#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Депутати пишат закони само за да си върнат партийните кръчми

19 Октомври 2005 г., публикувано в ????????

Депутати пишат закони само за да си върнат партийните кръчми
НДСВ НАПРАВИ КРАЧКА НАЗАД
Безработният Симеон няма нужда от дясна ръка, казва Мирослав Севлиевски


Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. По образование е географ, а по професия - инвестиционен консултант. Бивш депутат от НДСВ и председател на парламентарната група на "Новото време" в 39-ото НС, основател и зам.-шеф на партията. От март т. г. до съставянето на днешното правителство бе министър на енергетиката.


Г-н Севлиевски, беше ли поканен представител на "Новото време" на конгреса на НДСВ? Все пак бяхте заедно в управляваща коалиция...
- Нямаше изпратена официална покана до нашата партия. Това е малко изненадващо за либерални формации, но фактът е такъв. Не присъствахме на конгреса. Обяснението ми е, че в НДСВ очевидно търсят повече партньори вляво, отколкото вдясно.
Като споменахте ляво и дясно - преди последните парламентарни избори твърдяхте, че премиерът няма да се казва Сакскобургготски, ако трите центристки формации от Либералния алианс не се явите с обща бюлетина.
- И се оказахме прави. През юни 2005 г. НДСВ беше пред дилемата да направи стъпка вляво или сериозна и голяма крачка към изграждане на българския либерален център. Те си избраха стъпката. Дали това е добре или зле за НДСВ, си е само техен проблем. Според мен за тях това е
началото на края като либерална формация
На последния си конгрес партията показа, че въпреки промените в управителните органи, в които бяха назначени по-скоро либерални политици, цялото присъствие е крачка вляво.
Какво показват промените в ръководството - стремеж да се постигне паритет на жълтите лобита ли?
- Темата за лобитата в НДСВ винаги предизвиква интерес, но в момента по-важно е какви политически лобита има в България. Едните искат да правят модерна политика, другите - нещо различно. Конгресът на НДСВ не постави партията в категорията на първите. Форумът бе доказателство, че политическият център у нас се опразва след придвижването на НДСВ и ДПС наляво, което е добра перспектива за партии като "Новото време".
А понижаването на Пламен Панайотов знак за какво е - появиха се версии, че вече не е първи зам.-председател, защото ще става главен прокурор след изтичане мандата на Никола Филчев?
- Това, че вече няма първи зам.-председател на НДСВ, не означава, че Пламен Панайотов е понижен. Той и сегашният министър на образованието Даниел Вълчев подбраха депутатите за 40-ото народно събрание. И поради този лош подбор НДСВ не получи достатъчна електорална подкрепа през юни.
Даниел Вълчев ли е новият Пламен Панайотов?
- Обяснението е по-скоро друго - царят е свободен в момента, не заема държавнически пост, няма друга политическа работа освен партийната и
не му трябва първи заместник
А как гледате на включването на Милен Велчев и Соломон Паси в партийното ръководство - това не е ли някакъв сигнал?
- Включването на Велчев и Паси е добър сигнал, показва, че в елита на НДСВ има и либерални политици. Но се страхувам, че те няма да успеят да наложат своите идеи и тези. Такива опити вече са били правени в НДСВ и не съм оптимист. Промяната дойде много късно. Интересното на този конгрес щеше да бъде, ако бе направен задълбочен анализ на изборните резултати, на кампанията за вота и т.н.
Целта не е ли всички да са доволни, за да не пречат на кандидатирането на Симеон Сакскобургготски за президент догодина?
- Няма никаква връзка между конгреса на НДСВ и евентуалните кандидати за президентския вот догодина. И по-специално на царя. През последните 4 години това бе и една от най-често срещаните политически спекулации. Дали Симеон Сакскобургготски ще бъде успешен кандидат за президент, ако се кандидатира, ще покаже неговото поведение и това на партията и парламентарната му група дотогава. Но при участието в тази социално-либерална коалиция ще бъде трудно за царя да покаже, че е по-различен от Георги Първанов. И да убеди избирателите, че трябва да уволнят Първанов и да назначат него за държавен глава.
Как ще се отразят резултатите от кметските избори на НДСВ и на управляващата коалиция? "Новото време" вече реши ли кого подкрепя?
- Предстоят ни срещи с някои от десните кандидати в края на седмицата - с Бойко Борисов, с Милен Велчев, с Минко Герджиков и други. После ще се съберем ръководството и няколко дни преди 29 октомври ще призовем симпатизантите си
да подкрепят избрания десен кандидат
който защитава най-отблизо нововремските идеи. Насърчихме кандидатирането на Бойко Борисов и това безспорно направи изборите в столицата по-истински. Това принуди НДСВ да извади добър кандидат - Милен Велчев. И така софиянци ще имат интересни възможности за избор пред себе си. Що се отнася до резултатите от надпреварата - най-важното е те да бъдат добри за столичани. Всички в София имат нужда от промяна. Но тези избори безспорно ще се отразят на управляващата коалиция. Ще имат отзвук в отношенията между НДСВ и БСП. И ще катализират положителни или отрицателни процеси за бъдещ десен проект.
Ще повлияят ли на работата на правителството?
- Предизборна кампания, в която има различни кандидати на партии от управляващата коалиция, при всички положения ги изправя една срещу друга. И няма как да не повлияе на отношенията вътре в коалицията. И да не се вижда нищо на повърхността, вътре в политическия котел отсега ври и кипи.
Това сигурно се отнася и за парламента. Как коментирате намерението на БЗНС-НС да внесе законопроект, с който да се върнат партийните кръчми на политическите формации?
- Законът за политическите партии бе приет трудно и отнемането на сините и червените кръчми бе една от причините. Тези подготвяни поправки са поредното доказателство за това, което казвахме от "Новото време" през кампанията за вот 2005 - че без нас парламентът е безсмислен. Българската политика 10 години се опитва да се раздели с прийомите на водене на партиен живот, останали от времето на комунизма и началото на прехода. В предишния парламент благодарение на нашия законопроект успяхме да направим крачка напред. Сега
партиите пак тръгват обратно назад
Ако политическите формации искат да се занимават с кръчмарска дейност или да продават кебапчета - това е едно. Ако искат обаче да правят политика, която да създава работни места, да прави храната и здравето на гражданите защитени, да изгражда перспективи пред младите, това е нещо съвсем различно. Много е лесно да си раздаваш кръчми, трудно е да се прави политиката, за която говоря. Но няма да се учудя, ако промените в закона се приемат и старите партии си върнат кръчмите. Явно на тези хора им се ядат и продават кюфтета, а не им се пишат закони. Все пак ще се опитаме с всички възможни извънпарламентарни средства да попречим на това.
Какво се случва с "Новото време", откакто не сте в парламента?
- Готвим се за конгрес, най-вероятно през януари. Ще обсъдим политическата ситуация, потенциалните ни партньори, ще приемаме стратегия за президентския вот през 2006-а и редовните местни избори година по-късно. Ще има и промени в ръководството на партия "Новото време", но те няма да са в стил "СДС" и няма да бъдат свързани с напускането на хора, изградили идеите на "Новото време". Няма да сменяме председателя Емил Кошлуков.
Юлиана ОНЧЕВА
В. “Стандарт”, 19 октомври 2005 г.

Коментари

gsrhmixasey

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

P9nWvS <a href="http://oqzhkdidpuox.com/">oqzhkdidpuox</a>, [url=http://huqvterdapwm.com/]huqvterdapwm[/url], [link=http://byufmfmmxizq.com/]byufmfmmxizq[/link], http://mdoahqiynfdm.com/

xywbtebz

04 Февруари 2010 г., 21:52 часа

XhoMff <a href="http://wkksxcgewqar.com/">wkksxcgewqar</a>, [url=http://pwymwxdmniyc.com/]pwymwxdmniyc[/url], [link=http://iwotcqgfxury.com/]iwotcqgfxury[/link], http://soeewnedhbaw.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент