#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

България е в Европа, а не в ръцете на Руската мечка

25 Април 2009 г., публикувано в ?????

България е в Европа, а не в ръцете на Руската мечка
БТВ - "Сеизмограф", Светла Петрова разговаря с бившия министър на енергетиката Мирослав Севлиевски и с бизнесмена Христо Ковачки за резилтатите от газовата среща в София и за предстоящите избори в България.

Това, че г-н Путин не е намерил време да дойде в България на газовата среща не е драма. Дойдоха всичките му важни представители - "Газпром" и енергийният му министър. Аз виждам, че журналистите се опитват да направят история от това нещо, а то история няма. История щеше да има, ако Барозу не беше дошъл. Тогава вече щяхме да сме сами в ръцете на руската мечка. - така Мирослав Севлиевски коментира отказа на руския премиер да присъства на срещата в София.


Водещ: Г-н Ковачки, защо се оказахте камък на шията на коалицията „Напред"? Поне в този дух и в този смисъл бяха изказванията на другите партийни лидери в доскорошната коалиция. Петър Стоянович, на „Гергьовден" лидерът, твърди, че идеята на коалицията не е била да участват в нея, партиите в нея да участват в частен проект за измиване на нечия съвест. Стефан Личев се притесни, че прокурорските проверки срещу вас са донесли много негативи на коалицията, Красимир Каракачанов пък каза, че няма цяла кампания да обяснява, че е продал ВМРО на Ковачки. Във в. "Атака" написаха, че сте много отмъстителен човек и че се страхуват да не би да се стигне до физическа саморазправа с някои от депутатите на тези партии.

Христо Ковачки: Ами измислици. Това, което мога да кажа, е, че причината за разделянето на партия ЛИДЕР от движение „Напред" е именно приетата 8-процентна бариера. Беше ни предложено да участваме на следващите избори под регистрацията на ВМРО, което ние смятаме, че ни лишава от идентичност и това ще бъде един недобър жест към нашите избиратели. Ние сме млада партия, която има своя електорат и на нас ни е много трудно да обясним на нашия електорат, че трябва да се явяваме от името на ВМРО.

Водещ: Не следваше ли все пак да направите някакъв компромис, след като е такава ситуацията? ВМРО наистина е май най-разпознаваемата партия в тази група.

Христо Ковачки: Ами ние смятаме, че имаме достатъчно потенциал като партия, имаме достатъчно структури. Мисля, че партия ЛИДЕР е не по-лоша от гледна точка на позиция, от гледна точка на рейтинг в сравнение с ВМРО. Така че основната причина за нашето разделяне е именно тази 8-процентна бариера, която показа още един път, че това, което се прави в обществото не е за събиране, а за разделяне на обществото. Опитват се да се разделят партиите на големи и малки, един вид малките партии да бъдат елиминирани и това не прави чест на тройната коалиция ...

Водещ: А истината не е ли, че всъщност вие и вашата партия досега спонсорирахте коалицията, давахте финанси за нейните кампании и евентуално щяхте да давате и занапред, и когато сте поискали законното си право, нали, този, който плаща, да поръчва и музиката, то ви е било отказано?

Христо Ковачки: Аз смятам, че всяка партия си е спонсорирала мероприятията в тия граници, в които е било нужно. Не мисля, че партия ЛИДЕР е давала повече финансов ресурс от останалите партии. И пак ще повторя, ние към нашите коалиционни партньори от Движение „Напред" имаме само позитивно отношение. Ние смятаме, че с тях сме много близки, смятаме, че можем да говорим за следизборни коалиции.

Водещ: А формализиран ли е вече разпадът на коалицията? Или има още някакъв шанс да се съберат парчетата, да съберат парчетата на счупената ваза?

Христо Ковачки: Това, което твърдо мога да кажа, е, че партия ЛИДЕР ще играе на следващите избори с осма регистрация. Ако някои от другите партии или някоя нова партия реши да се присъедини към нас...

Водещ: И ще успеете да прескочите 4-процентовата бариера?

Христо Ковачки: Аз съм сигурен, че партия ЛИДЕР ще прескочи 4-процентната бариера.

Водещ: И ще бъдете в следващия парламент.

Христо Ковачки: Аз искам само да кажа, че много малко хора имат наблюдения върху това как е построена организационно партия ЛИДЕР. Мога да ви кажа, че хората, които се намират...

Водещ: А как е построена организационно?

Христо Ковачки: Ами построена е много добре.

Водещ: Да не следва структурата на вашите фирми?

Христо Ковачки: Тя следва структурата на големите партии. На партия БСП, на партия ДПС. Партия ЛИДЕР има 50 хиляди членове.

Водещ: Петдесет хиляди членове?

Христо Ковачки: Да, и това много хора го забравят. Няма в тия 50 хиляди членове нито един мой работник, нито един мой служител. А повярвайте ми, аз мога да накарам моите служители също да гласуват за партия ЛИДЕР. И не знам защо чисто организационно работата на терен, както казват политиците, се пренебрегва. И всички говорят доколко е известен съответния политически лидер, доколко е известна съответната политическа партия, доколко е разпознаваема. Според мен следващите избори ще бъдат именно това.

Водещ: Работата на терен е нещо много важно. Г-н Севлиевски, вие не се ли комплексирахте, петдесет хиляди членове има партията ЛИДЕР, колко има „Новото време"?

Мирослав Севлиевски: „Новото време" има пет хиляди членове.

Водещ: Петдесет...

Мирослав Севлиевски: Пет хиляди, повтарям. „Новото време" е малка, модерна партия, но „Новото време" е показала, тя съществува вече шеста година, показала е за какво се бори. Тя беше създадена през 2004 г. Участвахме на едни парламентарни избори, където не успяхме да влезем.

Водещ: Добре, чакайте, чакайте, още не е започнала предизборната кампания. Въпрос и към двама ви. Как си обяснявате защо опозиционерът Яне Янев внесе тази поправка, която на практика беше подкрепена от парламентарното мнозинство и с нея той стана част от това мнозинство.

Мирослав Севлиевски: Искам веднага да отговоря. Не намирам никаква причина да дискутирам предложенията на Яне Янев, не виждам никаква файда за демокрацията от неговото предложение и по тази причина нямам нужда да му правя сега реклама даже като го дискутирам. Големият въпрос е друг, подобно предложение...

Водещ: Така или иначе, това е, г-н Севлиевски, ама това е един от най-важните политически факти в последната седмица. Това е една много сериозна промяна, която се прави на прага на изборите.

Мирослав Севлиевски: Големият проблем е, г-жо Петрова, е, че в последния момент, дванайсет без пет, бяха направени съществени промени в българското изборно законодателство.

Водещ: И аз това казах току-що.

Мирослав Севлиевски: Тази промяна на Яне Янев не е най-голямата. Най-голямата промяна де факто е въвеждането на мажоритарната избирателна система, по-скоро профанизирането на мажоритарната избирателна система и смяната на местата в парламента от ДОНТ в ХЕНРИ. Да кажем ХЕНРИ, който използвахме на последните избори в България.

Водещ: Е това според вас до какъв резултат ще доведе?

Христо Ковачки: Това води до драматичен резултат по отношение на опозиционните партии. На първо място тези две промени най-малко 10-12 депутати ще отнемат от партия ГЕРБ. Като отнемат 10-12 депутати от партия ГЕРБ...

Водещ: Защо? Защото нямат разпознаваеми лица?

Мирослав Севлиевски: Не, не, ще стигнем до разпознаваемите лица. Това означава, че следващото мнозинство в парламента ще бъде или сложна коалиция, или крепяща се на един или двама човека. Което в условия на криза ще създава условия за перманентна политическа криза. Първо, по цял свят и децата или студентите, учениците по политология знаят, че преди криза и в условията на война и криза се използва Д'Онт методът, защото той дава предимство на най-водещия, нали, да му се гарантира мнозинството. А в условия на растеж се използва Хеър-Ниймайер, за да има баланс цялото общество. Ние направихме обратното от теорията в цял свят. И още едно нещо. С тези промени на закона просто скъсахме един лист от Конституцията, където пише, че народните представители са 240 човека. Вие много добре знаете, аз съм сигурен, че има възможност независим депутат да бъде избран мажоритарно.

Водещ: Е, да има такава теоретична възможност.

Мирослав Севлиевски: Ако вие се кандидатирате за мажоритарен кандидат независим, изберат ви и влезете в парламента, но ви направят и министър, то няма кой да заеме вашето място в Народно събрание и веднага депутатите ще станат 239, което е откровено нарушение на Конституцията.

Водещ: Така е, а вие какво ще правите сега на изборите? Разбра се, че ви ухажват и от двете части на разпадналата се коалиция „Напред" и от остатъчната коалиция „Напред", и от партията ЛИДЕР.

Мирослав Севлиевски: Избирателите въобще не се интересуват от съдбата нито на „Новото време", нито на партия ЛИДЕР, не се интересуват посмъртно от съдбата на никоя от другите партии. Избирателите в условията на икономическа криза се интересуват как партиите могат да им помогнат да си изкарат хляба. Това е основният въпрос. Повечето от партиите, които са днеска в парламента, говорят и предлагат, как да ги нарека, само циркаджийски номера. А въпросът е, че в една държава трябват не само зрелища, а и хляб.

Водещ: Добре, за да превключим към хляба, от зрелищата към хляба...

Мирослав Севлиевски: И само една дума, за да довърша за „Новото време".

Водещ: Да?

Мирослав Севлиевски: „Новото време", което ще бъде вероятно и ще се пренесем към другата тема, ние винаги сме смятали, че днеска първата точка в националната сигурност на една държава е образованието, втората точка е енергетиката, третата точка - високите технологии, които са свързани с първите две.

Водещ: Отиваме към втората точка - енергетиката.

Мирослав Севлиевски: Това е „Новото време", ако ме питате какво сме ние.

Водещ: Отиваме към втората точка...

Мирослав Севлиевски: Три точки.

Водещ: Да, енергетиката и към хляба и газа, защото хората се интересуват и от това да не студуват насред януари, както ни се случи през тази година. Имаше ли според вас скандал, г-н Ковачки, г-н Севлиевски, на приключилия форум и какви активи натрупа България от него, след като не дойдоха най-високопоставените лидери, които очаквахме тук?

Мирослав Севлиевски: Според мен дойде най-високопоставената фигура за България, председателят на Европейската комисия. България е член на ЕС...

Водещ: Така е, това е факт.

Мирослав Севлиевски: И да ви питам кой по-високопоставен трябваше да дойде. Това е все едно сме част от турската империя и да не дойде падишахът.

Водещ: Путин е по-нависоко, като става дума за газа.

Мирослав Севлиевски: Не, не, искам да ви кажа едно нещо. Няма "Газпром" без потребителите от Европа. Така че Русия и Европа са едно цяло по отношение на газта. И тази конференция днес, която аз оценявам като изключително полезна, нужна и надявам се, че това ще бъде началото на подобен вид конференции в България, вероятно допринесе да се намери точното сечение, да се намерят справедливите взаимоотношения между Русия и Европа по отношение на газта.

Водещ: Е намериха ли се тия справедливи решения?

Мирослав Севлиевски: Това, че г-н Путин не е намерил време да дойде в България, ами те бяха всичките му важни представители - "Газпром" и енергийният му министър. Аз виждам, че вие журналистите се опитвате да направите история от това нещо, ама то история няма. История щеше да има, ако Барозу не беше дошъл. Тогава вече щяхме да сме сами в ръцете на руската мечка.

Водещ: Ама то истории има и в единия, и в другия случай, историите са различни. Историите са различни в единия и в другия случай. Сега може би това означава, щом Барозу е дошъл, че ние действително гравитираме повече към Европа, отколкото към Русия.

Мирослав Севлиевски: Ама не, не, ние сме член на ЕС. Това в гравитирането го свършихме отдавна.

Водещ: Членство, членство, обаче...

Мирослав Севлиевски: Бяхме малкият брат, бяхме малкият брат на Съветския съюз, ама преди 20 години. Вече България е държава, член...

Водещ: Г-н Ковачки, а на вас как ви изглежда анонсираното тук искане от представителя на "Газпром" след 2012 г., когато изтичат договорите със сегашните доставчици на газ, "Булгаргаз" да бъде елиминиран като посредник и направо "Газпром" да контактува с потребителите тук, да кажем, вашите топлофикации?

Христо Ковачки: Абсурдно е, много трудно е да се работи без участието на "Булгаргаз", въпреки че в условията на либерализиран пазар може да се използва "Булгаргаз" само като транспортьор на газ. Лично моето мнение е, че може би ще се намерят един-двама клиенти, които да работят директно. За масовите клиенти посредникът трябва да остане и това трябва да бъде "Булгаргаз" .

Водещ: А кои са според вас тези един-двама клиенти, които директно с "Газпром" могат да...

Христо Ковачки: Големите топлофикации, Агрополихим, Агробиохим - това са няколко големи клиенти, които употребяват да кажем някъде от порядъка на 5-10 % от цялото количество газ. По-важно е това, което иска да кажа, че ние в момента говорим за обвързване с газ. Лично моето разбиране за енергетиката е, че ние трябва да разчитаме на собствени енергийни ресурси. В момента всички тия проекти са много хубави. Както и „Южен поток", както и „Набуко" това са проекти, които ще минат през България. За „Южен поток" се планира около 20-30 млрд. евро, за „Набуко" около 8 млрд. евро. И тия пари ще влязат в българската икономика, тях ще ги усвоят български фирми. Освен това върху тия газопроводи ще се плащат транзитни такси. Това е много хубаво за България. Но моето лично мнение, е, че България трябва да разчита на собствени енергийни източници.

Водещ: Е ние не сме ли прекалено бедни

Христо Ковачки: Ще ви дам само един пример. „Топлофикация София" се намира на 24 км от "Топлофикация Перник" . "Топлофикация Перник" работи на въглища. 110 мегавата, които произвеждат някъде от около 60 % от топлинната енергия, която е необходима на "Топлофикация София". Ако се направи един топлопровод, който ще струва от порядъка на 10 млн. евро, някъде 15-20 % от потреблението на газ в България просто ще спре. И ние тая топлинна енергия ще произвеждаме на собствени източници. И тогава няма да имаме проблем с дефицита по текущата сметка, с дефицита по търговския баланс. И ще се решат много проблеми.

Водещ: А защо не се прави това според вас?

Христо Ковачки: Ами ние многократно се опитахме да заявим пред правителството, че трябва да се правят проекти, свързани със собствени топлинни източници, източници на енерегия.

Водещ: Те не са ли големи екозамърсители?

Мирослав Севлиевски: Е зависи как са построени, ако са построени модерно, ако им се направят сероочистки, ще станат екологично чисти. Това е 100-процентен факт и друго решение няма.

Водещ: Нека да видим има ли някакви въпроси от публиката. Ако ли не, да продължаваме. Заповядайте.

Зрителка: Калина Руменова от София. Искам да попитам вашите партии самостоятелно ли ще участват на изборите и дали смятате дали ще влезете в предстоящия парламент?

Водещ: Вече беше отговорено на този въпрос. Така че, моля ви, като седите тук, вие не сте декор, много пъти съм го казвала на зрителите, вие не сте декор, трябва да слушате внимателно.

Мирослав Севлиевски: Младите, г-жо Петрова, искат веднага проверка.

Водещ: И да не се излагате по този начин.

Мирослав Севлиевски: Тя ни пита отново, за да види дали ще кажем същото. Защото българите са свикнали политиците два пъти едно и също нещо да не казват.

Водещ: Добре. Това е едно чудесно предизборно поведение, може би спечелихте един избирател за „Новото време". От тази страна имате ли въпрос? Заповядайте.

Зрител: Петър Анев се казвам. Ще има ли опасения като този януари от нова газова криза от този форум, който се проведе, и ако газът стигне директно до потребителите без "Булгаргаз", ще има ли някакво отражение върху цената на потребителите? Имам предвид чрез топлофикация.

Водещ: Да, това е всъщност, което нас ни интересува.

Христо Ковачки: Моето лично мнение е, че в момента ситуацията в света е такава, че могат да се очакват ежегодишно такива кризи, всяка година когато Русия с Украйна си подписват договорите за транзит и за доставки на газ, може да има такива проблеми. В момента Украйна е в много тежко финансово състояние, с много силни инфлационни процеси. Поради това, че икономическата криза влезе много сериозно в Украйна и аз очаквам всяка година при договарянето да има такива проблеми. Абсурдно е да се помисли, че в близко бъдеще ще се появи нещо, което ще замени транзитните трасета, които минават през Украйна. Нито „Южен поток", по-скоро 2020 г. ще бъде готов, нито „Набуко". Това са огромни инвестиции, това са огромни пари, които трябва да се инвестират. Така че ние трябва да разчитаме на тия трасета, които в момента съществуват. И аз още един път ще се повторя. Трябва да се правят такива проекти, с които ние да можем да използваме наши енергийни източници.

Водещ: А за цената на газа ви попита господинът?

Христо Ковачки: Цената на газа това е една формула, зависи от цената на петрола.

Мирослав Севлиевски: Извинявай, Христо, че те прекъсвам, няма да има съществена промяна от това, че ако "Булгаргаз" бъде премахнато за потребителите на "Топлофикация София" в цената.

Водещ: Добре, а има ли някаква политическа интрига в това, което се получи днес. Президентът на пресконференцията след приключването на форума скръцна със зъби на "Газпром" и каза "Газпром" да не се намесва в дневния ред на политиците, да не изземва техните функции.

Мирослав Севлиевски: Скърцането със зъби на "Газпром" е по-скоро журналистически преразказ. В "Газпром" трябва да се забравят всички онези словосъчетания, това го е написал някой ваш колега...

Водещ: Ето президентът Георги Първанов: "Газпром" да не, аз казах, че така определям думите на президента, но той е казал буквално "Газпром" да не определя с кого ще контактува България". Това не е ли точно показване на...

Мирослав Севлиевски: И "Газпром" пък казват ние казваме кой ще ни администрира нашата доставка в България. Аз не защитавам "Газпром" тук, но нещата трябва да ясни. Българо-съветската дружба свърши. Днес тази конференция беше стъпка напред да кажем и ние българите на Русия, че трябва да водим партньорски разговори, в които не може да има скърцане на зъби и затова на тази конференция най-хубавото нещо, което се случи, беше думичката „справедливи цени". За пръв път в България тази дума в енергетиката започна да става и политическа дума.

Водещ: Добре. И г-н Ковачки с две финални изречения, затова, че трябва да приключваме.

Христо Ковачки: Лично аз поздравявам правителството за това, че се държи твърдо с "Газпром". Мисля, че трябва да се защити българският интерес. На фона на това не трябва да се пренебрегват големите проекти и това, че правителството мисли вече за диверсификация на газовите доставки, аз откриване на газови терминали, свързване с гръцката преносна мрежа, това означава, че се появяват нови идеи , нови проекти, които трябва да се решават, и аз смятам, че това ще бъде добре за обществото.

Водещ: Благодаря ви. Г-н Севлиевски, г-н Ковачки. Ако трябва да синтезираме разговора, разбрахте, уважаеми зрители, партията ЛИДЕР отива сама на избори и смята, че ще се види в следващия парламент. Добре е, че правителството и президентът се опънаха на "Газпром" и защитават независима българска позиция, прекрасно е за България, че беше организират такъв форум, на който за първи път се заговори за справедливи цени.

Коментари

hrkoxrivccg

04 Февруари 2010 г., 21:34 часа

clML3U <a href="http://qmvzcjxiepfd.com/">qmvzcjxiepfd</a>, [url=http://lgxsnlsdpgaj.com/]lgxsnlsdpgaj[/url], [link=http://qfjuuywqclff.com/]qfjuuywqclff[/link], http://ocfxxdieoaou.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент