#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: БСП УЗУРПИРА ПОСТОВЕ

07 Ноември 2005 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски:
БСП УЗУРПИРА ПОСТОВЕ
Коалицията БСП-НДСВ-ДПС не работи. Ако управляващите не започнат за произвеждат ефективна политика много е възможно мандатът им да свърши предсрочно, предупреждава един от лидерите на Новото време

Г-н Севлиевски, партия Новото време обяви, че ще връчи на премиера оценка за 100-те дни на правителството. Кои са недостатъците и кои плюсовете в работата на кабинета БСП-НДСВ-ДПС?

- Коалицията още не се е случила. Няма своя програма за управление, нито провежда някаква обща коалиционна политика. Вече трети месец има повече скандали и надлъгване за постове, отколкото ефективна коалиционна дейност. Не виждам да има и синхрон между министрите. Няма дори поне публична демонстрация, че министрите от различните политически сили имат готовност да започнат да си сътрудничат за една обща цел. Дори напротив – имаме вече доста случаи, в които министрите се противопоставят публично на едно или друго решение на колегите си, дори на премиера. Очевидно още не е ясен и механизмът, по който правителството ще работи със собственото си мнозинство в парламента. Сигналите, които засега излъчва коалицията, издават единствено липсата на доверие между участниците в нея. Вижте как се ожесточи битката за постове и колко лесно се поставя под съмнение стабилността на управлението. БСП не изневери на традициите си – предпочете да овладее целия властови ресурс и да вреди всички свои хора по всички етажи на властта, дори с риск да постави под съмнение коалиционното единство.
Предстои гласуването на държавния бюджет за 2006 година – винаги съм казвал, че този закон е най-важният политически тест и за способността на правителството и за подкрепата, на която то може да разчита. Тогава съвсем ясно ще разберем има ли ефективна управленска мисъл, екипно действие и обща цел в тази коалиция.

Още преди ген. Бойко Борисов да бъде издигнат като независим кандидат, Новото време първо инициира неговата кандидатура. Какво очаквате от новия кмет?

- Да не позволи да го вкарат в схемата, по която се управлява София от 10 години насам. И да намери сили да подбере екип, който ще противодейства на порочната корупционна практика в столицата – и с имотите, и с обществените поръчки, и с бордовете на общински фирми, и с боклука. Дано си дава сметка, колко дълбоко се е врастнала тази практика във всички дейности в София и с колко високи политически и партийни протекции е пазена. Колкото и ниска да е избирателната активност, Бойко Борисов спечели голяма обществена подкрепа и е натоварен с огромни очаквания. Това е нещото, което той никога не бива да забравя. Излъже ли и за най-дребното нещо, постъпи ли и веднъж като днешните столични управници, той ще търпи по-жестоки критики от всеки партиен кандидат. Тъй като пред всички партии, избирателите предпочетоха него – независимия кандидат, много по-тежка е и отговорността, която носи. Да не заиграва с партиите – това бих го посъветвал.
 
Възможно ли е според вас той като личност да работи за вашата или друга партия, или ще създаде своя?

- Както той самият е казвал неведнъж: можеш да влияеш на процесите, само ако си в политиката. Да не забравяме, че като личност той вече е работил за партия – без НДСВ и без Симеон Сакскобургготски едва ли образът на генералът-герой щеше да бъде възможен. Ако иска сега да запази доверието на обществото, едва ли би се афиширал като партиен представител – дори напротив, предполагам, че Борисов ще поддържа още доста време образа си на независим кмет, готов да преговаря с всички в името на София. Така много по-лесно ще успее да изпълни ангажиментите, дадени по време на кампанията. Много е вероятно обаче и съвсем логично, след като стана депутат, а после спечели кметските избори, да реши да основе и своя партия. Генералът е нововремец по идеи и поведение, затова ние предложихме още за предишните местни избори той да е кандидатът на НДСВ за кмет, дадохме му подкрепата на “Новото време” и сега. Ще подкрепяме всяко негово публично действие, което той прави в името на модернизирането на българската политика.

Лидерът на вашата партия Емил Кошлуков, в интервю за „Всеки ден”, обяви президента Георги Първанов за международен бандит по повод доклада на ООН за незаконни сделки с режима на Саддам Хюсеин. Това негова лична позиция ли е, или е официална позиция на партията?

- Новото време не е партия, която издава комюникета или окръжни. Всеки един от нас изразява политическата си и обществена позиция, без да му е нужно партийно решение за това. А и както е казал Кошлуков в споменатото интервю – това не го твърди той, то е написано в доклада на ООН. Както съм казвал стотици пъти политиците в България трябва да се научат да си носят отговорността и да мислят какви ще са бъдещите последици за държавата от днешните им действия. Когато са правени сделките с режима на Саддам Георги Първанов е бил председател на БСП и като такъв носи отговорност за всичките й връзки, сделки, ползи. Тези сделки с днешна дата омърсиха името на България. В държавите, където правовият ред важи, за такива хора се произнася законът, без да чака някой да го подсети.

През последните седмици бяха извършени редица рокади на възлови постове в държавата. Това т. нар. „червена метла” ли е?

- Представители на управляващата коалиция, дори такива от БСП, казаха, че е „червена метла”. Налага ли се аз да назовавам очевидното?! Вече споменах – тази партия явно не познава друг начин, освен да разпределя ресурси и да узурпира постове. Нищо в навиците на БСП не се е променило за осемте години в опозиция.

Като бивш министър на енергетиката, какво завещахте на своя приемник Румен Овчаров?

- Един добре работещ отрасъл, с международен авторитет. Една подредена система, в която хората не се стряскаха насън от това, че ще бъдат уволнени, само защото за местата им чакат още 10 партийни активисти. 

Реални или не са увеличенията на енергийните цени?
- Докато бях министър многократно съм отговарял на този въпрос. И днес смятам, че имаше достатъчно вътрешни резерви в дружествата, че имаше варианти за по-ефективна работа, които можеха да направят поскъпването не толкова драматично.

Изчистихте ли противоречията си с НДСВ и ДПС? Може ли да се възроди Либералния алианс?

- Ние нямаме противоречия с НДСВ и ДПС. Новото време направи своя анализ за изборните резултати и сега работим върху грешките, които очевидно сме допуснали. Либералният алианс има бъдеще, но ако в него има партии, които не се отказват от програмите, идеите и обещанията си. Продължавам да смятам, че ако участвахме в изборите трите партии заедно, сега правителството щеше да има и друга политика, и други участници.
От жълтата централа обясниха, че бъдещето на кандидат-кмета им Милен Велчев е слънчево. Ще отеснее ли скоро партийният костюм на зам.-шефа на НДСВ Велчев и какво ще е според вас неговото развитие в политиката?

- Милен Велчев има достатъчно време и всички възможности в политиката са пред него.
 
Кога ще са следващите парламентарни избори?

- Ако управляващата коалиция не започне да произвежда ефективна политика и да взема публични и полезни за държавата решения, много е възможно мандатът да свърши предсрочно. Ако трите партии разчитат само на това, че на народа му омръзна да ходи по избори и затова ще ги търпи, криви ще им излязат сметките. За България сега е изключително важно нейното правителство и нейното Народно събрание да направят всичко възможно, за да стане страната ни член на ЕС пред януари 2007 г. Няма никакво време да се занимават с кадруване, а ангажиментите на страната ни да изостават. Евентуалното отлагане на членството ни напълно ще обезвери обществото и ще прокопае непреодолима пропаст между избирателите и политическите партии. Дано управляващите си дават сметка какъв огромен риск е това – не за тях, а за демокрацията в държавата и за бъдещето на нацията.  


Неда ПОПОВА
Expresbg.com, 7 ноември 2005 г.

Коментари

uiyminb

04 Февруари 2010 г., 22:17 часа

QxinPy <a href="http://bibwxzbagufn.com/">bibwxzbagufn</a>, [url=http://teqqmxjdcseq.com/]teqqmxjdcseq[/url], [link=http://cprwiragtlma.com/]cprwiragtlma[/link], http://fwbbkagwlweo.com/

uiyminb

04 Февруари 2010 г., 22:17 часа

QxinPy <a href="http://bibwxzbagufn.com/">bibwxzbagufn</a>, [url=http://teqqmxjdcseq.com/]teqqmxjdcseq[/url], [link=http://cprwiragtlma.com/]cprwiragtlma[/link], http://fwbbkagwlweo.com/

uiyminb

04 Февруари 2010 г., 22:16 часа

QxinPy <a href="http://bibwxzbagufn.com/">bibwxzbagufn</a>, [url=http://teqqmxjdcseq.com/]teqqmxjdcseq[/url], [link=http://cprwiragtlma.com/]cprwiragtlma[/link], http://fwbbkagwlweo.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент