#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: СЛЕД ИЗБОРИТЕ БЯХМЕ ПРЕД РЕЖИМ НА ТОКА

20 Август 2005 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски:
СЛЕД ИЗБОРИТЕ БЯХМЕ ПРЕД РЕЖИМ НА ТОКА
“Новото време” ще издигне за кметове и президент хора като Милен Велчев, Емил Кошлуков и Бойко Борисов

Мирослав Севлиевски е на 40 години. Учредител е на Независимото студентско дружество в Геолого-географския факултет на СУ,  Федерацията на независимите студентски дружества и Българското сдружение за честни избори през 1990 г.
Бивш депутат от 39-ото народно събрание, зам. - председател на “Новото време”. През февруари т.г. партията влезе в правителството на НДСВ и ДПС, а Севлиевски стана министър на енергетиката.

Г-н Севлиевски, какво наследи новият министър Румен Овчаров от вас?

- Когато влязох в министерството на енергетиката моят предшественик Милко Ковачев ми каза, че ми оставя подредена градина. Отговорих му, че от тази градина ще направя стъклена къща и мисля, че успях. Фирмите в бранша дадоха повече пресконференции за петте месеца, в които бях министър, отколкото за последните 5 години. Спрях инерцията да се говори само за увеличение на цените на енергийните продукти. Наложих политика на икономии и търсене на вътрешни резерви в интерес на потребителя. 18 предложения на енергийното министерство бяха подкрепени от Министерския съвет – всяка седмица беше изготвяно, внасяно и приемано по едно.

Каква е ползата от тези решения?

- От всичките има голяма полза, но историята ще запомни едно – решението за изграждане на нова ядрена централа в Белене.

Считате, че АЕЦ “Белене” е ваша заслуга?

- Заслуга е на много хора, на 30-годишен български ядрен опит, на великолепните специалисти в АЕЦ “Козлодуй”, на модерното законодателство за безопасно използване на атомната енергия. Но само аз успях да убедя финансовия министър Милен Велчев и правителството да подкрепи проекта. Припомням, че става дума за проект, започнал през 80-те години.
Ако направим “Белене”, ще имаме свобода
Енергията те прави икономически и политически свободен. Вместо да се отбраняваш, можеш да настъпваш. Това ще изведе България на много по-силна позиция пред света.
Критикуваха ви, че сте географ по образование и не ставате за енергиен министър. Вярно ли е, че “Новото време” всъщност подкрепи кабинета на царя, за да изкара пари от енергетиката за изборите?

- Да започнем отзад напред. “Новото време” не подкрепи нито царя, нито Ахмед Доган, просто направихме възможно подписването на договора с Европейския съюз на 25 април и ратификацията му в парламента. Няма да се спирам на политическите аргументи за това, ще ви припомня простата математика – НДСВ и ДПС губеха мнозинството си в парламента и бяха на път да паднат от власт.  Народното събрание щеше да се разпусне точно преди това ключово събитие. На онези, дето питат как се е финансирала кампанията на “Новото време”, ще отговоря – над 1000 човека направиха дарения за партията, имената им са посочени в отчета ни пред Сметната палата. Най-ярките звезди на българската попмузика - Руши Видинлиев, Дони и Нети, Нина Николина, Графа, група “Те”, Камен Воденичаров, пяха за нас безплатно. Ние сме последните, които са могли да крадат от енергийния сектор –
там са накацали като оси на мед
Ако съм искал да крада, нямаше да работя денонощно и да се опитвам да се справя с всички проблеми. Факт е, че през моите 5 месеца цените на тока не се увеличиха, въпреки че по закон това не зависи от министъра. Нямаше режим на тока, нито язовири на НЕК, виновни за наводненията.
Г-н Севлиевски, режим на тока няма от управлението на Виденов насам...

- То няма, но ако не се работи добре, може и да има. В седмицата след парламентарните избори, поради планови ремонти в АЕЦ “Козлодуй” и извънредни аварии в някои от тецовете бяхме пред дилемата – режим на тока или спиране на износа. И в двата случая държавата щеше да претърпи сериозни финансови загуби. Справихме се с тази криза с екипа на министерството без никой да разбере.
Как се справихте?

- Прекъснах две-три отпуски.

Кои са осите върху меда?

- За да посоча имена, ще ви трябва не ежедневник, а годишник. Цветът им е основно червен, син и малко жълт.

А сега накъде? Отказвате ли се от “Новото време”?

- Не. “Новото време” не е просто партия, а начин на живот. Нововремци са хора, които реализират целите си, а не ги отлагат. Партия “Новото време” не само че не се отказва, а се готви за предсрочните кметски избори в цялата страна. Отсега се подготвяме и за президентските избори догодина.
Няма да подкрепим Георги Първанов

А кого ще подкрепите за президент? Царя?

- Нашето политическо поколение вече навърши 40 години. Издигането на царя зависи само от него. Влизането му в днешната управляваща коалиция обаче направи шансовете му близки до нулата. Логично е вече да издигаме ярките представители на представители на нашето поколение. Защо не Милен Велчев, Емил Кошлуков или Бойко Борисов. Защо не някого от младите политици, които натрупаха много опит и популярност.
Например?

- Ами например защо не Димитър Абаджиев от ДСБ или Надежда Михайлова от СДС? Смятате ли ги за по-долу от Първанов?
А кого ще номинирате за кмет на София?

- Ще предлагаме и подкрепяме такива хора.

Сериозно ли говорите?

- Напълно сериозна е тезата ми, че поколението между 30 и 40 години храни държавата и трябва да я управлява. Законите, по които искаме да живеем утре са вече написани от нашето поколение, но другите ни пречеха и продължават да ни пречат да ги приемем.

Кои закони?

- За мажоритарните избори, референдумите, етичния кодекс.

Наскоро социолози съобщиха, че електоралната подкрепа на “Новото време” расте. Как си го обяснявате, след като ви няма в новия парламент?

- Очевидно хората най-после започнаха да разбират защо напуснахме НДСВ. Особено след политическият цирк, който новите депутати ни играха 51 дни. Спомнете си, че в предишния парламент и по време на предизборната кампания “Новото време” повтаряше, че ръководителите на НДСВ се подлагат на БСП и искат да направят отечественофронтовско правителство, както и стана. Историята от последните 50 години се повтаря – левицата обсебва властта, започва чистки, толерира посредствените, изтиква качествените хора отвсякъде и накрая праща царя в изгнание. В момента на власт са децата и внуците на онези, които на 9 септември 1944 г. са направили точно това, а на Белене не е имало АЕЦ, а трудови лагери.

Да не би да казвате, че БСП ще изгони Симеон?

- Иска им се. Да не забравяме, че БСП е наследник на БКП, която е била движена от врага си – монархията и тогавашния цар Борис ІІІ. Сега левицата не възприема Симеон Сакскобургготски като свой равен партньор, а като необходимото зло.

Говори се, че правителството на Станишев нямало да завърши мандата си и ще има предсрочни избори. Вие как мислите?

- Последните 2 месеца доказаха, че този парламент няма да е работещ, което значи, че правителството няма да успешно. Това сериозно намалява шансовете на този министерски състав да изкара мандата си.   

 “Новото време” обвинява ли някого, че не успя на изборите?

- Обвиняваме всички, които направиха невъзможна голямата и малката либерална коалиция. За партия ”Новото време” обаче тези избори бяха безценен опит във всяко отношение. Преди година осъзнатите нововремци бяха 1000 човека, след тези парламентарни избори сме 110 хиляди. Ако караме в тази прогресия, на следващия вот ще бъдем поне един милион. “Новото време” е врагът на национализма и шансът за патриотизма. То не търси виновните, защото това е работа на съдебната система, а кауза за успешните и работливите. Ние няма да тръгнем на атака срещу циганите и турците, а срещу лъжливите и мързеливите, които имат много лица.

Не сте ли просто по-доброто НДСВ?

- Не, ние сме партия на промяната.

Диляна ЦЕНОВА
В. “24 часа”, 20 август 2005 г.

Коментари

dwmwuklbm

05 Февруари 2011 г., 22:32 часа

Qf2CeL <a href="http://pdygwrzwouad.com/">pdygwrzwouad</a>, [url=http://bmuhlduwktid.com/]bmuhlduwktid[/url], [link=http://xokdbijigiie.com/]xokdbijigiie[/link], http://ivmrsuthvela.com/

kjkdjbommi

04 Февруари 2010 г., 21:35 часа

XibJbr <a href="http://wkpuomiwquib.com/">wkpuomiwquib</a>, [url=http://jorodhjendfa.com/]jorodhjendfa[/url], [link=http://twzigchiicto.com/]twzigchiicto[/link], http://czxaphgwatva.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент