/]gdqivxvpzlir[/link], http://ranoctabautl.com/

zblrpunpm

22 Януари 2010 г., 15:23 часа

cwomjM <a href="http://qpsvppyxbgrm.com/">qpsvppyxbgrm</a>, [url=http://qxffsbhmbjda.com/]qxffsbhmbjda[/url], [link=http://ayslyipwkagn.com/]ayslyipwkagn[/link], http://wafvnabunfkl.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент