#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Да си сменя родината? Не съм и помисляла!

03 Юни 2009 г., публикувано в ?????

Да си сменя родината? Не съм и помисляла!
С Филиз Хюсменова, водачка на евролистата на ДПС, разговаря Мирослав Севлиевски

Интервюто е публикувано във вестник Труд на 3 юни 2009 г.

Предизборната кампания за Европарламент е в разгара си, текат последните дни. Водачката на листата на ДПС Филиз Хюсменова и един от кандидат-евродепутатите на ЛИДЕР и "Новото време" Мирослав Севлиевски се срещат в ранния следобед в лоби бара на хотел "Радисън" за поредния челен сблъсък на "Труд". Филиз е първа, идва с 5-6 минути по-рано. Севлиевски, който в случая е в ролята на журналист, направо цепи секундата на две - точно в 14 ч. Двамата се познават от години - бяха министри в кабинета на Симеон Сакскобургготски. "Здравей, г-жо министър", казва нововремецът и прегръща колежката си. Севлиевски започва веднага с чувство за хумор: "Да знаеш колко въпроси съм ти подготвил, цели 120!" И вади 3 листа, пълни с питания. Преди да започне обаче, й дава задача - да му покаже с пръсти знака на "Новото време". Филиз не се дава и веднага свива пръсти във формата на таралеж. Модератор е Мариела Балева. Отстрани на друга маса, съвсем случайно, Лили Иванова води оживен разговор.

- Дълъг ли е пътят от Силистра до Брюксел?

- Достатъчно дълъг е, за да може човек като мен, стартирал в партийната структура преди повече от 15 години, извървял пътя на цялата партийна йерархия, преминал през различни административни институции, да стигне дотам.

- Тръгваш от малката гара. Ако беше родена в София, по-бързо ли щеше да стигнеш до голямата политика?

- Не. Силистра като град с 1900-годишна история ми даде широк светоглед, благодарение и на хората, с които съм работила, на близките и приятелите ми. Може би в големия град по-бързо можеш да се реализираш, но така тръпката е по-голяма. Да се докажеш, независимо че си толкова далече от центъра. Да те оценят, да те видят, да те забележат и да получиш възможност.
А за да се качиш на влака за Брюксел, трябват знания и опит, с които да си равен на останалите. Това е основополагащо, за да правиш политика в по-големи мащаби и измерения. В противен случай няма как да те възприемат равнопоставен с другите.

- На кого първо се обаждаш при добра и при лоша новина?

- Единственият човек, с когото споделям и доброто, и лошото е д-р Хюсменов, съпругът ми. И за двете новини той винаги е пръв. Родителите ми не ги притеснявам за лошото, достатъчен е фактът, че непрекъснато мислят за мен.

- Как се гледа на жената политик в партия като ДПС и какво й струва, за да е водач на евролиста?

- ДПС е динамично развиваща се партия и залага на потенциала на жените. Отдавна в ДПС участието на жените и във вземането на решения е факт. За нас е важно да преценим хората и да работим в екип.

"Труд": А има ли прими в ДПС?


- Не, разчитаме на екипа в работата си, всеки има и силни, и слаби страни, и когато обединим силните страни, ставаме по-успешни.

- Чувстваш ли се европейската звезда на ДПС?

- Не бих казала. Аз съм представителят на ДПС в Европарламента с най-много опит в него до този момент.

- Като отидеш на селско събрание, как възприемат теб - жената политик?

- Напълно сериозно. През годините, а и през последните 15 дни имах възможност да се срещна с хиляди хора и в по-малки населени места, и в големи градове. Хора с различен профил, задават много конкретни въпроси. Опитвах се да намеря общ език с тях.

- Кажи три неща, които най-често те питат на тези срещи?

- По какъв начин и най-лесно средствата от еврофондовете могат да стигнат до хората, как те ще променят живота в градската среда, как училищата ще станат по-приятно място за децата, как болниците ще изглеждат по-добре и ще дават по-качествени услуги. Повечето въпроси са свързани с ежедневието. Хората очакват да чуят от нас конкретни стъпки, как и по какъв начин ще променим стандарта им на живот.

- Кои три неща най-често обещаваш?

- Да разкрия още информационни центрове, за да имат хората повече информация за възможностите, които дава Евросъюзът и за това, което правим - имам четири досега. Обещавам семинари за обучение на млади хора, на хората от бизнеса как да стартират нови проекти. Обещавам и помощ за образователни инициативи. Създадох няколко къта за отдих за деца и за възрастни, които се възприеха много добре от живеещите в по-малките населени места.

- Как отговаряш на хората, когато те питат: От две години сме в ЕС, а повечето еврофондове са спрени заради обвиненията в корупция на сегашния кабинет?

- Имахме сериозни проблеми в усвояване на евросредствата, но през последните месеци под зоркия поглед и контрол на европартньорите ни се справяме все по-добре. Факт е, че ЕС вече отпуска от замразените средства за България, това означава, че националните системи за мониторинг и контрол заработват ефективно, че администрацията ни се приближава към нивото на изисквания на ЕС. Такъв проблем е съществувал и в другите страни в ЕС. Съществува и сега. Затова през последните месеци на мандата внесох поправки за опростяване на процедурите на европейско ниво за усвояване на евросредствата. Тези документи са приети.

- На тази тема няма да постигнем съгласие...

- Категорично няма да го постигнем. Погледът ти към управлението е различен, опозиционен и няма как.

- Какво може и какво не може да си позволи жената в политиката?

- Не може да си позволи липса на професионализъм и компетентност. За щастие, може да си позволи онова, което при мъжете не е традиция - повече толерантност, диалог и разумни компромиси, за да се решават проблемите. Жената политик има по-изострени сетива за тях, както и деликатност.

- В края на май преди 20 години през 1989 година по БНР и БНТ Тодор Живков обяви, че българските турци могат да изберат родината си и ако смятат, че това е Турция, могат да напуснат България. Тогава си била на 23 години, какво ти струваше на теб и на семейството да направите този избор?

- (Мисли дълго.)Много ми е тежко да говоря на тази тема. С годините съм се опитвала все по-малко да си спомням тези събития, но никога не бих могла да ги забравя. Аз бях IV курс студентка във ВТУ, бях в изпитна сесия по това време и нямах връзка с родителите си - просто телефоните бяха блокирани. За тях беше много важно да завърша образованието си в България(спира, защото очите й се навлажняват, сълзи започват да се стичат по лицето й), тъй като са доста възрастни, никога не са си и помисляли, че можем да сменим родината си и родния край. И между другото пред мен никога не е стояла такава дилема...

- Ти и мен ме разчувства, плачеш...

- Тежко е човек да си спомня тези събития.

- Трябва ли да ги помни?

- Разбира се. Но никога не бива да ги повтаряме.

- Трябва ли да се държим, все едно, че не са се случвали?

- (Мисли няколко секунди, а през това време бърше с кърпичка очите си.)Цялото ни общество трябва да преживее този катарзис, за да излезем по-силни и по-обединени от това, което се е случило.

- Беше едновременно министър (и то без портфейл) на бедствията и авариите, председател на Националния координационен комитет по СПИН, шеф на Националния съвет по етнически и демографски въпроси. Как се борят бедствията без пари? Нямам спомен да си се правила на мъченица, докато беше министър?

- Трудно ми беше, липсваше закон за координация между институциите по това време, имаше доста извънредни ситуации. Разчитах само на екипа, с който работех, на институциите, които се опитвах да обединя. Беше ми трудно. Но пък хубавото е, че непосредствено след като бях избрана за евродепутат, първите поправки, които внесох в доклад на ЕП, бяха за земетресенията и регионалното им въздействие. Така че тази ми роля помогна експертно да участвам в дебатите и документите, които се приемат по тази тема в ЕП.

- (Мисли няколко секунди.)Можеш ли да сравниш етническата карта, която периодично се вади като диагноза преди избори, с бедствие или страшен вирус, от който политиците не могат да се излекуват вече 20 години?

- Вече сме в друго време. През 2009 г. други трябва да са приоритетите, политическото говорене и ценностите ни като страна член на ЕС. Заигравайки с темата най-малкото си нанасяме допълнително рани и горчивина. Сега имаме нужда да сме заедно и, черпейки сила от тази ни заедност, да се доказваме пред Европа.

- Не използваме ли етническата карта, за да скрием липсата на политика и ясни цели?

- Това имам предвид. Ако се обединим, независимо от цветовете ни по няколко важни национални идеи и стратегии и всички тръгнем да ги реализираме заедно, това говорене ще остане много назад.

- Кой е най-големият враг на ДПС?

- Ние не търсим врагове. По-скоро те ни търсят за такива. И за да оцелеем на политическата сцена, се развиваме. ДПС инвестира много в младите хора, които са авангардът и моторът на партията по време на избори. Сигурно не се харесва, че развиваме успешно кадрите си. Иначе даже е модерно ДПС да се посочва за враг...

- Готова ли си като евродепутат от ДПС да поискаш оставката на който и да е чиновник, излъчен от ДПС, който спира европарите, за да гарантираш, че парите ще стигнат до избирателите?

- Да, категорично. Винаги изразявам мнението и позицията си, без да се притеснявам.

- А ако го кажеш вътре в партията на ЦОБ и не бъдеш чута, готова ли си да излезеш публично?

- Да, но няма да имам нужда, защото всеки член на Централното оперативно бюро може да изрази позицията си, тя бива чувана и се вземат мерки.

- Би ли подкрепила идеята на Новото време половината от депутатите, т.е. 120, да се избират мажоритарно?

- Да. Това ще накара политиците да работят повече и да изпълняват обещанията си.

- А какво мислиш за закона за референдумите?

- Този закон е едно от най-важните постижения на Народното събрание през този мандат. Той утвърждава пряката демокрация, хората ще могат да се произнасят по важните въпроси, които се отнасят до тях.

- Над 60 % от гражданите на община Поморие са срещу проекта Бургас- Александруполис. Нали си сигурна, че техният глас трябва да бъде чут.

- Местното население трябва да бъде чувано. То живее там и е важно как ще се развива, но въпросът с газопровода е и национален.

- Ако беше жител на Поморие, щеше ли да гласуваш?

- Да, със сигурност щях да гласувам, ако живеех там.

- Доколкото те познавам, а и в. "Труд" също, не показваш политическа амбиция, а в същото време си успешна. Как го постигаш?

- С работата си най-вече. Това е най-важното, ако я правя добре, се оценява.

- Имаш добро образование - две филологии наведнъж, имаш професионален опит, минала си през всички нива на йерархията - това ли е формулата на успеха? Някои казват, че си от тихите води в ДПС и очевидно си дълбока вода. Успешен министър си, евродепутат, сега пак ще получиш доверие.

- Не зная дали съм от тихите води, но съм човек, който последиците не могат да спрат, за да каже какво мисли, обективна съм.

- Има ли състезание в ДПС по тиховодство?

- Не. Всеки трябва да намери мястото си и да свети със собствена светлина(усмихва се и го гледа право в очите). Няма нужда от конкуренция, конкурирам се единствено със себе си в тази партия. С никой друг.

"Труд": Умори ли ви този "таралеж", Филиз, май ви направи дисекция?

- (Усмихната, но и със сериозен глас казва)Това беше най-трудното интервю, което съм давала. Много подбрани и професионално зададени въпроси, с проницателен поглед.

М.С.: Аз вероятно пропуснах много от въпросите, на които един евродепутат трябваше да отговори. Това, което не попитах, съм сигурен, че избирателите няма да ти го спестят.

Коментари

hpafmneij

09 Декември 2010 г., 11:20 часа

XuHacG <a href="http://mgptnpaawfno.com/">mgptnpaawfno</a>, [url=http://prarhsrknqpm.com/]prarhsrknqpm[/url], [link=http://lzueleqrldlb.com/]lzueleqrldlb[/link], http://yxjogrqygsot.com/

eiyvgvqnprq

09 Декември 2010 г., 09:50 часа

qRYswf <a href="http://peldodufmdxo.com/">peldodufmdxo</a>, [url=http://czkplrjcytje.com/]czkplrjcytje[/url], [link=http://ntjwmncmrpks.com/]ntjwmncmrpks[/link], http://frzqqxjteetc.com/

ugecnl

08 Декември 2010 г., 19:23 часа

9h0kB6 <a href="http://rasivsxykxky.com/">rasivsxykxky</a>, [url=http://zsahtkrynmil.com/]zsahtkrynmil[/url], [link=http://abctpwvqhmku.com/]abctpwvqhmku[/link], http://ltnastlqluai.com/

djgdedod

24 Май 2010 г., 16:32 часа

9tAuiC <a href="http://evfggqffkmoj.com/">evfggqffkmoj</a>, [url=http://ryyxgezhluso.com/]ryyxgezhluso[/url], [link=http://rsogngzmybav.com/]rsogngzmybav[/link], http://fnfkhbviaaxf.com/

wwavlyss

04 Февруари 2010 г., 22:29 часа

HiyQoE <a href="http://hwdizhbufkuh.com/">hwdizhbufkuh</a>, [url=http://zwqsfboabquo.com/]zwqsfboabquo[/url], [link=http://cdzshbklnond.com/]cdzshbklnond[/link], http://bqhaamexoevg.com/

etdoudevul

22 Януари 2010 г., 16:03 часа

CUwL60 <a href="http://oqwfvaxrhyxg.com/">oqwfvaxrhyxg</a>, [url=http://fxsrxhifqpus.com/]fxsrxhifqpus[/url], [link=http://yhbxgbhejcli.com/]yhbxgbhejcli[/link], http://gqetlxltnfas.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент