#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Председателят на ПГ “Новото време” Мирослав Севлиевски: КОЙТО УПРАВЛЯВА ЗЛЕ, ДА НАПУСКА ПОСТА СИ

02 Юни 2005 г., публикувано в ????????

Председателят на ПГ “Новото време” Мирослав Севлиевски:
КОЙТО УПРАВЛЯВА ЗЛЕ, ДА НАПУСКА ПОСТА СИ

Законите в България са за всички и политиката не може да е спасение за тези, които ги нарушават

Г-н Севлиевски, казахте, че до края на юли ще има партия “Новото време”. С какво тя ще се различава от останалите?

- Дойде време да видим политиците и партиите в България на какъв принцип ще се различават. Партиите от прехода бяха познати като партии, които разпределяха дохода, разпределят държавното, бащиното, националното имане такова, каквото са заварили. Дойде време да създаваме доход, да запазваме и умножаваме това, което има държавата, да пълним онази полуизпразнена кошница, която сме наследили, а не да търсим начини да го раздаваме, за да ни харесва обществото. И тук е големият проблем, това е разделителната линия. Има ли политици, които са готови вече да започнат да мислят как да градят, а не как да разпределят. И това са предизвикателствата пред новите партии – да докажат, че могат да създават, да дават шанс на всички да участват в това създаване и най-вече – във вземането на решения за управлението на държавата.

Изглежда това е темата, която в момента ви вълнува повече, отколкото другите злободневни теми?

- Не, аз смятам, че тази тема вълнува не само нас от Новото време, а вълнува всички българи. Защото ние трябва в края на краищата да сложим някакво ясно определение на предназначението на партиите и политиката. Трябва да има нови правила и закони, които реформират политическия модел и го правят прозрачен и достъпен. Политиците трябва да свързват обществото с институциите, а не да командват, както беше досега.  
Да се оправи България е възможно само с по-голямо гражданско участие. Затова задължение на партиите е да изградят такава политическа и държавна инфраструктура, която да насърчава гражданското участие. Иначе България с участието на 10 или 20 процента от хората в едни избори или в каквито и да е политически действия, мероприятия, партии, никога няма да бъде оправена. Основната задача на днешните политици е да направим така, че разочарованието от политиците, дошло от времето на прехода, да го трансформираме в ентусиазъм в периода на модернизация на България. Това е голямата задача.

Как Новото време се отнася към следствието, което се води срещу столичния кмет Стефан Софиянски?

- Винаги съм казвал, че решения на съда не бива да се коментират, още по-малко от политиците. Към този момент добрият пример е, че законът у нас важи за всички, че няма такива, за които има политически чадър. През всички тези години съдебната система беше преследвана, оплювана заради това, че я е страх да се занимава с известни политици или с известни бизнесмени. Днес имаме такъв случай. Аз вярвам, че кметът Софиянски и неговата защита ще намерят и извадят всички аргументи, така че той да докаже невинността си по този случай. Но истината е такава - няма български политик и не бива да има български политик, който да смята, че съдебната система е враг на политиците, както и политиците не трябва да бъдат враг на съдебната система. Това, което се случва, е стандартна съдебна процедура. Както вече казах, надявам се от този случай най-малко да излезе едно нещо - че наистина в България няма чадър за нито един гражданин и всички сме равни пред закона, независимо от поста и партийната принадлежност.

Предложихте да бъдат разследвани в парламента няколко министри за сделки с имоти в техните ведомства...

- Да и го правим точно затова – има легални процедури да се направят проверки, да с изчистят съмненията, министрите да получат възможност да докажат правотата си, но и парламентът да е наясно как те боравят с държавното имущество. Затова предложихме създаване на анкетна комисия за това как се управлява държавната собственост в Министерството на спорта и в Министерството на културата. Многобройните сигнали за нередности в средствата за масова информация, смятам, че са достатъчно основание на всеки един народен представител да поиска такава проверка. Времето на емоционалните призиви за оставка отмина. Дойде времето на истинските проверки. Онези, които не управляват добре държавната собственост, онези които позволяват тя да бъде ограбвана, или онези, които имат безстопанствено отношение към нея, просто трябва да се разделят с постовете си, защото днес всички искат България да не се разграбва повече, а да се гради.


Дона МИТЕВА
В. «Бургас днес и утре», 2 юни 2005 г.

Коментари

rqthjmzzc

04 Февруари 2010 г., 21:34 часа

yXEnuE <a href="http://yrgnhzbnjfzd.com/">yrgnhzbnjfzd</a>, [url=http://ovxtcutasvaw.com/]ovxtcutasvaw[/url], [link=http://gopofecemzqu.com/]gopofecemzqu[/link], http://ddjqgedtxwfh.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент