#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: НЯМА ЛОШО В КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ НДСВ И СДС

22 Април 2003 г., публикувано в ????????

Прав е премиерът, че не трябва да се делим на червени и сини, а на добри и лоши, казва депутатът

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 г. в Троян. Завършил е география, а по професия е инвестиционен консултант. Владее руски и английски език. Депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание. Член е на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по енергетика. Основател и лидер на клуб "Новото време" в НДСВ.

Г-н Севлиевски, защо отказахте да оглавите предизборния щаб на НДСВ? А май бяхте фаворит...

- Не съм се отказал. Политическият съвет на НДСВ избра г-н Церовски. Само при социализма постовете определяха колко си добър в професията си или в политиката.

Не е ли бягство от отговорност отсъствието ви от заседанието, на което сe избра шеф на щаба?

- От отговорност може да избяга само някой, който не е свързан с каузата на една партия. Аз се казвам Севлиевски и мисля, че това име, без да звучи самохвално, е свързано с каузата от 6 април и идеите на Новото време още от 2001 г. Мисля, че всичко, което съм казал от парламентарната трибуна и пред медиите, категорично доказва, че стоя зад тази кауза и я защитавам. Само политическите наивници могат да кажат, че се крия от думите и делата си. Подобно бягство е възможно само за анонимните в политиката, аз не съм от тях.

Защо тогава ви наричат "опозиционер" в НДСВ и "бунтар" срещу ръководството на движението?

- При всички положения не съм активен борец срещу ръководството на НДСВ. Не съм опозиционер, защото съм член на Политическия съвет на партията. Винаги съм бил противник на инерцията и нищоправенето. На това съм опозиционер.

Казват също, че с дискусионния клуб "Новото време", на който сте лидер, се опитвате да се формализирате, да станете втори властови център в НДСВ. Това как ще коментирате?

- "Новото време" е достатъчно формализирано в съзнанието на българина. Това е една голяма кауза, върху която никой няма монопол. Въпросът е да са повече хората, които се стремят да реализират този стремеж. Мнозинството е стабилно и интересът на "Новото време" е да остане такова. Според мен повечето от критиците ни мислят с категориите на миналото - двуполюсен модел, разцепвания, мравки и пр. Трябва да се търси алтернатива на този модел и инициативата клуб "Новото време" е стремеж към това. Искаме да бъдем по-ефективни депутати, без да се конфронтираме.

Направихте списък с предложения, които да покажете на ръководството и НДСВ. Защо това се прие негативно?

- Не вярвам, че се посреща негативно.

Клубът покани на заседанията си генерал Борисов, главния прокурор Филчев и ръководството на БТК. Това не е ли опит да изземете инициативи от групата на НДСВ?

- Състезанието в политиката е за инициативи и идеи. То не е нещо лошо. Конкуренцията винаги води към по-добри резултати, отколкото монопола. Клубът има за цел да намери професионалистите, които са разпознали проблемите на обществото и успяват добре да ги артикулират. Депутатите трябва да търсят опита и да го използват в законодателната си дейност. Подобно нещо не се е случвало досега в Народното събрание. Винаги е имало групи по интереси, лагери и лобита. Клуб "Новото време" обаче е група, която публично се събира и дискутира. Каним и журналисти и искаме мнението им, защото медиите са най-голямата извънпарламентарна опозиция. Най-кратко клубът е работилница за идеи.

Как искате да ви разпознават - като депутат от НДСВ или като лидер на "Новото време"?

- Като двете.

Готово ли е НДСВ за местните избори?

- Не по-малко от останалите партии, които само се тупат в гърдите, но не виждам тяхната готовност.

Очаквате ли национална коалиция със СДС?

- Не виждам нищо лошо.

Има ли сондажи между двете партии за коалиция?

- Мисля, че умните хора преобладават както в НДСВ, така и в СДС. Каузата на България е водеща и за двете сили. БСП обаче не е дала досега доказателство, че е излязла от схемата партия на страха и политическото интригантство. Слуховете за огромния ръст на БСП и неминуемата й победа на следващия вот са силно преувеличени. Ние виждаме номинирането на кандидат-кметове като интервю за нова работа.
Всеки да докаже, че има качества и да даде убедителни аргументи, че е по-добър от човека, който е заемал съответния пост. Затова няма значение дали лидерите на НДСВ и СДС искат коалиция. Важно е какво искат избирателите.

Как ще разберете дали те искат съюз със СДС?

- Чрез добра комуникация и социологически проучвания. Сега е рано да се каже коя коалиция искат хората.

Значи ще проучвате общественото мнение, преди да правите коалиции?

- Да. НДСВ е самостоятелна политическа сила, резултат от желанието на хората двуполюсният модел да бъде прекратен. Лидерът му казва: Стига сме учили българите да се делят на сини и червени. Дошло е време да се делят на добри и лоши. Партиите също трябва да бъдат делени по този начин.

Вярвате ли в прогнозата, че ако София стане червена, БСП ще спечели парламентарните избори?

- Нямам причина да прогнозирам, че ще има червен кмет на София. Тази теза вероятно действа като виагра за самочувствието в БСП. Към днешна дата не съм чул нито дума за алтернативно управление от страна на опозицията. Признавам и разбирам ролята й, но нека първо да покажат, че са готови да управляват. Да посочат с кого ще заменят например Милен Велчев.

Не е ли в разрез с принципите ви поведението на Драганова и Пейков, които казват, че ще се явят на избори сами и ще ползват държавното финансиране за мандатоносители?

- Въпросът е сугeстивен, предполага действия, които не са се случили. Винаги съм вярвал, че г-жа Драганова и г-н Пейков са ярки привърженици на каузата от 6-и април и на политиката на новото време.

Какви са проблемите на вашето управление?

- Най-големият е лошата комуникация с избирателите.

Корупцията не е ли друг сериозен проблем?

- Тя не е от днес, има я от хиляди години и е проблем на всяка власт. Днес обаче е много по-малък проблем, отколкото в миналото.

Работи ли ефективно комисията по корупцията в парламента?

- Няма причина аз да й давам оценки.

От какво сте недоволен в парламентарната си работа? Какво стана примерно с проекта ви за етичен кодекс на депутатите?

- Недоволен съм от инерцията и от това, че днешният парламент продължи начина на поведение от предишните. Смятам, че има време това да се промени. Днес има депутати, които независимо от партийното си членство са готови да се обединят по полезните теми за България. Вярвам, че има законопроекти, които коренно ще променят страната ни.

Ще промените ли избирателната система преди предстоящия местен вот?

- Само да го дискутираме задълбочено, пак ще направим стъпка напред. Сигурен съм, че българските политици ще променят избирателната система и депутатите ще имат етичен кодекс, ако не в този, то в следващия парламент.

Очаквате ли промени в правителството?

- Този въпрос е най-често задаваният от край време. Всеки трябва да бъде в състояние да си направи самопреценка, да намери рамката на личното си достойнство и да прецени дали да се оттегли, или да продължи да се бори. Ако избере второто, трябва ясно и категорично да обяви каузата си и да намери привърженици.

Обществото очакваше някой да поеме отговорността за провала на сделката "Булгартабак". Трябваше ли да бъде сменен вицепремиерът Василев?

- Не можем да направим крачка напред, без да познаваме миналото. Когато има вина, има и виновен. По сделката "Булгартабак" аз се различавам от повечето й критици, защото не смятам, че грешката е в Николай Василев.

Чия е тогава?

- Трябва да бъде направен задълбочен анализ. Само така се разбира колко е жизнена една администрация или една партия.

Диляна ЦЕНОВА
В. «24 часа», 22 април 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент