#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НЕ ПРИЕМАМ ОБВИНЕНИЯТА, ЧЕ РАБОТИМ БАВНО

18 Октомври 2001 г., публикувано в ????????

Депутатите трябва да се събират в пленарна зала само за да гласуват, а не да прекарват дните си там, убеден е депутатът от НДСВ

Мирослав Севлиевски е депутат от НДСВ от бургаската листа. Член е на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и на комисията по енергетика. Севлиевски се занимаваше с политическия маркетинг на Национално движение "Симеон Втори" по време на предизборната кампания. През последните 10 г. е работил в БСЧИ, бил е инвестиционен съветник на чуждестранни компании.

Как оценявате работата на парламента?

- Парламентът работи великолепно. Това се отчита от социологическите проучвания. Рейтингът му е доста по-висок от рейтинга на предходните. Управляващото мнозинство се опитва да работи и постига възможно най-много, докато опозицията се опитва максимално да развали дневния ред ни ред. Не приемам обвиненията, че парламентът работи бавно. Важно е да работи качествено и да следва дневния ред на обществото. Последното е вероятно най-голямото политическо изкуство.
Къде остават важните законодателни инициативи?

- Важните законодателни инициативи са вече в парламента: законите за медиите, администрацията, хазарта. В момента се готви пакет от икономически закони и бюджетът, но те са пряко свързани със споразумението с МВФ, което ще бъде факт съвсем скоро.
Защо се стигна до заседания на НС, които траеха по-малко от час?

- Това, че пленарната зала е работила 5 или 20 минути, не е от такова съществено значение. Важното е депутатите да работят по комисии или работни групи по подготовката на законите. Организацията на работа е малко остаряла. Трябва да се постави много по-силен акцент върху работата извън пленарна зала. В залата депутатите трябва да се събират само за да гласуват, а не да прекарват дните си там. Практиката в цял свят е да има специални дни за гласуване, а през останалото време се обсъжда. Не е нормално и не може да се очаква, че депутатите ще бъдат достатъчно работоспособни, ако стоят по двама в една стая и си делят един компютър. Това е практиката сега. Тя трябва да се промени, защото все пак живеем в ХХІ век. Популизмът около въпроса дали депутатите да имат сътрудници, или не е безсмислен. Народните представители по цял свят имат много сътрудници и тук въпросът е не да се спекулира, че с това се харчат средства на данъкоплатците, а да се разбере, че така се пестят средства.
Успявате ли да създадете функциониращи работни групи?

- Работни групи в НДСВ съществуват от ден първи на парламента. Аз ръководих работна група за промяна на Закона за избор на президент и вицепрезидент, която свърши работата си. Най-доброто е, че бяха премахнати условията за участие на маргинали в изборите.
Какво ще се промени в работата на ПГ на НДСВ след семинара в Пампорово?

- Не бива да се преувеличава ролята на този семинар. Разбирам, че се правят аналогии със семинарите, организирани от бившите управляващи. Този семинар трябва да се приеме по-скоро като начало на серия от рутинни срещи на парламентарни групи на НДСВ и ДПС. Необходимо е да се създават условия за по-добра комуникация в рамките на парламентарното мнозинство.
Смятате ли, че по-неопитните депутати от НДСВ са придобили по-голямо самочувствие след срещата?

- Самочувствието идва от свършената работа и от придобития опит. Трудно е да се каже, че подобна среща е в състояние да промени коренно самочувствието на депутатите. От първия ден имаме чувство за отговорност на управляваща политическа сила.
Бяха ли обсъдени проблемите, които до момента са оставали на заден план?

- Подобни срещи винаги допринасят за осветляването на проблемите и за намиране на най-добрия изход.

Успяхте ли да убедите ДПС, че НДСВ разполага с хора, желаещи да работят по важните проблеми?

- Смятам, че никога не е имало съмнение в рамките на коалицията НДСВ и ДПС по отношение на качеството на хората в парламентарната коалиция. Много от нас сме за първи път депутати. Необходим ни е парламентарен опит и има на какво да се научим. От ДПС можем да научим парламентарни техники. От друга страна, трябва да се отчете фактът, че в нашата ПГ има много хора, които притежават много богат опит, различен от парламентарния. Всяко подобряване на парламентарния опит ще доведе до подобряване на качеството на работа на коалицията като цяло.
Политиката е занаят, който се учи. Колко време според вас ще е необходимо на депутатите "новобранци" да усвоят парламентарните техники?

- Техниката на мнозинството е много проста. Тя се нарича повече качествена работа. Трябва да има условия за мотивиране на всички членове на мнозинството, а то от своя страна да създава продукт и поведение, които да мотивират цялото общество и да го правят жизнено. Промяната е възможна само когато обществото е мотивирано за нея.
Как оценявате работата на правителството?

- То работи великолепно. Това е правителството, чийто премиер има огромен кредит на доверие и по моя лична преценка е най-професионалното, което сме имали през последните 10 години.
Дори и при положение, че по-голяма част от членовете му нямат опит в политиката?

- Те имат професионален опит в областите, в които работят. Избирателите искат коренно различно политическо поведение.
Как оценявате идеите на правителството за икономически промени?

- Те са свързани със създаване на по-добри условия за инвестиране и развиване на бизнес. Мерките трябва да доведат до повишаване на жизнения стандарт, едно от основните ни послания в предизборната кампания. У избирателите бяха създадени големи очаквания и не виждам проблем, който би могъл да ни попречи в средносрочен план да изпълним обещанията си. Икономиката ни е в изключително тежко положение не само заради управлението през последните няколко години. Дойде време да се опитаме да поставим нещата на мястото им и проблемите да бъдат осветени.

През последните 10 г. нямаше условия за икономическо развитие, хората нямат достойни доходи. Най-тежкото наследство са големите групи избиратели, доведени до фалит. Мрежата от счетоводни, данъчни, лицензионни, приватизационни закони и процедури, опъната между граждани и "посветени", трябва да се промени.
През последните години бяха натрупани много проблеми. Решенията им бяха дълго време отлагани, понеже са политически непопулярни. Дойде време популизмът да бъде спрян и да се вземат непопулярните решения. Всички знаем, че след 11 септември светът не е същият. Инвестиционните потоци ще бъдат пренасочени категорично и поради това ние имаме нужда от нова инвестиционна политика. Трябва да дадем допълнителни доказателства на международните инвеститори, че България е място, където средствата им ще бъдат сигурни и ще имат възможност за доходи.
Ще заложите ли част от гласуваното ви доверие, за да разрешите натрупаните проблеми?

- Правителството няма никакъв избор. Това е най-голямото предизвикателство пред него и управляващата коалиция. Всяко по-нататъшно отлагане ще доведе до невъзможност те да бъдат решени въобще. Трябва да престанем да заобикаляме проблемите. На политически език досегашните действия вероятно се наричат политическа партизанщина или балканизация - много говорене и никакви решения. Изборите на 17 юни показаха, че гласоподавателите са готови и искат кардинални решения. Те искат да излезем от мъглата.
Каква е ролята на Стоян Ганев в НДСВ?

- Ролята му е ясно дефинирана в рамките на правителството. Стоян Ганев е един достоен човек, който допринася изключително много за избистряне на политическите идеи и облик на НДСВ.
Как се чувствате, когато трябва да гласувате анблок в рамките на парламентарната група?

- Във всяка една политическа сила има гласуване анблок. Ние не сме нито първите, нито последните, които го правят.
Това говори, че ПГ на НДСВ не взима решенията си демократично.

- Това твърдение е несъстоятелно. Опитът ми в НДСВ не ми дава основание да мисля, че има решения, които не са взети по демократичен начин.
Има ли тенденции за разцепване на групата, както се твърди в пресата?

- Изключително трудно ми е да видя дори една причина, която би довела до разцепване на НДСВ. Подобни сценарии са познати от миналото, а НДСВ гледа в бъдещето.
Защо тогава най-често се споменава вашето име и това на Емил Кошлуков, когато става дума за разцепване?

- Вероятно, защото ние имаме относително известна политическа биография от последните 10 години.

Биляна ПИЛЦ
В. “Дневник”, 18 октомври 2001 г

Коментари

ygrmrlpjvjc

05 Февруари 2011 г., 22:30 часа

h8BnL2 <a href="http://lboonkngqdbm.com/">lboonkngqdbm</a>, [url=http://nvyfxrjhxlcu.com/]nvyfxrjhxlcu[/url], [link=http://hlqtvgxjrnri.com/]hlqtvgxjrnri[/link], http://itgemxtqhndy.com/

lsnhqjvw

09 Декември 2010 г., 10:56 часа

adq4ga <a href="http://iyyexnpvlbpe.com/">iyyexnpvlbpe</a>, [url=http://kaechehaqcdc.com/]kaechehaqcdc[/url], [link=http://cmiuydhqxkli.com/]cmiuydhqxkli[/link], http://hoabmtnrpnyk.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент