#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: ВРЕМЕ Е НДСВ ДА ПОИСКА ПРОШКА

13 Март 2003 г., публикувано в ????????

Тъмни сили атакуват министъра на съобщенията, казва царският депутат

Депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски е на 38 години. Роден е в Троян. Завършил е география в СУ. Избран е от бургаската листа на движението.

Севлиевски е създател на Българското сдружение за честни избори, специалист е по политически маркетинг.

На последното заседание на мнозинството, кабинета и премиера в НДК той отказа да се кандидатира за член на ръководството на парламентарната група на НДСВ и декларира несъгласие с водената от Пламен Панайотов политика.
 
Г-н Севлиевски, накъде върви НДСВ?

- По-важното е накъде трябва да върви: към големи теми, реализация на предизборните обещания, консолидация на България. Да направи задълбочен анализ на изминалите 2 години. Никога няма да можем да определим откъде минава пътят към постигането на целите ни, ако не разберем къде сме в момента. Не бива да си крием главата в пясъка и да отричаме, че 48% българи са разочаровани от управлението и рейтингът на правителството не се покачва. Това означава, че НДСВ не е в състояние да изтъкне успехите си, а вади само грешките, които съпътстват всяко управление. В анализа трябва да се отчете, че днес мнозинството е с 11 души по-малко. Трябва да направим така, че депутатите, които отидоха в парламентарната група НИЕ, да останат неотменна част от модернизационното мнозинство. Истинският въпрос е накъде върви България. На него трябва да отговорим.

Казвате, че рейтингът на правителството пада, все едно проблемът не се отнася до вашия премиер и вашите министри?

- Очевидно има проблем, който трябва да решим. В момент, когато българският премиер
е един от световните лидери и за 1 година се среща 2 пъти с президента на САЩ, правителството има шанс да върне бащино имане - парите, които Ирак ни дължи, в този момент рейтингът пада с 10%. Не вярвам българите да не виждат усилията на правителството, но очевидно проблемът е в комуникацията.

Промени ли се нещо след последното заседание на НДСВ в НДК?

- Ако от това заседание сме разбрали, че пътят до Разпети петък е по-кратък от този до Великден, пак е по-добре.

Разпознахте ли се в някоя критика на премиера?

- Не, чувам критиките на избирателите.

Тогава кого имаше предвид той?

- Аз няма нужда да чакам премиерът да ме критикува. Най-непримиримата опозиция е майка ми. Жена ми е по-меката. Срещам се с много хора, а и приятелите не ми спестяват нищо. Освен това отдавна съм се научил да чета социологическите проучвания и им вярвам. Гледам на тях като на библия в политиката.

Пламен Панайотов нарече себе си и заместниците си “легитимен формат”. Съгласен ли сте с това?

- Легитимните формати бяха преповторени в изказването на премиера. Те са лидер, политически съвет, парламентарна група. Форматите обаче са легитимни само тогава, когато създават механизми за водене на диалог и разпознаване на важните теми. Тази легитимност трябва да е препотвърдена и от медиите. Ако те виждат, че легитимният формат не взима добрите решения, му търсят заместник.

Вярно ли е, че сте предложили всички да поискат прошка от избирателите?

- Политиката е част от живота на база традициите и морала. Очевидно е, че само големите цели са в състояние да ни обединят. За мен те са този парламент достойно да изкара мандата си и НДСВ да спечели следващите избори. Тези цели би трябвало да са достатъчни да ни обединят във вътрешнопартиен план. От друга страна обаче, е ясно, че има много разочаровани хора, от които трябва да поискаме прошка. Ако в живота се извиняваме, когато направим грешки, няма причина да не го правим и в политиката. За да сме заедно, първо трябва да си простим.

Вие за какво искате прошка?

- Знам, че хората нямат търпение да излязат от инерцията на прехода, от мрънкането и р-кането в политиката, но в същото време не успявам за тези 2 години да наложа действия за категорична промяна. За това искам прошка. Например не може да говорим 10 години, че големите инфраструктурни проекти са важни за България, да знаем, че от Закона за държавната и общинската собственост зависи да тръгнат проектите за летище “София” и за модернизацията на жп линията Пловдив-Свиленград, и година и половина да се мотаем. За това също се извинявам.

Клуб “6 април”, който ще правите с Емил Кошлуков, ще обедини вътрешната опозиция в НДСВ?

- Днес няма клуб “6 април”, има кауза 6 април. В НДСВ има хора, които споделят тази кауза за модерната България, която вярва, че е в състояние да надмогне липсата на кураж и ентусиазъм.

Ще има ли клуб “6 април” в НДСВ?

- Не само в НДСВ, но и в страната е необходим клуб, който създава дискусии, разпознава истинските проблеми и открива осите на диалог. Когато говорим за приватизация например, параграфите са много важни, но по-важно е открито да кажем, че практиката, която имаме до днес, не работи при приватизацията на големи предприятия като БТК и “Булгартабак”. Няма причина отново да си крием главата в пясъка. Няма партия, която да поеме огромната отговорност да приватизира сама предприятия, които дават хляб на десетки хиляди хора. Отговорността трябва да бъде поета и от тези, които избирателите са изпратили в Народното събрание.

Според Панайотов вие и Кошлуков никога не сте искали да сте в ръководството на ПГ. Това не е ли бягство от отговорност?

- Ръководителите са не да ръководят, а да водят. За да бъдеш водач на идеи, не е нужно да заемаш пост. Или имаш идеи, или не. Както казва Дарвин, светът е оцелял заради многообразие на видовете и естествен подбор. Ако говорим за моя самоотвод,
вярвам, че НДСВ качествено и радикално трябва да промени механизмите си за диалог и взимане на решения, а не да променя хората. Политиката е състезание на идеи, не на постове. Кандидатирането ми за член на ръководството щеше да се изтълкува, все едно това е бил единственият ми стремеж, което не е вярно. То щеше да даде доказателства на онези интерпретатори, които казват, че в НДСВ има лобита или крила, които се борят за власт. В движението трябва да има или само едно крило, което е каузата от 6 април, или въобще да няма движение.


Какво стана с лондонския клуб в изпълнителната власт? Май и там комуникацията не е добра?

- Доколкото си спомням, тезата за лондонския клуб е на вашия вестник. Извинявайте, но тя е без значение. Важното е да има клуб на успешните политици в НДСВ.

Да са повече тези, които, независимо откъде са дошли, разпознават каузата на България и се вписват в нея. Да има успешен български клуб, а не лондонски или цариградски.

Защо среди в НДСВ се опитват да отстранят транспортния министър?

- Тук всички ще ме обвинят в пристрастие, защото Пламен Петров ми е приятел. Нещата са прости. Той е един успял млад човек извън политиката и не заради нея. Петров няма причина да прави онези компромиси, които познаваме от прехода, но в същото време той се сблъсква точно с политическата инерция от миналото. В неговото ведомство предстои да се реализират инфраструктурни проекти за 1 милиард евро и, разбира се, това създава нездрав интерес на всички лобита в България. Понеже Петров е непознат за тези лобита, той им пречи да правят бизнес с политически чадър.

Но атаката срещу него идва от депутати на НДСВ?

- Семейните дрязги се използват от тъмни сили извън НДСВ в конкретния случай. Не ме карайте да ги коментирам.

Премиерът препоръча да се подобри взаимодействието между парламентарната група и кабинета. Как ще стане това?

- Чрез партията НДСВ. Тя е механизмът, който трябва да го осъществява. Не може да критикуваме министър, ако от партията няма ясно артикулирани цели и задачи за съответната област.

Спуска ли НДСВ политическата ви линия?

- Очевидно има какво да се подобри в ролята на политическия съвет.

След последното заседание на мнозинството май сделката за “Булгартабак” отново буксува?

- Когато продаваш бащино имане, настроенията винаги са изострени и се налага усещането, че цената е ниска. Управлението трябва да отчита възрожденските ценности на изградената чешма и читалище. Това е политиката, която искам НДСВ да осъществява - след нас да има чешма и да не дискутираме да я има или не. Продажбата трябва да се извърши по най-прозрачния начин и отговорността за това да бъде разпределена. Подкрепям промяната в Закона за приватизация депутатите да споделят отговорността. На последното си заседание мнозинството направи точно това.

Панайотов обвини вас и Кошлуков, че се изказвате опозиционно, след като вече има решение на легитимните формати. Приемате ли критиката?

- Това не съм го чул, но съм дочувал, че ме наричат шантажор, критикар и че се боря за власт. При всички положения не се боря за купата на Съветската армия, а пък и нямам спомен да съм гласувал алтернативно на взето от парламентарната група решение. Всички знаят, че много пъти съм бил на противоположно мнение. В залата обаче малко са били тези, които по-добре от мен са защитавали законите и правителството.

А ако нещата в НДСВ продължат постарому?

- Много просто - ще оставим съдбините на България да бъдат решавани отново от старите партии, отново от Костов и Станишев. Другият вариант е да дадем доказателства, че сме способни достойно да управляваме. Това е вододелът.

Диляна ЦЕНОВА
В. «24 часа», 13 март 2003 г.

Коментари

imfagk

04 Април 2010 г., 19:01 часа

k89x9W <a href="http://zicahivmwvjr.com/">zicahivmwvjr</a>, [url=http://plefvsfxbnlj.com/]plefvsfxbnlj[/url], [link=http://nzedqociqzhu.com/]nzedqociqzhu[/link], http://rhfxemncumbl.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент