#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

31 отговора за 24 часа

24 Юни 2009 г., публикувано в Обща

31 отговора за 24 часа

Вестник 24 часа публикува основните послания на партиите в анкета от 31 въпроса. От името на Лидер и Новото време 31 отговора даде мажоритарният кандидат за депутат в Бургас Мирослав Севлиевски, водач на листата и зам.-председател на Новото време.

1. По-високи заплати
Предвиждаме изпреварващо увеличение на заплатите на учителите, лекарите и сестрите чрез оптимизиране на другите бюджетни харчове и запушване на течове от кражби и корупция, както и диференциране на заплатите в държавната администрация с висок таван за съвестните и квалифицирани служители. Държавата трябва да стане по-добър работодател на способните и трудолюбивите.

2. По-високи пенсии
На пенсионерите с пенсия под 300 лева държавата да предоставя безплатно всички необходими лекарства. Пенсиите се увеличават, ако растат заплатите и работещите.

3. Запазване на работни места
Предлагам двугодишен мораториум върху съкращенията на работните места в обществения секор. За да се запазят работните места при икономическа рецесия са необходими мерки за предпазване на бизнеса от кризата. Ще инвестираме в реновиране на важните обществени сгради - училища и болници, чрез което да се подпомогне строителния бизнес и производството на съпътстващи продукти за бита - текстил, мебелна промишленост и т.н.

4. Удар по корупцията и вкарване на корумпирани и по ниски, и по високи етажи на властта в затвора
Както без хляб и вода, така и без справедливост не може да се живее. Заплатите на служителите на МВР и прокуратурата трябва да са обвързани с броя на спечелените дела и осъдителни присъди.

5. Да не скачат цени на храните и основните услуги
Бой по незаконните картели и спекуланти. Прозрачност и контрол върху дейността на Комисията за защита на конкуренцията.

6. Подкрепа за българското производство
При криза държавата трябва да подкрепи българския бизнес чрез по-ниски данъци и специални програми. Ще създадем чрез Българска банка за развитие специален фонд за рефинансиране на проблемните кредити на предприятията със стабилен бизнес, които вследствие на кризата срещат проблеми и се нуждаят от допълнително време за обслужването на поетите задължения. Ще увеличим капацитета на Българската агенция за експортно застраховане за застраховането на кредити на важните за българската икономика предприятия.

7. Грижи за бедните, майките, безработните
За бедните - лекарства и транспорт. За майките - детски градини и кухни. За безработните - преквалификация и възможности за временна заетост.

8. По-строги мерки и закони
Трябват повече правила, които да гарантират справедливост и прозрачност във всяка обществена сфера. Необходим е нов и по-справедлив Наказателен кодекс, като се осъвременят включително и разпоредбите, касаещи икономическите престъпления.

9. По-ниски данъци и осигуровки
Ще намалим корпоратвния данък на 8%, за да останат в бизнеса повече средства за подпомагане на неговото развитие, както и за да привлечем нови инвестиции в българската икономика.

10. Да потекат най-после европарите
За да потекат парите трябва да няма договори между „батко и братко". Публична политика на парламента и правителството. Нови министри, на които Брюксел да вярва. По примера на Корпуса на мира на Кенеди да създадем Българския корпус за Европа - университетски преподаватели и студенти да консултират платено от държавата малкия и среден бизнес извън София, при кандидатстването за европейски проекти.

11. Парното, токът и водата да не скачат
Увеличаване контрола от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране на дейността и най-вече на разходите на енергийните и водните дружества. Спестяване. Насърчаване на енергийната ефективност.

12. Облекчаване положението на бизнеса
Трябва да се направи регистър на добрите данъкоплатци и да бъдат въведени преференции за тяхното обслужване като ускорено връщане на ДДС. Държавата трябва да инвестира повече средства чрез Българска банка за развитие в кредитирането на българските предприятия. Трябва да бъде въведено законодателство, насърчаващо инвестициите в разитието на малките и средните предприятия.

13. Подкрепа за семейството и раждаемостта
Всички детски ваксини да са безплатни. Държавата да не чака общините, а да построи детски градини. Да се поучи от добрите европейски практики.

14. Здравеопазването да е на поносима цена
Здравеопазването трябва да е безплатно не само на книга. Необходима е реформа на здравната система, която да запуши дупките в бюджета на НЗОК и да осигури по-справедливо заплащане на светло на здравните услуги.

15. Удар по незаконно богатите
Трябва да се активизира дейността на данъчните служби за проверка на лицата с имущество, несъответстващо на техните доходи. Политици, магистрати, полицаи и служителите в обществения сектор да декларират притежаваното от тях и семействата им имущество, което да подлежи на проверка

16. Рязко да намалеят катастрофите и задръстванията
Да си оправим пътищата, както и да се инвестира в пътни камери и съвременна комуникационна техника на пътните полицаи, да се въведе диференцирана цена на застраховките за добрите и рисковите шофьори.

17. Децата да получават знания на европейско ниво
Компютри, компютри. Интернет, интернет. Повече пари за училища и университети, изпреварващо увеличение на заплатите на българските учители. Допълнителни средства за университетите, които наемат чуждестранни преподаватели, с активна научноразвойна дейност и които адаптират програмите си според нуждите на бизнеса в България.

18. Да се въздържат от раздаване на много пари, за да запазят финансите в кризата
Предвиждаме подписването на предпазно споразумение с МВФ, което да сложи юзди на безрасъдното харчене.

19. Мерки срещу некоректните и „сивите" работодатели
Наказания, включително затвор, за „сивите" работодатели, които не сключват договори или не плащат осигуровки на работниците си.

20. Рязко да скочат ефективните присъди срещу бандитите
Повече пари от дъргавата за съдебната система. Политически комфорт и насърчение за честни и работливи магистрати.

21. Повече субсидии за фермерите
България трябва да се пребори за по-високи европейски субсидии за фермерите. За земеделците държавата трябва да осигури финансиране на застраховки, като създаде застрахователен пул за покриване на всики рискове, включително суша и липса на опрашване. За отделни култури да се осигурят застраховки на добив, като да се изплащат обезщетения под определено ниво на добив независимо от причините.

22. Болниците - модерни, добре оборудвани и с добри специалисти
Трябва да се разработят и въведат медицински стандарти, които да гарантират качествено лечение. За болниците е необходимо да се въведе адекватна категоризация, която да отразява качеството на оборудването и на специалистите.

23. Влаковете и автобусите - безопасни и евтини
Необходима е нова инвестиционна политика, която да осигури обновление на влаковете, да подобри значително качеството и бързината на превоза и да преведе българските железници в 21 век. Железопътният транспорт трябва да бъде най-сетне възприет за бизнес проект, в който да се инвестира. Необходим е контрол върху техническата изправност на моторните превозни средства, в това число приоритетно върху автобусите и камионите. Предвиждаме въвеждането на система за проверка, при която на случаен признак ежегодно да бъдат проверявани автобуси и камиони в акредитирана техническа лаборатория и на сервизите, които неправилно са издали документ за успешно преминат технически преглед, да бъде отнемано правото да извършват такива прегледи.

24. Достъпни кредити за средната класа
В периода на кризата е наложително като временна мярка държавата да финансира застраховки на потребителски и ипотечни кредити, за да даде допълнителна сигурност и на банките, и на гражданите и по този начин да подкрепи стабилността на цялата икономика.

25. За децата
Целодневно обучение, спортни площадки, удар по наркоманията. На децата, завършващи четвърти клас, предвиждаме държавата да закупи компютър на всяко дете. Това е начин те да научават по-приятен начин и повече, да са по-добре подготвени за бъдещето и да не прекарват дните и нощите си вън от дома си по интернет клубове.

26. Чиста природа и въздух, ограничаване на строителството, събаряне на незаконни строежи, решаване на проблеми с боклука
Край на заменките „кон за кокошка" на земи и гори. Единственото спасение за българската природа е ускорено усвояване на фондове от ЕС, както и качествено управление, различно от досегашното. За нас децата са приоритет и те трябва да живеят в страна с чист въздух и здравословна храна.

27. Отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй и ускорено строителство на „Белене"
Ако шансове за Козлодуй има, не бива да се изпускат, както е правено в миналото. Но строежът на „Белене" трябва да започне час по-скоро при разумни цени и модерно финансиране.

28. Повече полицаи по улиците
Необходима е по-висока ефективност на полицията, което означава радикална промяна на работната среда - инвестиране в оборудване, компютри и в реновиране на сградите. Необходима е система за стимулиране на добрите служители, включително материално. За целта трябва да се оптимизира структурата на МВР чрез намаляване на общата администрация и използване на възможностите на европейските програми и на държавния бюджет.

29. Да построят магистралите и пътищата да са без дупки
Компютър, а не чиновници, да оценява офертите по обществените поръчки. Румънците вече го направиха, защо не и ние. Да се използват европейските програми и да се премахне възможността за злоупотреба с обществените средства, което е постижимо чрез въвеждане на изисквания за прозрачност по всички проекти и контрол.

30. Независима от великите сили външна политика
Независимата външна политика за България задължително означава енергийна независимост, като важен инструмент е повишаване на енергийната ефективност. България трябва да цени приятелите си, но да се доверява и да следва само собствения си интерес - подкрепа на българската икономика и българските граждани.

31. Развиване на туризма
Ще инвестираме в изграждане на инфраструктура, включително строителство на пътища и изграждане на пречиствателни станции за подпомагане на туристическия сектор. Ще инвестираме в разкриване на нови пунктове и облекчаване на процедурите за издване на туристически визи за България за подобряване на възможностите за привличане на туристи от държави извън ЕС, специално Русия и страните от бившия Съветски съюз.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент