#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: СТРАХ МЕ Е ЗА БЛИЗКИТЕ МИ!

24 Април 2003 г., публикувано в ????????

Като имам снимка с папата, католик ли съм?

Г-н Севлиевски, как се случи така, че се оказахте герой от “ония снимки с мафията”, за които ген. Бойко Борисов обяви, че били описани в доклада на МВР? Кога, с кого и как точно присъствахте на борда на яхтата в Средиземно море?

- За въпросните фотографии засега се носят само легенди. Не съм ги виждал, не знам сън ли са, или реалност. Мога да отговоря само на втория ви въпрос – на борда на яхта съм бил миналата пролет, когато заедно с жена ми Десислава отидохме в Монако да гледаме състезанията за “Гран при”. Тъй като трасето на състезанието минава през целия град, част от трибуните за зрители се разполагат върху закотвени яхти. Бяхме аз и Деси, Милен Велчев със Симона, Пламен Петров с жена му и шестмесечната им дъщеря. Беше и Спас Русев с детето си.

Твърдите, че сте жертва на заговор с неясни поръчители. В чантата на взривения миналия петък бизнесмен Иван Тодоров полицията е открила негови снимки с финансовия министър Велчев, транспортния Петров и с вас. Говори се, че в кадър бил и бизнесменът Спас Русев, който ви бил приятел. Какво е обяснението ви – вие сте мишена на задкулисни политически игри в редиците на НДСВ или на опозицията, или сте забъркан в тази схема от други?

- Първо, нека да изясним нещо. Появи се информация, че взривеният Тодоров е бил следен от службите и именно ту са го снимали. Ако това е произходът на снимките, за които се говори, тогава откъде са се появили те във взривената кола? Кой му ги е дал? Той пък откъде ги е вмел? Как са оцелели? Че произходът им е неясен и също така е абсолютно неясно чия собственост са, според мен е видно за всички.
Цялата работа е ясна като мъглявината Андромеда. Това само по себе си отговаря на въпроса дали съм мишена. Да, при това съвсем явно. А кой е решил по този именно начин да защитава интересите си – на този въпрос трябва да отговорят компетентните органи.
Като имам снимка с папата, католик ли съм? Не съм.

А кой е автор на скандалните фотографии? С каква цел са били правени те?

- Знам само, че аз с този човек не съм се снимал. Освен това не съм виждал подобни снимки.
Никой досега не ми е потвърдил, че не става дума за монтаж. Що се отнася до целта на тези – не знам как да ги наричам – кадри, или може би произведения на изкуството – очевидно са били замислени да послужат по принципа на Чехов – пушката на стената, дето гърми в точно определено действие от пиесата. Отлежават една година и гръмват точно когато ще произведат най-голям ефект.

И защо снимките се появяват на бял свят тъкмо сега?

- Ако знаех със сигурност, това би бил отговор на класическия въпрос “кому е изгодно?”
Мога да предположа варианти: “Краун ейджънтс”, които реално и много сериозно пречат на контрабандата например. или предстоящото създаване на данъчна полиция. Или недоволството на някои опозиционни политически сили, които се дразнят, че нещата се развиват не точно така, както им се иска. Ами ако Доктора е провокатор или шпионин?

На въпросната яхта вие лично усетил ли сте, че някой ви снима?

- Не.

Кой и кога ви запозна с Иван Тодоров?

- Преди година именно в Монако мой приятел ми представи човек на име Иво. Аз така и го знаех – като Иво.

А Спас Русев?

- Познавам Спас от години и изпитвам голямо уважение към него.

Твърде телеграфен сте в отговорите си. Все пак кой има интерес да бъдете дискредитиран?

- Не ме карайте да ви казвам всичко, което знам.

Дали атаката е срещу вас лично, срещу Новото време, в което членувате, или срещу премиера и неговите министри?

- Пак ви казвам, че не знам кое е замислил атаката и с каква цел я е замислил. Но за съжаление, от нея страдат или понасят негативи всички, които изредихте. Затова искам да използвам случая и публично да се извина.
Първо на близките си, за това, че заради хора, чиито интереси съм настъпил, името ми се оказа замесено в скандал. Второ, на избирателите ми заради това, че ги занимаваме с компромати вместо с темите, които реално ги вълнуват и са на първо място в техния дневен ред. И трето – на колегите си от НДСВ. Заради всички тях не мога да си позволя да оставя нещата така.

Какво ще направите, за да защитите името си?

- Ще се защитавам и по съдебен ред, ако е необходимо. Тъй като въпросната папка “Мафия” е папка “Смях”. Това е очевиден опит за компроматна война. Това е водевил.
Има органи, които трябва да доказват дали един човек е мафиот, или не е. А въпросният мафиот, за който се говори от миналия петък бел ходил в МВР. Като е мафиот, какво прави там? И този, който го е завел, защо не са му дали награда, че е завел един от най-търсените хора в родината? Ще поискам среща с ген. Борисов и с главния прокурор Филчев.

В понеделник ген. Борисов потвърди пред “Труд”, че преди около два месеца Спас Русев е завел в кабинета му Доктора. Той се оплакал, че го преследват службите. Според вас неговият бизнес чист ли е?
 
- Не мога да знам дали службите са го следили и защо. Цялата ми информация по въпроса идва от медиите. За съмненията около чистота на бизнеса му също научих от вестниците след покушението.

Вие лично убеден ли сте в невинността си?

- Не, напротив, виновен съм, че съм позволил да ме запознаят с човек, за когото службите са имали информация или съмнения, че върти нечист бизнес. Вярно е, че няма как да съм знаел или подозирал това, което знаят или подозират службите, но това е положението.
В класическите трагедии това се нарича “без вина виновен”.

Как мислите – опозицията ще свали ли кабинета с евентуален вот на недоверие? И какви са възможните сценарии в политиката ни?

- Никой никого няма да свали. Възможните сценарии са в главите на сценаристите. И там ще си останат.

Някои твърдят, че атаката срещу вас е част от сценария на БСП за дестабилизиране на властта...

- ...БСП сама си постла за подобни съмнения – и със серията изявления как се готвят да свалят предсрочно кабинета и имат вече едва ли няколко готови правителства; и с показните хвалби, че само техни хора няма споменати в доклада.
Впрочем, изглежда, че в доклада изобщо няма споменати други, освен мен, Милен Велчев и Пламен Петров.

Вие сте влиятелна личност в ПГ на НДСВ. Възможно ли е авторите на атаката срещу вас да целят разпад в парламентарната група? Това ще се случи ли?

- Атаката срещу отделна личност от парламентарната група не може да доведе до разпад на мнозинството. Мнозинството е стабилно.

Страхувате ли се за себе си?

- Страхувам се за спокойствието и за нормалното всекидневие на близките ми. Очевидно е, че това няма да остане единственият опит за тормоз.

Разговаряхте ли по този въпрос с премиера?

- Да.

Валерия ВЕЛЕВА
В. “Труд”, 24 април 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент