#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Можем да сме с панайотките, ако те поискат прошка

12 Март 2009 г., публикувано в ?????

Интервю на Георги Коритаров със зам.-председателя на Новото време Мирослав Севлиевски, за електронното издание Всеки ден, 12 март 2009 година.

Мирослав СевлиевскиГ-н Севлиевски, има ли шансове за десницата след идеята за обединение на СДС и ДСБ?

Шансове за десницата в България винаги е имало и има. Въпросът е днешното поколение десни политици дали ще бъдат в състояние да ги реализират. То това е големият въпрос.

Какво на практика означава подобна коалиция СДС – ДСБ?

Ами на практика означава предизборна коалиция и нищо повече. Тя може да бъде успешна или неуспешна. Това може да бъде началото на голямото дясно обединение или пък може да бъде и краят на голямото дясно обединение.

Защо може да се окаже край?

Ами защото винаги има две възможности. Аз се надявам, че ще бъде началото. Надявам се, че Мартин Димитров разбира историческото предизвикателство пред него. И ще го реализира.

Как да гледаме на коалиция, която обединява съставките на една партия, които така и не са дали политическа оценка на миналото си?

Ами то оценка на миналото го дават избирателите. Няма причина и да влизаме в кой знае какви драми по отношение на това, че това са две или три, или пет части от СДС. Ние от "Новото време" не сме произлезли от СДС като партия. Но разбира се много от нас са били създатели на СДС през 1989 и 1990 г. Но вижте обществото беше различно през 90-та, 97-ма, 2001, 2005. И сега е много различно. Сега България е на прага на икономическа криза, която поставя абсолютно нови политически предизвикателства пред всички хора в България, пред всички партии и политици.

Водят ли се разговори с "Новото време"?

Да. "Новото време" води разговори със СДС от доста време. И аз се надявам, че тези разговори ще доведат до добри резултати и за СДС и за Новото време и въобще за десницата.

От друга страна ДСБ води разговори с Българска нова демокрация. Как ще изглежда едно такова събиране?

Това първо не знам до колко е истина. Каквото и да е в подобни моменти многото приказки винаги са излишни.

Те заминават заедно за Каденабия. Борислав Великов изразява позиция като за Иван Костов като за предпочитан бъдещ премиер. Как ще се съчетаят “Новото време” и Българска Нова демокрация в една макар и по-широка коалиция?

Няма да се съчетават.

Как?

Няма да се съчетават.

Или едните, или другите ли ще бъде принципа?

И такъв въпрос не стои пред нас. Вижте каквото имало да казвам за Пламен Панайотов, панайотките, БНД през последните вече колко години станаха 7, съм го казвал. Нямам нито една причина да се отказвам от думите си.

Тогава как ще изглежда една евентуална широка коалиция с ваше участие?

Аз смятам, че ролята и участието на БНД се преувеличава. И то се преувеличава със задкулисни цели. Затова не виждам никаква причина да участвам в интригата създадена волно или неволно в рамките на десницата.

Защо да се преувеличава? Ако те така или иначе участват, значи те участват. Никой не твърди, че ще бъдат водачи на коалицията, а просто, че ще бъдат част от нея.

И това не знам кой го твърди. Така че не виждам нужда да го коментирам. Не виждам нито това да е голям казус за десницата, нито да е много важно за десницата, нито да е голямо чудо за “Новото време”, нито да е съществено за българската история и демокрация.

Въпросът е прост. Съчетаеми ли са “Новото време” и Българска нова демокрация в обща коалиция?

Няма такъв въпрос.

Защо?

Ами просто няма. Не е важно дали са съчетаеми. Аз казах в самото начало важно е дали българската десница днеска с хората, които в една или друга степен я представляват ще бъдат в състояние да изпълнят историческата задача десницата да се върне на власт.

Нали точно това питам. В този контекст имат ли общо място един до друг “Новото време” и БНД?

Компромиси винаги могат да бъдат намерени с по-голяма цел. Но разбира се принципите никога не бива да бъдат нарушавани.

Какво означава това, казано по-кратко?

От това по-кратко не мога да го кажа.

Това означава, че такава коалиция е възможна.

Няма нужда г-н Коритаров нито да изключвам, нито да включвам някои от участниците в коалицията днес. Към днешна дата има ясни няколко неща. Първото е, че има споразумение между СДС и ДСБ. Вторият факт е, че “Новото време” е водило разговори и води разговори със СДС от доста време.

Третият факт е, че БНД води разговори с ДСБ.

Ама това го казвате вие. А пък тези факти, които ви ги казвам са от първо лице единствено число.

Това го казват от БНД, не аз. Вие поставяте ли под съмнение техните думи?

Г-н Коритаров няма никакво значение за българската демокрация. За мене лично струва ми се и че и за вас отговор на този въпрос, каквото и да ме питате и колко пъти да ме попитате, смятам, че въпросът е безсмислен и ви се извинявам.

Защо ми се извинявате?

Защото ми задавате въпрос, който аз смятам, че е безсмислен.

Когато ви питам просто за оценката ви за БНД. Считате ли, че те са ваши потенциални партньори?

Не, няма такова разделение.

Това не е разделение, а обединение. Когато ви питам за потенциални партньори.

Въпросът не е важен за мен. Ако имате други въпроси съм готов да отговоря.

Важно е дали ги считате за потенциални партньори?

Ами защо не. Вижте в политиката, когато има грешки, има и прошка, но както вече казах историята трябва да бъде четена, истината трябва да бъде спомената, принципите не трябва да бъдат нарушавани. Нищо повече. Не е драма и не е история отношенията БНД и “Новото време”. Новото време, г-н Коритаров, го имаше преди идването на царя. БНД - генезисът им е лист, списък, подаден от Стоян Ганев на царя.

Нали това са така наречените панайотки или юридическото лоби в някогашното НДСВ, които пък вие атакувахте заради…

Заради чиято политика и поведение ние напуснахме. Нека да припомня ясно и категорично. Ние напуснахме парламентарната група на НДСВ и партия НДСВ и създадохме собствена партия, която е продължение на идеите на “Новото време” на дискусионния клуб от 2000 година.

Да, точно така. Тогава на каква основа сега казвате, че не е изключена коалиция?

Ами представете си те си посипят главата с пепел, поискат прошка от избирателите и се покаят за политическите си грешки.

А виждате ли сипеща се пепел?

Пепел не виждам в този слънчев ден, но като всеки оптимист чакам само добри неща.

Чакате пепел.

И аз съм готов също да направя добри неща.

Коментари

mxasfcrcmz

09 Декември 2010 г., 09:15 часа

QCsLyz <a href="http://chfemzhilzcr.com/">chfemzhilzcr</a>, [url=http://llnwbwxmmjeg.com/]llnwbwxmmjeg[/url], [link=http://hkcfqcssqffn.com/]hkcfqcssqffn[/link], http://cyticgchtsqk.com/

svxstapgsx

04 Февруари 2010 г., 22:16 часа

tvsV5H <a href="http://qytoxrtkedbm.com/">qytoxrtkedbm</a>, [url=http://lqsciggkfrgr.com/]lqsciggkfrgr[/url], [link=http://bfiqtsfamucj.com/]bfiqtsfamucj[/link], http://pjpxjgztpbpt.com/

ozlyrqfyq

22 Януари 2010 г., 15:40 часа

ZRjSg8 <a href="http://erlblvikiggc.com/">erlblvikiggc</a>, [url=http://bgomhxykxhcx.com/]bgomhxykxhcx[/url], [link=http://afeacpsmswwi.com/]afeacpsmswwi[/link], http://ushnqvuvpcnj.com/

Видео

Новото Време



Навигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент