#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Михнева осъдена за клевета и на трета инстанция

10 Юни 2011 г., публикувано в


И Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския районен съд, потвърдено и от Софийския градски съд, с което на три инстанции Маргарита Стефанова (с предишна фамилия Михнева) беше определена за виновна по делото за клевета, заведено от Мирослав Севлиевски .

Както постановиха предишните инстанции и според Върховния касационен съд Михнева е оклеветила Севлиевски в поредица от телевизионни предавания, потвърдено е постановеното на две инстанции съдебно решение, че изнесената от нея информация е „клеветническа, неистинска и не почива на факти от обективната действителност".

Не подлежи на обжалване обезщетението от по две хиляди лева за предаване, които Михнева трябва да плати заради тенденциозно изнесената от нея лъжлива и клеветническа информация.
Четвърто гражданско отделение на ВКС заседава на 20 май 2011 година по жалбата, заведена от Михнева срещу присъдата, произнесена от районния съд и потвърдена вече от градския. С решение №119 на съда е потвърдена и сумата, която Михнева трябва да плати, без повече право на обжалване.

ВКС остави без разглеждане касационната жалба на Михнева срещу решението на Софийския градски съд, който също постанови, че тв водещата е виновна в оклеветяване и трябва да плати обезщетение на ищеца.
Освен това тя не оспорваше вината си и решението на съда, че „с предаванията си съзнателно е злепоставила името и честта на Севлиевски, като е внушавала на общественото мнение лъжливи твърдения". Оспори единствено сумата, която след произнасянето на ВКС повече не може да бъде обжалвана.

Припомняме, че Севлиевски даде на съд Михнева в началото на 2007 година, за обиди и клевети в поредица от телевизионни предавания, започнала още през 2005 година.

През 2008 година Районният съд в София с решение по гражданско дело №27409/2007 се произнесе, че водещата виновна в оклеветяване, а тя обжалва решението.
Според заключението на магистратите от районния и градския съд в предаванията си Стефанова системно и последователно е злепоставяла с изказванията си името и честта на Севлиевски, като е внушавала на общественото мнение лъжливи, клеветнически и обидни твърдения.

В изявите си по телевизия Канал 3 водещата е „разгласила неверни позорни обстоятелства и е приписвала престъпления, които засягат доброто име и достойнство на ищеца като публична личност, политик и член на Новото време".

Твърденията на Стефанова/Михнева са били с цел да внуши на общественото мнение и да вмени на Севлиевски престъпно поведение с което е уронила неговия престиж и му е нанесла неимуществени вреди.
За нито едно от твърденията си тя не е представила никакви доказателства - нито в предаванията си, нито пред съда.

Съдиите отхвърлиха оправданията на Стефанова/Михнева,че не тя самата, а нейни гости в предаванията й са правили лъжливите твърдения, които водещата представя пред обществото като факти.
Със записите на двете от предаванията, в които са нейните конкретни изявления срещу Севлиевски, магистратите доказаха, че водещата лично е представила оклеветяващи, лъжливите и опозоряващи твърдения.
С решение от 13 януари 2011 година по гражданско дело 3742/2008 и Софийският градски съд постанови, че твърденията в двете предавания не почиват на никакви факти и са клеветнически.

В мотивите на Софийски градски съд е записано:
„Твърденията на Михнева не могат да бъдат приети като критика или разследваща журналистика, която следва да бъде защитена. Това са нейни твърдения, които както се установи в делото, са неверни и клеветнически".
Софийският градски съд реши още: Оставя в сила решението на Районния съд от 30 юни 2008 година, което също определи като лъжлива и клеветническа телевизионната кампанията на Стефанова/Михнева срещу Севлиевски.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент