#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Паника криза не гони

07 Януари 2009 г., публикувано в ?????

Но управляващите се постараха да я създадат

За спирането на доставките на природен газ от Русия и отражението му върху българската икономика Агенция „Фокус” разговаря с Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката и енергийните ресурси. Интервюто е от деня, в който бяха спрени доставките на газ за България – 6 януари, Богоявление.

Още на следващия ден всички коментари на представителите на властта звучат отчайващо остарели, защото и паниката вече е факт и принудителното вкарване на бизнеса в липсата на адекватни действия на правителството. Видя се, че нито един представител на властта, нито една институция не е подготвена за действия при криза, още по-малко някой си е направил труда да анализира отдалече задаващата се криза и да подготви превантивни стъпки. Липсва и каквато и да било информация за евентуалните последици от кризата. Както винаги кризата върви поне няколко крачки преди българското правителство на тройната коалиция.

Фокус: Г-н Севлиевски, каква е Вашата позиция по спирането на доставките на газ за България?

Мирослав Севлиевски: Това е неприятен прецедент, резултат от търговски спор между "Газпром" и Украйна. В резултат на този търговски спор потърпевши са цяла Европа, Балканите, включително и България. Ако направим този търговски спор геостратегически, виждаме как геостратегическите проблеми стават и проблеми на обикновения човек.

Фокус: В този смисъл има вече мнения, че България трябва да търси компенсации за спрените доставки...

Мирослав Севлиевски: "Булгаргаз" има търговски договори с „Газпром”. Не мога да коментирам съответните клаузи, понеже не ги знам и каквото и да кажа, ще бъде спекулация. Но съм сигурен, че в тези договори са включени или описани казуси като настоящия.

Фокус: До момента обаче никой не е внесъл яснота какво пише в тези клаузи.

Мирослав Севлиевски: По-важно е "Булгаргаз" и Министерство на икономиката и енергетиката да излязат да кажат какво може и какво очаква българските потребители – българските корпоративни потребители, българските фирми и обикновените хора, най-вече тези, които използват топлофикационните услуги, София на първо място. Това е най-важното, което трябва да се каже в момента. Друго важно нещо, което трябва да се каже е - доколко запасите, които се съхраняват в Чирен са в състояние да покрият нуждите на държавата и за какъв период от време. Слава Богу, че се събра кризисният щаб и се надявам да излязат с такива решения и мерки, които да гарантиран топлото и светлото на българските граждани.

Фокус: Стана ясно, че запасите в Чирен могат да покрият едва 1/3 от нуждите на потребителите.

Мирослав Севлиевски: Не бива да се преувеличава ефектът върху бизнеса от спирането на газа, защото така или иначе много дружества бяха спрели, най-вече заради високата цена на газа. Видяхме съобщение на едно подобно дружество, знаем състоянието, в което е „Кремиковци”, който е друг голям потребител. Но, разбира се, този газов спор ще засили ефекта на финансовата и икономическа криза, която навлиза вече в България за голямо съжаление.

Фокус: Едно предприятие вече прекрати дейността си заради спрените доставки. Можем ли да очакваме още комбинати да го направят?

Мирослав Севлиевски: Повтарям, най-важното е в България да не се допусне паника, да не се допусне икономическа паника, да не се допусне обществена паника в резултат от този газов спор между Украйна и Русия. А, за да не се допусне паника, трябва ежечасно средствата за масова информация и българското общество да бъдат захранвани с достоверна и полезна информация. Защото вие преди малко казахте, че някой бил казал, че газта, която в момента се е съхранила в Чирен, може да покрие 1/3 от нуждите, но въпросът е 1/3 от кои нужди. И като е една 1/3, колко е тази 1/3. Защото за голямо съжаление аз чувам доста разнопосочна информация от относително отговорни хора – за 10, 15 дни, два месеца. Към днешна дата аз приемам като най-достоверна информацията, която Димитър Гогов, като изпълнителен директор на „Булгаргаз” казва. Но надявам се, че този енергиен и газов баланс ще бъде направен и българското общество ще знае колко газ има в Чирен, за колко време тя би могла да покрие нуждите на първо място на топлофикационните дружества, на второ място на корпоративни потребители и т.н.

Фокус: Освен да информира обществеността, какви още мерки трябва да предприеме правителството в тази кризисна ситуация?

Мирослав Севлиевски: Мерките са описани от закона - трябва да се мине на алтернативно гориво, да се премине на мазут и трябва да се навлезе в ръчно управление на системата, за което в енергетиката има достатъчно образовани, отговорни хора, експерти, които са в състояние да се справят с всяка една ситуация.

Фокус: Редно ли е България да има проблеми, заради конфликт, в който тя не участва?

Мирослав Севлиевски: Както се казва, няма какво да се коментира. Източникът на газ е един за България, той е Русия и "Газпром". Към този момент няма алтернативни доставки или алтернативни източници на газ и каквото се случва с тази компания, България и цяла Европа носи и плюсовете, и минусите на доставките от този единствен източник. Искаме, не искаме, такъв е резултатът, затова от години наред се говори за изграждане на друг алтернативен източник през газопровода „Набуко”, където да бъде употребявана азербайджанска и иранска газ. Това ще даде възможност за алтернативност на доставките и при подобни кризи ще може да се реагира.

Фокус: Смятате ли, че е редно предприятия да спрат работа, докато се преодолее ситуацията, с оглед по-малкото потребление на газ?

Мирослав Севлиевски: Този призив, който чух от декларацията на министерството (бел. ред. на икономиката) да призовем бизнеса да спре да работи, е всякаква логика от една страна. От друга, бизнесът не бива да спекулира в тази ситуация. Големият проблем на бизнеса е цената на газта, а не единствено има ли я или я няма. Нека всички бизнес потребители на газ рязко изразят своята позиция. Днес те трябва да говорят и с „Булгаргаз”, трябва да прочетат отново своите договори за доставка и на базата на тези договори да вземат съответните решения. Не е хубаво бизнесът в България да спира заради това, че има криза. Но, когато има криза, това са ефектите от нея. Това не е нормална ситуация.

Фокус: Как ще се отрази спирането на газта на обикновените потребители, на домакинствата?

Мирослав Севлиевски: Този проблем най-вече ще им се отрази, ако има рискове за аварии или за намаляване на дейността на топлофикационните дружества. Това е най-прекият риск за масовия потребител. Но нали разбирате, че едно химическо предприятия, ако спре заради липсата на газ, то ще трябва да пусне работниците си в отпуска. Като ги пусне в отпуска, платена или неплатена, ефектът се разширява.

Фокус: Президентът даде идея да се започне подготовка за рестартиране на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй”...

Мирослав Севлиевски: Идеята ми изглежда доста екзотична и на мен ми се струва, че преди да се стартират 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, има доста други възможности и енергийни резерви. Но това по-скоро ще трябва да го коментират министър Калфин и Гергана Грънчарова. Очевидно те искат да се позоват на европейския договор, на прословутия чл. 36. Не вярвам президентът да е направил предложението за рестартиране на 3-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй"”, само поради желанието си да влезе в международния медиен обмен. Приемам това негово изявление за изключително обезпокоително, защото българският президент би трябвало да бъде най-информираният българин в държавата – информиран от външното ни разузнаване, от външно министерство, за размера на газовия спор между Украйна и Русия и вероятно той е запознат с всички възможни анализи по отношение на продължаването на газовата криза и възможностите на българската енергийна система да поеме липсата на руска газ. И все пак да се надяваме, че съвсем скоро президентът или някой от неговия екип ще направи разяснение кое налага такъв да бъде реализиран краен ход. Рестартирането на реакторите би могло да бъде решение, но нека да видим има ли други. На мен ми се струва, че това е едно от най-крайните решения. Нека преди да стартираме 3-ти или 4-ти блок да видим ТЕЦ "Варна". Студеният резерв на ТЕЦ "Варна" може да бъде вкаран в употреба, защото НЕК плаща за разполагаемост на ТЕЦ-а.

Фокус: Може ли да се очаква проблем с електроподаването в следствие на спирането на доставките на газ?

Мирослав Севлиевски: Това трябва да го коментират НЕК, "Булгаргаз" и Министерство на икономиката. Не съм в състояние да коментирам нещо, без да съм вътре в конкретиката. Аз пак казвам, криза има, но засега основания за паника няма. В енергетиката, извън политиците, работят достатъчно кадърни и образовани хора, които са в състояние да се справят с тази криза. Въпросът е обаче колко дълго ще продължи този спор между Украйна и Русия.

Коментари

wyyvahgotq

04 Февруари 2010 г., 21:50 часа

Vuw5uO <a href="http://etijjjkramrx.com/">etijjjkramrx</a>, [url=http://imlfxhppzvyl.com/]imlfxhppzvyl[/url], [link=http://xcxfglwwnzdc.com/]xcxfglwwnzdc[/link], http://mhqevywrtdjk.com/

zurxxu

22 Януари 2010 г., 15:25 часа

8OJipw <a href="http://aacwalkzqhal.com/">aacwalkzqhal</a>, [url=http://wmfzqlhgywlo.com/]wmfzqlhgywlo[/url], [link=http://yjmumdehejsd.com/]yjmumdehejsd[/link], http://llwmemaqehvc.com/

Видео

Новото Време



Навигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент