#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Случаят "Ковачки" е важен тест за Темида

17 Ноември 2008 г., публикувано в ?????

Интервюто е публикувано във в. Стандарт на 15 ноември 2008 г.

Дано не разчистват политически сметки с арести.
Интересно е какво ще се случи с фирмите му след акцията.

- Г-н Севлиевски, изненада ли ви акцията срещу Христо Ковачки в сряда?

- Не мога да кажа, че съм изненадан, но не съм я и очаквал. Не следя действията на Христо Ковачки. Далеч съм от енергетиката от 2005 г. Но по време на моето кратко министерстване работници от фирмите на Ковачки протестираха пред министерството срещу приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол". Например, от мина "Черно море" имаше бунтуващи се служители.

- И как се развиха нещата тогава?

- Беше направен опит за сключване на приватизационна сделка с гръцката компания PPS, която впоследствие се провали. И днес се говори, че Христо Ковачки стои зад фирмата, купила ТЕЦ "Бобов дол".

- А имаше ли конкретни проблеми с фирми на Христо Ковачки?

- Едно от първите неща, които направих, щом станах министър, беше да изпратя писма до всички фирми, които не си плащат концесионните такси. И в този списък бяха попаднали и негови фирми. Дори тогава бях обвинен, че правя атака срещу Ковачки. Не съм имал никога за цел да атакувам когото и да е било. Много политици се опитват на гърба на тази акция сега да събират дивиденти. Мнозина от тях ще кажат: "От години знаем, че Христо Ковачки е много лош". Други пък ще обяснят, че до доказване на вината му, той остава невинен. Не искам да влизам в такъв дебат. Всичко е в ръцете на съдебната система.

- Може ли да се търси политически мотив за атаката срещу Ковачки?

- Силно преувеличено е политическото влияние на партията и коалицията, с която е свързан Ковачки. Засега ЛИДЕР и НАПРЕД са направили единствено заявка за политическо участие. И влиянието им е силно преувеличено. Но аз се страхувам, че в България би могло да има хора, които се опитват чрез арести да премахват политически опоненти. Надявам се, това да не се случва. За съжаление сме имали такива примери в миналото и резултатът винаги е бил трагичен.

- А може ли да се подозира разчистване на сметки на икономическа основа?

- Както казах, от 2005 година съм далеч от енергетиката.

- Социологичексите проучвания сочат, че НАПРЕД имат сериозен шанс да влязат в следващия парламент.

- Големите шансове в политиката невинаги значат големи резултати. Отсега до изборите има много време. Дясното политическо пространство ще се преструктурира. Факт е, че коалиция НАПРЕД инкасира политически загуби от това, което се случва с Христо Ковачки.

- Фатално ли е?

- За последните два дни коалицията търпи негативи, безспорно. И най-малко - попада в позицията да трябва да се обяснява. А такава позиция никога не носи позитиви, а обратното.

- А кой ще спечели, когато НАПРЕД губи?

- И такава прогноза ми е трудно да направя. По-важен е въпросът какво се случва с потребителите на фирмите, с които се говори, че е свързан Христо Ковачки. Например топлофикациите във Враца и Бургас. По-важно е дали това ще се отрази на топлоподаването в тези два града. Или как ще рефлектира на останалите му фирми.
Това е големият въпрос, особено на фона на кризата в "Кремиковци" и последствията, които тя ще нанасе върху БДЖ и пристанище Лом. Важно е и да знаем, че законите в България важат за всички. И няма чадъри за никого - нито политически, нито икономически.

- Опасно ли е, когато един бизнесмен влезе в политиката? Ето, и Пламен Юруков се опари.

- Когато влизаш в политиката с бизнеснамерения, трябва да знаеш, че рано или късно може да бъдеш наказан. Освен това не може да се слага знак за равенство между Христо Ковачки и Пламен Юруков. Единият беше избран категорично за председател на СДС и все още е лидер на партията. Докато Христо Ковачки сам декларира, че е единствено симпатизант на движение НАПРЕД и партия ЛИДЕР. А Пламен Юруков е готов да се кандидатира за депутат, например. Не съм чувал Ковачки да има подобни намерения. Но в действителност политическата ситуация в момента е такава, че каквото и да се каже по случая "Ковачки", може да се интерпретира във всички посоки. Но все пак аз не съм следовател.

- Възможно ли е скандалът около Ковачки да е опит за отклоняване на вниманието или пък за измиване на очите на Брюксел?

- Да, но Брюксел и ОЛАФ на приказки не вярват - само на дела. Важно е, когато се правят акции, те да бъдат успешни. Не само да се пускат фойерверки.

- Какви предизборни коалиции са възможни, според вас?

- За мен продължава да не е ясно как са разпределени силите на този етап. Не е ясно и дали трите управляващи партии ще участват самостоятелно, дали ще се коалират отново или ще направят някаква друга коалиция. Не е ясно и коя от трите ще плати най-високата цена за неуспехите от 4-годишното управление.

- А с кого ще играе "Новото време"?

- За "Новото време" нещата са ясни - ние преговаряме с всички сериозни партии. Но без "Атака", БСП, НДСВ и ДПС. Преговаряме за коалиция за участие в евроизборите и за парламентарния вот след това. На 31 януари ще имаме конгрес. По устав, тогава ще решим с кого ще направим предизборна коалиция. В дясното пространство големият спорен въпрос е кой ще бъде следващият лидер на СДС. Това е най-старата дясна партия и ще играе важна
роля в политическия предизборен сезон догодина.

- Водите ли преговори с ГЕРБ?

- Към днешна дата само НДСВ и ГЕРБ са заявили, че ще участват в изборите самостоятелно. Но ние поддържаме добри контакти с ГЕРБ.

Коментари

eldmnr

04 Февруари 2010 г., 22:14 часа

8slnBC <a href="http://tfdlmfwtrrxq.com/">tfdlmfwtrrxq</a>, [url=http://ccvxdodzqbbu.com/]ccvxdodzqbbu[/url], [link=http://wiayucdtkeat.com/]wiayucdtkeat[/link], http://madhcqvmaqnq.com/

wekwlwrfm

22 Януари 2010 г., 15:32 часа

RbIZr2 <a href="http://afjtmydjkjny.com/">afjtmydjkjny</a>, [url=http://byeklkfxjafz.com/]byeklkfxjafz[/url], [link=http://sppqoszaoyen.com/]sppqoszaoyen[/link], http://jhuqfuamupsm.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент