#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Агнешка кожа на еврозвезди

25 Юли 2008 г., публикувано в ?????

Текстът е публикуван във вестник Класа на 25 юли 2008 г.

На пръв прочит докладите на Еврокомисията за напредъка на България или по-скоро за неговата липса идват сякаш да кажат, че преходът е бил безмислен, че 15 години са отишли на вятъра. Има обаче и друг поглед: от смазващите критики българите разбраха, че Европейският съюз е кучето пазач от набезите на крадливи политици. То дръпна от плещите на властта звездната европейска мантия, с която като с агнешка кожа тройната коалиция и присъдружните й олигарси прикриват вълчия си нрав.

Управляващите казват: това не е единственият доклад и едва ли е толкова лош, че да влезе в историята на българското членство в Европа. И са прави, защото следващият доклад – догодина, когато трябва да приключи периода на специално наблюдение, може да е още по-лош. Но извън цифрите за изгубени, откраднати и неусвоени пари, за които сега се спори стряскащи ли са или са преодолимо малки, ще останат фактите за политическата неспособност на настоящата управляващата коалиция.

Факт е, че ДПС се провали в опита да катализира модерно европейско управление. Докладът спука като некачествен балон всички твърдения за това, че тази партия е със стратегическа визия, добре организирана и подплатена с млади кадри, които образова и обучава от години, че прави политика на модерното европейско бъдеще. Този мит се срути като индийските крави, които щяха да щъкат по българските поляни, докарани тук с европейски пари.

Факт е, че в един много кратък исторически период БСП за втори път се сгромоляса политически и управленски. А за трети път е на път да докара икономическата криза в България.

Факт е, че за НДСВ това е краят на съществуването в сегашната им форма.

Факт е, че една година след българските евроизбори, продължава да не е ясно кои са нашите представители в европарламента, какво работят и какво са свършили там за страната си и за хората, които са ги пратили на тези постове с гласовете си, а не са ги назначили партиите им. Коя точна българска политика провеждат в Брюксел, за какво са лобирали и каква заслуга имат ЕК да не е така единодушна, че у нас властва корупцията.

Факт е, че докладите вгорчиха втория мандат на Георги Първанов. И дадоха последното и неопровержимо доказателство, че инцираната от него през 2005 година коалиция е вредна за България.

Има достатъчно причини докладът да се нарече успех на Живковистите в днешната политика. Но още толкова основания да бъде определен и като провал на Живковистите. Това са децата на Политбюро и създадените от Държавна сигурност съвременни политически герои. Те възстановиха моделът, по който преди 20 години държавата функционираше, и по който светът гледаше на нас.

А техен най-ярък представител днес е премиерът на България и лидер на управляващата партия Сергей Станишев. Ако по времето на Тодор Живков Западът критикуваше България, защото управници крадат народни пари, бият и пращат в затвора опонентите си. Сега Европейският съюз наказва българите, защото управниците им крадат не само от своите, но и от европейските данъкоплатци, а съдебната система пази престъпниците, като не работи. Къде е разликата. Колко често страната ни попада в топ новините на западните медии. – Когато обвиняват комунистическите служби, че са организирали похищението над папата. И сега – когато Европа ясно чу, че България е като бананова република, в която има крадци, а дори няма банани.

Това всъщност е най-тежката последица от управлението на тройната коалиция и най-болезнения за България сигнал от докладите на Брюксел. Правителството на БСП, ДПС и НДСВ може и да се оплаква от липса на административен и политически капацитет, но успя да събере достатъчно оперативно интересни кадри, за да провали репутацията на страната.

Всичките опити, огромни средства и кампании за реклама на България – с нейната прекрасна природа, екзотика и знойни плажове бяха напълно обезсмислени с пет думи от доклада на Еврокомисията. Временно дори може да закрият Агенцията за чуждестранни инвестиции. Защото на премиера и министрите му докладът може да им се струва като похвала и поощрение (без да е ясно къде точно прочетоха хвалби), то за чуждите инвеститори двата документа от Брюксел прозвучаха кратко и ясно: "Не се ли случат нашите препоръки в България, не правете бизнес в тази страна".

Дори управляващите да твърдят, че спрените 500 милиона евро са капка в морето с прииждащи европейски пари, факт е, че такова петно върху авторитета на държавата отдавна не е лепвано. Толкова много западни медии от години не са допускали страната ни в топ новините. И този факт ще остане в архива и ще излиза при всеки опит да бъде потърсена информация за България.

Страната ни се класира на второ място в челните новини на CNN. Руските "Нови известия" кратко заключиха: "София се разори". Немската преса информира: "България – на позорния стълб". Великобритания научи от първите страници на вестниците си, че ЕС спира на България 500 милиона заради корупция и организирана престъпност.

Другата злина, която в опита да замажат провала си, управляващите причиняват на българите, е кампанията срещу европейските институции. На хората се внушава, че за спрените пари и за унищожителните критики е виновна лошата Европейска комисия, която ни съди сурово, за да реши на наш гръб вътрешните си проблеми. Това вече е правено – Международният валутен фонд беше предишното страшилище, с него политическите пропагандатори в България плашеха българите, при нужда го вадеха като голям брат и спасител или пък му прухвърляха всичките си провали. Възможно е с набеждаването на големия лош враг тройната коалиция да спаси последната година от мандата си, но тежките последици от това страната ни ще влачи с години.

Всъщност Европейската комисия не написа просто доклад за напредъка на България в европейското й членство. Брюксел състави бялата книга на това управление и програмите на опозиционните партии за следващите избори.
От вчера никакво развързване на излишъка и никакво изпреварващо увеличение на пенсиите няма да убедят българите, че управлението на БСП, ДПС и НДСВ е било успешно. Вчера, покрай епохалния шум по доклада и говорилнята на доволни от „похвалните” думи политици, мина една много важна новина, която е най-добрия коментар за това управление. В деня, в който премиерът реши да чуе изводите на ЕК във Варна, там излезе проучване, че 51% от младите хора искат веднага да напуснат страната – не само, за да учат в чужбина, но и да живеят и работят там. Това са невидимите щети, но не от доклада на лошата Европа, а от поведението на тези, които причиниха на България изводите в този документ.

Освен че направи категорична оценка на тройната коалиция, докладът би могъл да изиграе важна роля и за опозицията. Тя получава шанс да остане в историята, като се обедини и принуди управляващите да дадат отговори и да понесат отговорността по всички критики на ЕК. За да разберат българите, че е имало смисъл 20 години да се стремят към членството в Евросъюза. Опозицията е на ход да принуди правителството и парламентарното мнозинство да кажат, че не докладът е виновен в Европа да приемат българите за крадци. А политиците с вълчи нрав, наметнати в европейска агнешка кожа, платена с откраднати български пари.

 

Коментари

ihjwbfgdxs

22 Януари 2010 г., 15:21 часа

9QfySa <a href="http://roxyjgqcgfqe.com/">roxyjgqcgfqe</a>, [url=http://gjeoiuygbwuk.com/]gjeoiuygbwuk[/url], [link=http://pugunwclluya.com/]pugunwclluya[/link], http://rwewuouftwwg.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент