#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: Това са избори от и за миналото

24 Октомври 2006 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски:
Това са избори от и за миналото


- Г-н Севлиевски, какъв е коментарът ви за първия тур на изборите?
- В неделя формално имаше избори за президент, но нямаше промяна, нито избор. Кандидатите бяха седем. Двама десни – Беронов и Марков, и петима леви – Първанов, Сидеров, Берон, Петров, Велев. Гласуваха 40 процента от българите, 60 процента отново не гласуваха.
Левите събраха общо 87%, десните - 13. Това е доказателство, че старите десни партии нямат ресурс, с който да мотивират дори трайните си избиратели.
- Какво е обяснението ви за тези резултати?
- Нямаше предизборна кампания, а доколкото тя имаше проявления, беше по теми, факти и хора от миналото и нищо за бъдещето. Това е основната причина. И стана очевидно, че само 40 процента от българите се интересуват от миналото. Останалите 60% искат сами да си го организират и направят, но не със сегашните партии, не със сегашната политика. Те искат, но все още не знаят как и кога ще започнат да работят. Това е мотивиран отказ от гласуване за статуквото на миналото, не е просто апатия.
В тази група попаднаха и повечето български политически партии и партийни лидери, които уж несъгласувано, но се обединиха под лозунга „Да отложим бъдещето”. За изпълнение на тази цел волно или неволно се съюзиха около идеята, че преизбирането на Първанов ще направи лозунга на тези избори възможен. Ще им даде още време и възможности да осъзнаят къде са, колко са, кои са и ако е възможно някой да отпадне от самосебе си или пък да бъде „отстранен грубо” и преизбирането на Първанов да запази статуквото и всички да си го карат по старому. Двамата десни кандидати дори не създадоха свои професионални предизборни щабове.  
- Оправдано ли беше преекспонирането на заплахата “Атака” и очакванията, че техният претендент ще разбърка политическите сметки?
- Оправдано беше от гледна точка на БСП, разбира се. Освен това и на всички останали им беше необходим Волен. Просто на неговия фон да изглеждат нормални и национално отговорни. Две години всички парламентани партии правиха реклама на Аката, но никой не каза, че те нарушават конституцията, закона за политическите партии и изборните закони. Че лидерите им са срещу преватизацията, но спят по хотелите на най-големите приватизатори. Че искат да национализират имущество, а не казват на кого и дали ще върнат комуналните квартири, задължителната военна служба и жителството по текезесета.
Всички, без Новото време и Гергьовден, искаха да възстановят двуполюсния политически модел. Десните да си върнат удобното делене на синьо/тъмно синьо и червено, а БСП да го трансформира в социалисти и популисти. И то не защото е хубаво за родината, а защото е удобно за тях.
- Според резултатите на първия тур, може ли да се твърди, че Атака се реализира като като революционна промяна на статуквото?
- Резултатите дават ясен отговор: на тези избори революцията на подмяната „Атака” не се състоя, няма и да се състои. Защото двайсетте процента не са и не могат да бъдат революция, още по-малко – революция на промяната.
Всъщност Атака е явление, което не се роди заради идеи, а просто запълни освободено пространство. Както и в природата, така и в политиката, не може да има вакуум. През 2001 година царят разби порочния синьо-червен модел, но не продължи – не създаде широка либерална коалиция, а Доган отказа малката. И двамата заедно с БСП направиха възможно вакуумът да се запълни с популисти. Този вакуум направи Атака възможна и необходима, а двамата – цар и Доган, отбелязаха тактическа победа и огромен стратегически провал.
Нищо ново – това го бях сънувал преди години, но се надявах, че е просто кошмар за лошия финал на прехода. Защото, пак казвам – както казваше Новото време и след изборите през лятото на 2001 година, - преходът свърши, от партиите зависи какво различно бъдеще са способни да предложят на България и българите.  
- Каква характеристика на партиите даде този вот?
- Президентските избори приличаха повече на вътрешнопартийно премерване, отколкото на национален вот. И в левицата, и в десницата проведоха кампания, която обслужи вътрешните им битки. Резултатите от гласуването също им дадоха повод да си направят малките партийни сметки и да ги приложат към статуквото, което заедно бранят.
На тези избори имаше и един голям провал – провали се Костовият десен модел от 1997 година. Не се състоя и Бойко Борисов.
- Да погребваме ли десницата, както сами призовават лидерите й?
- Излишна драматизация са тези плачове след първия тур. Просто се видя реалната ситуация в партиите – те прецениха възможностите на лидерите си, потенциала си да излъчват идеи и кандидати, преброиха и електоралната си подкрепа. Толкова могат. И ми се вижда леко смешно това, дето всякакви хора ги призовават да подадат оставки. Че защо да подават – да не би да не са знаели, че това е фактическата сила на старите десни партии и резултатите да са ги изненадали.
Катастрофа, криза, горчива и тежка загуба, край, крах, разруха. Това бяха все думи за десницата. Думи най-накрая изречени, и факти, най-сетне осъзнати и от старите десни лидери. Но всичко това е ясно поне от три години. А три пъти 60 процента от българите не излязоха да гласуват.
На пръв поглед наистина изглежда, че дясната крепост е предадена и напълно разрушена. Но при по-внимателен прочит на събитията става видно, че въпросният 22 октомври и 13-те процента са началото на края на кризата вдясно. В живота след битките и срутването, следва разчистване на руините, захвърляне на оръжията. И започваме да раждаме и да работим. Това е единствената възможност за политическата десница в България.
- Остава главният въпрос: как да се гласува на балотажа?
- Това наистина е единственият въпрос пред избирателите и той в никакъв случай не е политически, а предпоставен избор между двама леви кандидати. За кого да гласуваме, питат няколко милиона българи? Два пъти за несъстояла се революция няма никакъв смисъл да се гласува. А Първанов, ако иска вота на българите, трябваше да даде няколко важни за България отговори. Той е президент, има всичката актуална и достоверна информация. Трябваше да каже от 7-те кандидати, включително и за себе си, колко са агенти на ДС – сега и преди, колко от тях са получавали подкрепа и пари от чужбина, изобщо – какви, колко и откъде са парите, похарчени за кампаниите. Да каже истината: кой и с каква цел създаде Атака, кой я финансира и има ли сценарий „социалисти-популисти”.
Първанов дължи тези премълчавани отговори, както и ясен отчет за своята кампания и да каже как ще опази българите от монопола на БСП. Само така можеше да накара хора като мен, гласували за друг кандидат или въобще негласували, да го подкрепят.
- А ще го направи ли, според вас?
- Той прави това, което може и което е правил винаги. Нали виждате, Масларова тая седмица пак тича да обещава по-високи пенсии. Щяла била да настоява да се увеличат през януари, а не чак през юли. Че пред кого настоява, нали тя е министърът?! И нали видяхте за какво увеличение става дума – онзи ден един човек написа в “Труд”, че благодари на Масларова за 6-те стотинки, с които му е увеличила пенсията. Като казвам, че това са избори от миналото и за миналото, имам точно това предвид – старите партии едно си знаят, едно си баят.  
- Сидеров заподозря, че има заговор на десните и левите за преизбиране на Първанов?
- Няма какво да подозира. Вижте само резултатите - 19 процента от симпатизантите на ДСБ са го подкрепили. С кого тогава е бил заговорът, нека той и Костов да отговарят.
Хубавото в тези избори беше, че поне се изясни кой с кого и за какво играе. Хубавото е, че шансът на десните остава, стига да прогледнат за сигналите, които им дават избирателите с тези резултати. Има го реалното очакване за нов десен проект и никакви леви и популистки съглашателства не могат да премахнат тази перспектива. Всеки край всъщност е ново начало, а ужасът от провала на един стар модел е добрият сигнал за ново изграждане.

24 октомври 2006 г.
В. „Бъди БГ”
Ирена Стоянова

Коментари

kjcqjjqt

04 Февруари 2010 г., 21:39 часа

c6F8Os <a href="http://huozompksvpk.com/">huozompksvpk</a>, [url=http://aygvecxsissb.com/]aygvecxsissb[/url], [link=http://bgfjdrtsycio.com/]bgfjdrtsycio[/link], http://hsqzdofbosxd.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент