#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: САМО “НОВОТО ВРЕМЕ” НЕ ПРОДАВА СТАР САЛАМ В НОВА ОПАКОВКА

21 Юни 2005 г., публикувано в ????????

Мирослав Севлиевски:
САМО “НОВОТО ВРЕМЕ” НЕ ПРОДАВА СТАР САЛАМ В НОВА ОПАКОВКА

Гласът за нас е срещу БСП и за бъдещето, казва лидерът на таралежите


Г-н Севлиевски, две социологически агенции твърдят, че “Новото време” ще влезе в следващия парламент. Вярвате ли?

- Не две, всички агенции казват, че най-успешната кампания е на “Новото време”. Най-добри са посланията ни и начинът, по който са поднесени. В тях няма статисти под наем. Там са нашите кандидати и артистите Камен Воденичаров, Нина Николина, Дони и Нети, Графа, Любо от “Те”, Руши Видинлиев. Те са от “Новото време” и не се боят да го кажат. Не се опитваме да продаваме салам с изтекъл срок в нова опаковка – не показваме разцъфнала роза, без да сме направили нещо за розоварните. Затова дори и платените партийни социолози признават, че ще влезем в 40-ия парламент и ще имаме по-голяма група. Припомням, че преди бяхме 13 и успяхме да внесем 71 закона, от които 35 бяха приети.

Как определяте предизборната кампания – агресивна, позитивна или невзрачна?

- Според нас върви по три линии. Първо, за потискане на избирателната активност и да не се гласува за малките партии. Второ, опити за възстановяване на двуполюсния модел, този път жълто-червен, и трето – за възстановяване на Отечествения фронт, този път комунисти и цар. Чиста лъжа е, че, като се гласува за млади партии като “Новото време”, се наливат гласове в БСП. Това става, като се гласува за Азис или за националистите. Поддръжката на “Новото време” идва от негласувалите досега, от колебаещите се и от нехаресването на старите партии. Нови хора – нови идеали!

Защо Милен Велчев призова да не се гласува за малките партии?

- Много просто. В НДСВ освен царя друг не разбира от политика. Велчев има лоши съветници. Те нищо не са научили от 90-а година досега и затова го курдисаха на дебат с недоказалото се червено юпи Георги Кадиев. От този дебат единственият кяр беше за БСП. Като нямаш идеи и кауза за България, като нямаш национални приоритети, искаш да печелиш изборите с твърдия си електорат. Ако други излязат да гласуват, те ти пречат. Ако не знаеш как се прави модерна политика на консенсуса и състезание на идеи, искаш да се мериш само по командирите. Възстановяваш двуполюсния модел и чакаш единият да се провали, за да дойдеш ти. Тези хора просто не щат да има либерален център. Не искат да си признаят, че в България вече освен ляво и дясно има и център. Затова в момента се прави опит да се размие разликата между “Новото време” и НДСВ. Прави се опит да се заличи най-големият успех на Симеон и “Новото време” – краят на двуполюсния модел. Нали заради това подкрепихме царя през 2001 година? Друга характерност на тази кампания е, че се води като за местни избори. Говори се за локални, а не за национални проблеми и приоритети.  

Това лошо ли е?

- Лошо е, защото се подменят приоритетите на българите. Първо, местните проблеми са еднакви навсякъде, и второ – те се решават, когато депутатите приемат закони, от които полза да имат всички. “Новото време” казва, работата на депутатите е да определят националния приоритет, да напишат законите за него и да приемат такъв държавен бюджет, който ще го обезпечи финансово. Не става въпрос да се уреди само махалата на един или двама депутати.   

Какви са националните приоритети според “Новото време”?

- Националната кауза е успешна България. За да я има, трябва да има българи. За да ни има, трябва да се раждат деца и те трябва да са образовани. Най-важното днес е да заделим пари от бюджета за детски надбавки за едно, две и три деца. Да заделим пари за образование и наука. Така ще спрем младите да не емигрират. Да намалим данъците на работещите, да спрем разхищението, за да има повече пари за пенсионерите и хората в нужда. Но държавата да дава само на тези, които имат нужда, не на всички.

Тези идеи не са ли в платформите на всички партии?

- Не са. “Новото време” ще влезе в парламента, за да ги накара да се сетят, че разкриването на нови работни места го правят хората, а не държавата. Колкото повече образовани и свободни хора, толкова повече работни места – тези хора привличат инвеститори и пълнят хазната. Задължение на държавата е да насърчава тази политика. Това предизвикателство е пред нашето поколение, хората между 25 и 45 години, които трябва да образоват децата си, но и да се грижат за родителите си. Останалите приоритети са безсмислени. Докога ще се разправяме дали е било по-добре през 23-а, или през 56-а година? Поуката от миналото е, че ако не осигурим бъдещето, ще дойдат варварите и ще рухнем като Римската империя. Днес старите плагиати говорят, че са за училищата, а когато трябваше да се гласуват допълнителните средства за образование в бюджета, поискани от “Новото време”, те излязоха от пленарната зала. Кога са искрени? Тогава или сега?    

Какви са всъщност избирателите на “Новото време” – бедни, богати, висшисти?

- Избирателите на “Новото време” са всички, които не се предават пред трудностите, не се уморяват, не мрънкат, носят отговорност за делата си и поемат разумни рискове. Нововремци са всички, които обединяват, а не разделят. Те разбират и знаят, че “Новото време” е връзката между всички политически сили. Когато в предишния парламент трябваше да бъде ратифициран договорът с ЕС, ние като либерален център говорихме с цялата опозиция – от Костов до Станишев. Те поискаха да разпуснем парламента 20 дни преди подписването в Люксембург. “Новото време” избра да спаси кабинета и парламента, за да има не само кой да подпише, а и кой да ратифицира договора. Кое е било по-доброто решение, всеки може сам да прецени.  

Ще предложите ли национална доктрина?

- Ще предложим дебат за бъдещето на България. Представете си последните 15 години като експедиция до Еверест. Тръгнахме от горския пояс, минахме през тревния, стигнахме до скалите и сега сме пред ледения пояс. За да се качим на върха, трябват хора със свежи сили, нова техника, нова дисциплина, нови знания. Старите партии не искат да идва ново поколение в политиката, защото проблемите, които предстоят да бъдат решавани, са нови. Те нямат опит, но не пускат кокала. Във всички сфери поколенията се смениха, време е това да стане и в политиката.    

Тази смяна на поколенията беше доста рязка. Не е ли наивно да отхвърляте мъдростта и опита на политиците от прехода?

- Не е политическо качество да разделяш и да разхищаваш.

Според вас как ще се казва следващия премиер?

- Най-добре е да се казва Симеон и правителството да бъде подобрен вариант на днешния Либерален алианс. Да има лява и дясна опозиция. Или пък дясно-центристко правителство. Затова в следващите три дни трябва още подкрепа за центристките партии, за да могат те сами да съставят правителство. Не искам дъщеря ми да не може да получи качествено образование тук и да се принуди да учи в чужбина. Там да се омъжи, да създаде семейство и да ме храни.


Диляна ЦЕНОВА
В. “24 часа”, 21 юни 2005 г.

Коментари

oekkurvg

05 Февруари 2011 г., 22:29 часа

bkXJUr <a href="http://wntmtijyevcr.com/">wntmtijyevcr</a>, [url=http://yegynqsgpttr.com/]yegynqsgpttr[/url], [link=http://jvcfdbupyzgd.com/]jvcfdbupyzgd[/link], http://wucpfyzmsfdu.com/

yimkaifjqdc

04 Февруари 2010 г., 22:28 часа

VYvBBe <a href="http://qmfzniheixti.com/">qmfzniheixti</a>, [url=http://xjjwtbhwcshu.com/]xjjwtbhwcshu[/url], [link=http://ccjceyxydbgo.com/]ccjceyxydbgo[/link], http://oyxnoltwdyyg.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент