#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Десният съюз готов до 15 март

03 Февруари 2009 г., публикувано в ?????

Интервюто е публикувано във вестник „Стандарт” на 3 февруари 2009 г.

Мирослав СевлиевскиТрети конгрес проведе през уикенда партия "Новото време". Таралежите преизбраха лидера си Емил Кошлуков, бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски остана негов заместник.
Ще има дясна коалиция до средата на март, твърди Севлиевски. И още - семействата да си обсъдят внимателно бюджета, докато вечерят, кризата е тук.

- Г-н Севлиевски, защо конгресът на "Новото време" не определи с кого ще се коалира партията ви за следващия вот, да не би да имате противоречия за бъдещите партньори?

- Нямаме никакви противоречия, но сред десните партии текат непрекъснати преговори за предизборна коалиция. "Новото време" промени своя устав и вече кандидатите ни за народни представители и партийните коалиции ще се одобряват не от конгрес, а от национален партиен съвет - т. е. ще бъдем доста по-оперативни, защото времето до изборите намалява. Ще взимаме решения доста по-бързо.
Или с други думи -"Новото време" активно се готви да въведе легитимни решения във връзка с предстоящи коалиции в дясното политическо пространство.

- Решихте ли с кого не може да се коалирате?

- Конгресът препотвърди решението на политическия съвет - да не се водят разговори за коалиция с нито една от партиите в настоящата управляваща коалиция, както и с "Атака".

- А защо и "Атака"? Защото заради тях останахте извън парламента през 2005 г. или под натиск от Брюксел?

- "Новото време" не успя да събере достатъчно подкрепа на вота през 2005 г., това е. Сега ще положим усилия да дадем алтернатива на всички мислещи българи, които са далеч от популизма и от идеята да чакат някой да ги оправи
Но до този момент от "Атака" не са направили нито едно прагматично и полезно за България предложение и решение. Много думи, дела никакви.

- А докъде стигнаха преговорите вдясно?

- Разговорите продължават, сроковете се скъсяват. През последните 6 месеца "Новото време" проведе разговори със СДС, ССД, партиите от коалиция "Напред", ЕНП и новосформираната партия на г-жа Анастасия Мозер и други десни формации. Надявам се, че до 45 дни ще е ясна бъдещата коалиция за евровота. Варианти има много. От "Новото време" отчитаме факта, че сме сред малкото формации, които не са произлезли от СДС и поради тази причина сме еднакво отдалечени от повечето от десните партии. Затова полагаме усилия да бъдем катализатор на подобна коалиция. Това, че колегите от СДС и ДСБ водят преговори, не означава, че това ще бъде съставът на дясната коалиция, никой от участниците в преговорите не бива да бъде изключван.

- Включително и Иван Костов?

- Напоследък това е един от най-често задаваните въпроси. Голямото предизвикателство пред десните е да се обединят около политики и истинска антикризисна програма. Първият въпрос пред политиците не е да си запазят партиите или техните ръководства. А дали десните политици са готови да направят компромис и заедно да напишат антикризисната програма. Никой няма право да си крие главата в пясъка или под юргана И да не отчита факта, че световната криза нахлува всеки ден и в България. Непрекъснато чуваме за намалялата възможност за достъп до кредити, за нови уволнения на хора... Управляващата коалиция обаче не предлага прагматични решения и откровен поглед към наистина належащи за решаване въпроси. Планът на властта за излизане от кризата на нашия конгрес бе определен като "старата песен на нов глас". Говори се за строеж на пътища, но няма и намек в публичното пространство, че никой в света не вярва в способността ни да организираме открити, законни процедури по европейски стандарти за избор на строител на тези пътища. Никъде в антикризисния план "Станишев" няма и една дума как ще бъде подпомогнат българският туризъм, как външно министерство ще направи необходимото, за да бъдат издадени повече руски визи, повече украински визи, за да могат бившите граждани от ОНД да заместят германските туристи.

- Като финансов консултант - какво да правят хората, за да се справят по-лесно с кризата?

- Всяко българско семейство, като седне на масата за вечеря, трябва да обсъди семейния бюджет. Да отдели важните от маловажните разходи. Ако имат кредити, да се срещнат с банкера си и да обсъдят обслужването на заема си. И да си планират почивка в България, а не в чужбина.

- Защо? Много хора казват, че почивката в чужбина им излиза по-евтино?

- Пътуването в чужбина само изглежда по-евтино. А и призивът "Подкрепете българското" е валиден винаги. Но сега големият въпрос е дали държавата има сили да се справи със спекулантите, с тези, които се опитват да създават монополни цени. Да се види дали антимонополното законодателство и органи работят. Не може цената на хляба да бъде дебат за един ден - по въпрос, повдигнат в парламента от Мария Капон. Цената на хляба е и политически въпрос, икономическата комисия би трябвало да обсъди веднага цените на храните.
Кое е по-важно за депутатите? Цената на хляба или ръкопляскането на един или друг неизгоден в държавата международен договор? Или местата им в парламента.

- Като критикувате властта, НДСВ ще напусне ли управляващата коалиция и трябва ли да го направи сега?

- Големият въпрос е "Кой е виновен за икономическата криза в България?". На всички е ясно, че тройната коалиция не се справи със задачите, които стояха пред нея. Кой пръв ще избяга от коалицията, вече е без значение. И трите партии отдавна се опитват да си прехвърлят вината за неуспехите една на друга. Но до изборите няма много време. Ако някоя от партиите в момента напусне тройната коалиция, най-вероятно ще има служебен кабинет, който едва ли ще свърши нещо много по-добро от действащия в момента.

- Тоест - по-добре правителството да си изкара мандата?

- Без значение е. Доверието в това правителство е изчерпано. В умовете на хората то е свършило мандата си.

- А какво ще е следващото мнозинство в парламента?

- Избирателите ще решат какъв ще бъде следващият парламент. Сигурен съм, че те ще гласуват против тези, които считат виновни за икономическата криза у нас. Извън глобалната. Въпросът е дали десните партии ще успеят да се обединят и да предложат на хората алтернатива. Много се надявам, че това ще се случи. И съм убеден, че е малко вероятно БСП да участва в следващото управление.

- А какво трябва да направи то, какво по-добро ще обещаят десните, които и да са те, на избирателите?

- В съседна Румъния например намалиха ДДС върху сделките с недвижими имоти на 5%. Всички у нас твърдят, че има криза в строителството, но никой не прави нищо в тази посока. Парламентът трябва да направи ревизия на бюджета и на данъците. Управляващите да свалят розовите си очила от декември Необходимо е да се създаде гаранционен фонд, който да подпомогне обслужването на ипотечните кредити на младите семейства. Трябва да бъде приета нова енергийна стратегия, която да гарантира българската независимост.
И още доста неща има за вършене. Това са само част от темите, заради които си струва да бъде създадена нова дясна коалиция. И тя да получи подкрепата на хората, да гласуват за нея. Важно е обаче тази дясна коалиция да бъде наистина идеологически близка, защото ще трябва да работи нб в условия на икономически растеж, а в морето на икономическата криза. Необходими са ни опитни, смели и работливи моряци и капитани, за да водят българския кораб.

- А броят на тези опитни моряци и капитани ще се повлияе ли от това дали изборите ще са в един ден с европейските?

- Категорично трябва изборите да са 2 в 1. Но в момента всичко, свързано с изборите и провеждането им, е абсолютна какофония. Целта е да има ниска избирателна активност, от която печелят БСП и ДПС. Парламентът ни вкарва в перманентна политическа криза, явно и на този вот ще е така.

Коментари

fdmasilp

04 Февруари 2010 г., 21:35 часа

P7ck8C <a href="http://iruhshzgudso.com/">iruhshzgudso</a>, [url=http://bkmucrbqbfdj.com/]bkmucrbqbfdj[/url], [link=http://uroyrunyjfqc.com/]uroyrunyjfqc[/link], http://kesmngsidcze.com/

dtppkn

22 Януари 2010 г., 15:29 часа

3ck6ES <a href="http://xbrzeqjimrky.com/">xbrzeqjimrky</a>, [url=http://memzolnblrkq.com/]memzolnblrkq[/url], [link=http://xmtnohsulvnv.com/]xmtnohsulvnv[/link], http://drajfihvprec.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент