#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Елена е звезда, преди Станишев да се появи

03 Ноември 2008 г., публикувано в ?????

Интервюто е публикувано във вестник "Труд" на 2 ноември 2008 г.

Някога се надпреварваха кой ще отиде във „Всяка неделя", а сега чакат пред вратата на Азис, казва Мирослав Севлиевски, зам.-председател на Новото време и бивш министър на енергетиката.

- Напоследък стана модно телевизиите да ни заливат с всякакви шоу-програми и игри, а в тях непременно участва и някой политик. Не превърнахме ли шоуто в политика и политиката в шоу, г-н Севлиевски?

- Шоуто винаги е било политика. Оригиналните шоу-програми, които идват от Америка, имат политически привкус - осмиват или подкрепят политици или социални теми. Политиката без шоу не може, но не бива да я превръщаме в долнопробна чалга. Проблемът на българската политика е не шоуто, а липсата на тези. Тя просто изглежда като състезание по снимки и по секунди телевизионно време.

- Помага ли шоуто на политиците?

- Отдавна живеем в медийна демокрация. И за най-добър се смята политикът, който успява да спечели най-много време и площ в медиите. Затова повече са желаещите да пеят и да танцуват, отколкото тези, които да дебатират как да намалим ефекта върху България от световната финансова криза. Да сте чули някой от най-активните шоу политици да е внесъл закон в Народното събрание или да е докарал един национален проблем до неговото решение. Няма такива. Но пък вече зори в центъра на властта се обръщат един към друг с циркаджии. Вече дори не е модерно да се обиждат на ченге.  

- Кои са сред майсторите на шоуто в политиката?


- Ако съдим по това кой най-добре се е дегизирал, безспорни майстори в шоуто са в управлявата коалиция. Напоследък Станишев и Паскалев висейки на лифта в рила се опитаха да пресъздадат сцени от «Катерача». Бойко репетира реплики от «Рамбо». Атанас Атанасов пък може да остави без работа диретора на кукления театър.

- Участието в риалити програми не прави ли още по-лежерно отношението на хората към политиката?

- Презумпцията, че политиката е мръсна работа, а политиците са маскари, е факт от времето на Бай Ганьо. В последно време обаче се налага и друго мнение - че политиците са циркаджии. И това е по-страшно. Участието в шоу-програми на хора от властта не помага на България. Но помага на участващите цирка.

- Как точно става това?


- Трупат популярност. Освен това се получава двоен ефект - медиите започват да се надпреварват да канят тези политици и да се състезават кой първи ще ги разпита в ефира си или на страниците си. За да си вдигнат взаимно рейтинга. И вместо в състезание по идеи политиката се превръща в художествена самодейност, а публицистиката в конкурс за красота.

- Какво спечели Николай Свинаров с участието си в предаването на Би Ти Ви Великолепната шесторка?


- Стана председател на партия. Но по принцип всички политици се опитват да покажат, че са талантливи и старателни. Иначе е ясно, че има два начина да станеш известен - да участваш в гледаемо шоу с известни артисти или да имаш приятели звезди, или да се прочуеш като герой в грандиозен скандал.

- А какво ще кажете за куража на журналистката Елена Йончева да смени амплоато си и то в Денсинг старс? Тя все пак е известна като приятелката на премиера Станишев?


- Факт е, че като говорим за Елена сега, казаното се приема «за» и «против» Станишев. А самата Йончева беше много по-известна и разпознаваема още преди да стане ясно кой е Сергей Станишев и че се занимава с политика. Елена Йончева си е звезда със собствена светлина.

- Да, но знаете ли, че на червени партийни събрания говоренето на социалистите стига дотам, че да се питат - как ще се отрази танцуването  на премиера. Да не говорим за тоалетите!


- Затова предпочитат да говорят, защото ги е срам или страх да говорят за Румен Петков и братя Галеви или за президента и Стойков. Ако перефразираме прочутия слогън на Жак Сегела «Холивуд пере най-добре», то Елена в случая пере най-добре Станишев. Коментарите за нея отнемат не само от площта и секундите, в които трябва да се коментира направеното от него във властта. Подменят обекта на обществена и политическа оценка – оценяват Елена, а не Станишев.

- Коментарите за Елена сигурно ще станат още по-мащабни, като се има предвид, че вече се наслагва мнението, че топжурналистката дори вече е разцепила БСП!


- Това е ясна илюстрация за подмяната. Големият въпрос е дали БСП е разцепена за Топлофикация-София, за АЕЦ Белене, за ДАНС, Бойко Борисов и президента. Вместо това спорим и се правим на пуритани по въпроса защо Елена е позволила да й снимат гащите по време на танца.
Оказва се, че за БСП гащите на Елена са по-важни от световната финансова криза. Е, това вече ми идва в повече.

- Но това не е тръгнало от нашите шоу програми. Вижте какво става в САЩ. Във Франция, която е страна с либерално отношение към такъв род прояви, се разделиха по въпроса за отношениета Никола Саркози - Карла Бруни.

- Е да де, ама тук прескочихме мярката. За пети път ще кажа, изчезна политиката, остана само циркът.

- Между другото вие от Новото време бяхте чести гости на шоу програми, използвахте елементи на шоуто в начина си на говорене. Вие самият участвахте в Пирамида.


- За Новото време са пели и говорили Тончо, Нина Николина, Дони, Руши и много други, но заедно с това в миналия парламент внесохме 180 закона. А в Пирамида не само участвах, а и победих. Нито пях, нито танцувах. Но ако ме питате дали съм готов да ходя на ръце, за да има мажоритарни избори,  веднага го правя.

- С развитието на шоуто се променяше и политиката. Как стана това през годините на прехода?


- Първо се променяха медиите, а с тях и политиката. Шоуто замести новините и публицистиката и съвсем естествено политиците се наредихме за участие.
В началото на 90-те години на миналия век най-голямото състезание беше кой ще отиде във Всяка неделя и Неделя 150. Сега обаче нещата се промениха. Предаването на Кеворк Кеворкян го няма. Повечето от политиците сега предпочитат да танцуват, или чакат пред вратата на Азис. И в тази ситуация ефектът няма как да не е различен, защото всеки се форманира според шоуто, в което участва.

- Някои наричат шоу и сутрешните блокове на телевизиите. Заслужава ли българинът от рано сутрин да бъде бомбардиран с толкова скандали?

- Криминалетата вече се пишат и четат сутрин, а хората обичат криминални сериали. Наред с рейтинговите политически герои дефилират участници с творчески псевдоними. Това българинът не го заслужава.

- Колко добри актьори са политиците?


- По-скоро са сурогатки – говорители на някого.

- Има ли разлика в политическото говорене отпреди 4-5 г. и сега?

- Да, и то се променя много видимо още веднага след 1989 г. Политиката от 90-те години беше казуална, сега стана клиширана и схематична, като тази отпреди 1989-а. Тогава основното клише беше СССР, сега са циганите и турците, а когато се наложи, вадят и етническото напрежение в България.

- Говоренето за него пък се отприщи след драмата в ДПС с Ахмед Емин.


- Човешката драма от това самоубийство се превърна в поредния криминален роман. И той се пише ежедневно от добри и лоши писатели. Истината е, че през последните 100 години българи и турци нямат проблем помежду си. А всъщност българи и турци имат проблем с тези, които ги управляват. Жалкото е, че за сетен път български политици искат да берат дивиденти от тезата, че българи и турци се мразят. А това е абсолютна подмяна на истината.

- Снимките на Ахмед Доган на яхта част ли са от шоуто, или това бе негова грешка?

- Това е избрано от него поведение и политика. Той сигурно така се опитва да покаже на електората си, че ще ги направи толкова богати, че всеки от тях да има яхта.

- Т.нар. дуел между Станишев и Борисов май също се явява елемент от голямото политическо шоу - засега отстрани той изглежда повече като закачки?

- Най-добрата илюстрация на този така наречен дуел направиха моите приятели от Шоуто на Канала. Двамата само говорят за дуел, но такъв няма. А сигурно искат да нямат конкуренти, всичко да се сведе до тях двамата – и политиката, и щоуто.

- Има ли известни политически дуели, които могат да бъдат откроени за последните 20 години?


- Дуелът или дебатът от 1991 г. между Александър Лилов и Филип Димитров може да не е бил елемент от шоуто, но имаше огромен политически ефект за развитието на българския преход. Тогава Лилов си избра за опонент на БСП СДС на Филип Димитров, като дебатира с него, и в резултат на това СДС-либерали и СДС-център пропаднаха на изборите и отпаднаха от политиката. Дали пък споменатият дуел Станишев-Борисов няма за цел да подбере по-удобния днес опонент на БСП.

Мариела Балева

Коментари

ejpwrvqjps

05 Февруари 2011 г., 22:31 часа

mJPlet <a href="http://smldiangagpq.com/">smldiangagpq</a>, [url=http://cmpqkagtkfpr.com/]cmpqkagtkfpr[/url], [link=http://ndsbjalzjkki.com/]ndsbjalzjkki[/link], http://ijkxostalkvz.com/

wpwyuncges

04 Февруари 2010 г., 21:39 часа

5ZZC0c <a href="http://ptdhavptoxvh.com/">ptdhavptoxvh</a>, [url=http://ddgkbyfwvquk.com/]ddgkbyfwvquk[/url], [link=http://xqullbxwomlw.com/]xqullbxwomlw[/link], http://ccniaikeszbc.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент