#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Ще внимавам с думите убийци

09 Декември 2008 г., публикувано в ?????

Текстът е публикуван във вестник „24 часа” на 9 декември 2008 г.

Помолихме бившия енергиен министър Мирослав Севлиевски да влезе за малко в кожата на действащия Петър Димитров (който отговаря и за икономиката):

Ако бях Петър Димитров, какво щях да направя за данъчните карти?

Нищо. Просто защото идеята е пълна фантасмагория, даже и за пиар не става.
Тези промъкнали се думи - "данъчна карта", в презентацията на Петър Димитров онзи ден станаха думи убиец на няколкото добри идеи, които министърът представи пред Центъра за изследване на демокрацията като мерки срещу сивата икономика.

След танца на Елена и трамвая на Станишев съществен принос внесе и Петър Димитров в подмяна на дебата по основните теми на България – корупция властта, преодоляване на кризата, доказана безпомощност в модернизацията на икономиката, провалената репутация на държавата, липсата на реалистичност, предвидимост и привлекателност на икономиката и още много такива важни за България неща.

Да не пропусна, че след идеята за "толкова необходимата данъчна карта" министър Димитров пусна още една, даже две сензационни новини - България ще произвежда електромобил, с който ще посрещнем кризата, и ще въведе "под една или друга форма" еврото още от 2009 г. "като паралелно платежно средство".

Големият въпрос обаче е не аз какво бих казал и направил, а какво щяха да направят всички 8 милиона българи, ако бяха на мястото на министър Петър Димитров.

1. Щяха да се молят да не са като него - фантасти.

2. Щяха да не говорят от името на Пламен Орешарски, защото в презентацията на Петър Димитров основните му мерки срещу сивата икономика са от ресора на министъра на финансите.

3. Също така щяха да се изчервят и да си посипят главата с пепел, ако направят като него и изземат функциите на БНБ, както Димитров направи, предлагайки да се намалят задължителните резерви на търговските банки в БНБ и да казват на Иван Искров, че трябва да намали лихвените проценти. Ако нещо не греша, БНБ е независима народна банка, а не е собственост на министъра.

4. Всичките 8 милиона българи биха говорили дали цените на тока и парното са справедливи днес и дали ще станат непосилни, когато енергийните дружества ще трябва да харчат пари и за екология.

5. Повече от очевидно е, че който и да е министър на икономиката и енергетиката, би събрал заместниците си и всичките си енергийни консултанти и би задал резонния въпрос: сега, когато след септември всичко на този свят струва поне наполовина по-евтино, пак ли проектът "Белене" ще струва 4 млрд. евро? Не могат ли да се спестят няколко десетки милиона евро, защото са паднали цените на металите, например?

6. Ако българите от Варненско и Бургаско бяха министри на икономиката, то сигурно биха правили планове как заедно с министъра на външните работи да отидат в Русия и да издадат двойно повече български визи на желаещи руснаци да почиват идното лято в България.

И нямаше да предлагат да си купуват хляб и вестник с данъчна карта, която ще предава информация онлайн от сергията на пазара до данъчните служби. Или да заменят трамвая на Станишев с електромобил "Българска искра" - справка 8-а страница, цел Трета от презентацията на Петър Димитров.

Коментари

qbeddpnftz

04 Февруари 2010 г., 21:39 часа

rfiCpR <a href="http://dyuzfbuncbic.com/">dyuzfbuncbic</a>, [url=http://keqeqheygrsb.com/]keqeqheygrsb[/url], [link=http://ljrrbtxehzxo.com/]ljrrbtxehzxo[/link], http://alehsdbuvolw.com/

dlalkkhor

22 Януари 2010 г., 15:45 часа

lTuA3t <a href="http://lnlfovjnwxhs.com/">lnlfovjnwxhs</a>, [url=http://iizitxabnrnc.com/]iizitxabnrnc[/url], [link=http://yvueoighyecq.com/]yvueoighyecq[/link], http://ylibhbvzvbsy.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент