#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Не продавайте гласа си, изберете промяната!

03 Юли 2009 г., публикувано в Обща

Не продавайте гласа си, изберете промяната!
Кампания срещу купуването на гласове организира Мирослав Севлиевски в бургаското село Рудник и минното селище Черно море. Мажоритарният кандидат за депутат в Бургас и водач на листата на Лидер с Новото време раздаде на избирателите брошури, в които са отпечатани правата им на гласоподаватели, според българската конституция.

Правото на глас е правото на всеки един български гражданин да избира представители в Народното събрание. Това е основното политическо право, записано в Конституцията на Република България. То не може да бъде ограничавано по никакви причини и гласът на всеки един български гражданин е равен на гласа на всеки друг. - това разясни на избирателите Мирослав Севлиевски. И ги призова да упражнят това право, като гласуват по съвест на парламентарния вот в неделя, 5 юли.

Севлиевски разясни на избирателите в двете селища и текстовете в Наказателния кодекс, по които законите преследват и наказват купуването и продаването на гласове.

Член 10 от Конституцията на България гласи:
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Правото на глас следва да бъде упражнено само и единствено според вътрешното убеждение на всеки един гражданин. Никакво насилие, заплаха или предлагане на възнаграждение, чрез което да се въздейства върху волята на избирателите не е допустимо.

Купуването и продаването на гласове е престъпление според Наказателния кодекс, предупреди Севлиевски. Той съобщи, че на всички застъпници на Лидер с Новото време за изборите в неделя са раздадени законодателните текстове, които защитават правата на гласоподавателите, както тези, които преследват търговията с гласове.

На избирателите в Рудник и мини Черно море Севлиевски разясни и текстовете от Наказателния кодекс и призова хората да гласуват информирано, по съвест и да не продават гласа си.

Кандидат-депутатът специално напомни на всички хора, които ще гласуват на 5 юли, да се запознаят с законодателството, а не да се страхуват и да се поддават на манипулации.

В Член 167 ал 1 на НК пише:

Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Алинея втора гласи:
Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

(3) Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
(4) Наказанието по ал. 3 се налага и на лице, което предоставя имотната облага на лицата по ал. 2 и 3, за да бъде предложена или дадена на другиго с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.
(5) В случаите по ал. 2, 3 и 4 съдът постановява и наказание лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6.
(6) Деецът по ал. 2 не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по ал. 3 и 4.

Чл. 167а. (1) Който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2, 3 или 4.

Мирослав Севлиевски направи призив към всички избиратели в Бургас и цялата страна:

Изборите дават възможност гражданите да упражнят правото си на глас и да определят политиката на държавата за следващите 4 години.
НЕ ПРОДАВАЙТЕ ГЛАСА СИ, ИЗБЕРЕТЕ ПРОМЯНАТА!

Коментари

tool

12 Февруари 2010 г., 17:53 часа

Трябва да проверя:)

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент