#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

НИЕ СМЕ ЗАД СИМЕОН, ВОТЪТ НЯМА ДА МИНЕ

29 Май 2003 г., публикувано в ????????

Дебатите са за хората навън, казва Мирослав Севлиевски, депутат от НДСВ

Депутатите от клуб "Новото време" бяха като че ли надеждата на вносителите вотът да успее. Имат ли основания?

- Спекулациите, че членовете на "Новото време" са против управлението, са много пресилени. И се използват от всички опоненти на НДСВ. Ние сме дискусионен клуб и смятаме, че светът не е статичен. Каквито и промени да има обаче, днес те са и трябва да бъдат в рамките на НДСВ. "Новото време" подкрепя еднозначно премиера.
Някои от изказванията в пленарна зала не ви ли убедиха, че вотът е добре мотивиран?

- Дебатът не ми донесе кой знае какво. И не вярвам, че е донесъл кой знае какво на българските избиратели. Той имаше за цел да внуши, че българската политическа класа не е в състояние да управлява България. И затова е необходима промъкващата се като партизанин към мандра идея за твърдата ръка. Това е нещо, което се пробутва у нас от големи групи хора. Но, надявам се, те разбират, че номерът няма да мине. Това е истината.

Вие сте убеден, че вотът няма да мине?
- Повече от убеден съм.
- Какъв е смисълът на внасянето му тогава?
- Този вот бе свързан с издигането на кандидатурата на Пламен Орешарски за кмет на София. И със създаване на медиен ефект, че той ще спечели изборите в столицата. И че СДС е по-голяма опозиция от БСП. Обикновена демагогия се нарича това.
Чуха се обвинения и по време на изказванията в пленарна зала, че има тайни договорки между управляващите и опозицията?
- Не съм чул за подобни договорки. Но винаги съм казвал, че за добрите каузи на България трябва да бъдем в състояние да направим тематични коалиции. И да решим онези проблеми на страната, които чакат да бъдат решени от безкрайно дълго време.
А изказванията на министрите и депутатите от мнозинството убедиха ли ви, че управлението е неправилно критикувано?
- Това правителство и да направи нещо, е критикувано. И да не направи - пак. Старите партии се опитват да ни вкарат в познат режим. В който се играе на топка и тя се прехвърля от едното поле в другото. Има неща, които все още не са свършени, разбира се. Но има и много направено. Ще дам един пример. СДС 4 години се опитваше да продаде банка "Биохим" за 20 млн. лв. и не успя. Сегашният финансов министър Милен Велчев я продаде над 100 млн. лв.
Като цяло как оценявате дебатите по вота?
- Подобни дискусии в повечето случаи са преливане от пусто в празно. Но те са част от демократичните процедури в страната. И хората са в състояние да направят своите изводи от тях. Дискусиите не са за хората в парламента, а за тези извън него.

Юлиана ОНЧЕВА
В. “Стандарт”, 29 май 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент