#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Тайни и загадки в Южен поток и Белене

29 Април 2009 г., публикувано в Обща

Тайни и загадки в Южен поток и Белене
През последните пет години стана практика в енергетиката всичко, което се прави, да се прави в дълбока тайна. Имаме само декларации от правителството, че е защитен българският интерес, но нямаме никаква информация дали това е вярно.

БНР, програма Хоризонт. Блицкоментар на Мирослав Севлиевски от Новото време, бивш министър на енергетиката, за споразумението за газопровода Южен поток, договорено при посещението на българския премиер в Москва на 28 април.


Водещ: Добър ден, г-н Севлиевски!

Мирослав Севлиевски: Добър ден!

Водещ: В средата на май ще бъде подписано споразумението по „Южен поток". Защитен е българският интерес, това казаха събеседниците ни до момента. Вие имате ли някакви притеснения?

Мирослав Севлиевски: Притеснения аз имам и вероятно всички български граждани имат. Защото имаме декларации, че българският интерес е защитен, но нямаме никаква информация дали е така. И за голямо съжаление през последните пет години стана практика в енергетиката всичко, което се прави, да се прави в дълбока тайна.

Ние не знаем колко ще струва днес АЕЦ „Белене", а търсим многомилиарден кредит от Русия за неговото изграждане.

А нали разбирате, че въпросът при финансирането на АЕЦ „Белене" е много важен. Важно е дали всеки български гражданин лично ще плати за този важен, наистина много важен проект, 500 евро или 600 евро, или 700 евро.

Водещ: Важно е наистина, но пък икономисти пресметнаха, че ако замразим този проект, понеже тръгнахте с АЕЦ „Белене", ако замразим този проект, след години ще ни излезе много по-скъп.

Мирослав Севлиевски: Вярвайте ми, аз съм последният човек в България, който иска този проект да бъде замразен. Защото аз бях човекът, който пусна след двайсетгодишно прекъсване този проект.
Сигурно аз съм един от хората, който много иска наистина проектът да се реализира, но не на всяка цена.

Но вижте, най-накрая обаче, понеже от това посещение стана ясно, както днес Валерия Велева е написала в „Труд" за историята със скъсаното копче на Путин, големият въпрос е дали днешните управляващи ще скъсат българското копче от балтона на стария Съветски съюз и да придобие самочувствие да го зашие на дрехата на Европа. България е член на Европейския съюз. Всичко, което прави България в отношенията си с Русия, трябва да бъде пречупено в общата европейска политика и отношения между Европейския съюз и Русия.

Водещ: Това е така, защо се притеснявате? Ето, г-жа Галина Тошева - шеф на българския енергиен холдинг, каза, че за нас е приоритет „Набуко".

Мирослав Севлиевски: Аз не казвам дали „Набуко" трябва да бъде приоритет или не.
„Набуко" аз съм полагал усилия наистина да бъде приоритет на администрацията, която аз съм оглавявал през миналия мандат. Въпросът е в това наистина да се приеме нова енергийна стратегия на България.

За съжаление, този парламент няма да го направи. Но надявам се, че повече неща ще излязат на повърхността и повече от детайлите, които са били договорени между „Газпром" и Българския енергиен холдинг българският народ ще ги знае какви са. Защото всички знаем, че истината е в детайлите.

Водещ: В момента нямаме много такива, но ни предстои споразумение. Добре, тук да завършим. Мирослав Севлиевски от „Новото време", според когото все още са много неяснотите в споразуменията с Русия.

Коментари

ntmhlj

04 Февруари 2010 г., 21:35 часа

sDWzjJ <a href="http://sdjzgplngafh.com/">sdjzgplngafh</a>, [url=http://jvcztbjrvbpe.com/]jvcztbjrvbpe[/url], [link=http://tidltnqhxuzs.com/]tidltnqhxuzs[/link], http://qwtsvvmpohtl.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент