#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

50-100 депутати ще са неясни до клетвата

04 Юли 2009 г., публикувано в Обща

50-100 депутати ще са неясни до клетвата
Текстът е публикуван във вестник „24 часа" на 4 юли 2009 г.

Централната избирателна комисия е обявила, че ще предостави на всички участници в изборите компютърната програма, с която се разпределят мандатите по партии и райони, заедно с обявяването на официалните резултати от изборите за национален парламент.

ЦИК обаче е забравила, че хиляди хора се включиха в кампаниите за евроизборите и за национален парламент през последните почти два месеца, че в деня на изборите ще има множество паралелни преброявания на гласовете, както и екзитполове. От които ще обявят резултати в национален и регионален мащаб.
Също така ЦИК явно не отчита факта, че по методиката, която те са приели и предоставили в интернет, могат да бъдат написани компютърни програми, резултатът от които да дава накрая различни имена на депутати в 41-ото НС.

Отсега е ясно, че между 50 и 100 имена на бъдещи депутати няма да се знаят вероятно и до клетвата им на 14 юли. Ако хвърлим бърз поглед на методиката, тя включва 4 стъпки:

1. Национални резултати и брой на мандатите за всяка партия, минала 4%.
2. Разпределяне на мандати по райнони.
3. Т.нар. подстригване - става ясно кой няма да бъде депутат.
4. Сложна математика за написване на финалния списък с имената на новите депутати.

Защо сегашната компютърна програма трябва да е публична преди вота? Защото ще има поне 48 часа дупка, в която няма да са известни поне 50-100 имена на бъдещи депутати на база предварителни резултати.
Това ще вкара много емоции у всички участници в изборите, ще донесе неясноти и информационно затъмнение сред избирателите и е много вероятно да доведе до бъдеща възможност за оспорване на изборните резултати по райони и като цяло. Затова ЦИК и държавата трябва да дадат допълнителни гаранции за легитимността на този процес.

И накрая - забравяме, че България има поне 1 милион компютърно грамотни граждани и поне 50 хиляди качествени програмисти. В моя случай - имам поне 10 приятели информатици, математици и програмисти, които живеят в България и в чужбина. На базата на примерите на ЦИК за методиките на изчисление и на резултатите от евровота те написаха програми и всеки от тях получи различни резултати коя партия и откъде ще вкара депутати.
Това вероятно се случва и с други партийни централи.

Разбирам, че има кадрови промени в ръководството на "Информационно обслужване" АД. Шефът на фирмата си е взел отпуска и има назначен прокурист от страна на правителството. Което още повече вкарва съмнения, (без да имам, разбира се, и грам съмнение в честните специалисти от екипа на "Информационно обслужване") че не публикувайки компютърната програма за изчисляване на изборните резултати, някой се стреми да създаде правен и обществен хаос в дните след изборите заради евентуални съмнения в легитимността на резултатите от вота. Хапчето в случая е прозрачност.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент