#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Първанов е знаменосец на нововремските идеи

23 Юни 2008 г., публикувано в Обща

Интервю за вестник "Труд", публикувано на 22 юни 2008 г.

Либералният алианс е 100% мъртъв.Тезата, че искрите между президента и премиера се дължат на енер-гийните проекти, е лесно продаваема. Спекулацията е възможна, защото Министерството на енергетиката е като министерство на тайната. А колкото повече са тайните, толкова по-лесно е да внушиш, че всичко се дължи на лични интереси и политика. Или на хора, които изпълняват роли в помощ на чужди интереси.

- Г-н Севлиевски, завист или удовлетворение изпитвате, след като старите идеи на „Новото време" изживяват ренесанс - за мажоритарен елемент, за осветляване на лобистите и на бизнес интересите на политиците?

- Като гледам политиката, имам усещането, че съм се качил на машина на времето. Но, уви, не съм се пренесъл 50 години напред, а сто години назад. Днес местни деребеи са обули гащите на бизнес партии и правят избори като Алековите герои Дочоолу и Гочоолу. Или съм се върнал поне пет години назад, когато „Новото време" се опитваше да наложи дебат за модернизация на политическата ни система. Имахме пакет от закони за всичко, което изредихте - за партиите и финансирането им, за мажоритарните избори, за референдумите, за нов регламент в отношенията между избраници и избиратели, за лобизма и влиянието на бизнеса върху политиката, за етичните стандарти и прозрачност при конфликта на интереси, за публичните регистри на държавната и общинската недвижима собственост на общините и така нататък.

- Очевидно тогава не им е било времето.

- Напротив. Още тогава имаше забележки от Брюксел да модернизираме политиката. Ако бяхме го направили тогава, сега нямаше да се вайкаме за ниската избирателна активност и да се крием като щрауси от критиките от Европа. Но сегашните привърженици на нашите проекти тогава бяха най-яростните им противници.

- Сега президентът заплаши с референдум, ако депутатите не приемат смесената избирателна система. Какъв е вашият аргумент за мажоритарен елемент?

- Не мога да не отбележа, че с тези си думи президентът всъщност стана знаменосец на нововремските идеи от 2003 г. Двуполюсният модел не бива да се възстановява, трябва и да сложим кръст на лидерските партии. Мажоритарните избори са инструмента затова, те ще превърнат партиите от лидерски в партии от лидери. Ако продължим да имаме лидерски партии, ще продължи и корупцията в партиите, а оттам - и в държавата. Вместо да ухажват избирателите, депутатите се подмазват единствено на лидера си - той подрежда листите.

- Референдумите са рядкост в историята ни. Последният е от 1946 г. Защо е този страх?

- Законът, който действа, е формален и е наследство от Живков. Проектът на "Новото време" от 39-ото НС не стигна до пленарната зала. Защото даваше възможност на гражданите да определят и пренареждат дневния ред на държавата, а не да им го диктуват единствено политиците.

- Как?

- Предвиждаше при 300 000 подписа на български граждани да бъде иницииран референдум и предложението за провеждането да се гласува в НС. При 500 000 подписа да става задължителен. Сега гражданите не могат да искат всенародно допитване.

- Не е ли то обаче нож с две остриета? Ирландия постави в задънена улица ЕС, отхвърляйки Лисабонския договор.

- При пряката демокрация има въпросителни. Но какво по-добро от това да се съобразим с българската поговорка, че три глави мислят по-добре от една. 500 000 лави очевидно ще мислят по-добре от 240 в парламента.

- При референдуми няма ли да има амбиции за купуване на гласове?

- Ще има всякакви амбиции. В Ирландия предприемачи агитирали срещу Лисабонския договор, защото се страхували за бизнеса си. Но нали един политик е добър, ако успее добре да изрази позицията си. Политиката нали е състезание на идеи. Не на мускули или на портфейли, както я направихме напоследък у нас.

- Очевидно политиците ни са се стреснали от търговията, защото дават най-разнообразни предложения как да се възпре - от задължително гласуване до 8 години затвор и отнемане на мандата.

- Стреснаха се не от търговията, а от това, че ЕС заплаши да спре големите пари. Питам: с какво лице много от политиците говорят срещу купуването на гласове, след като първата работа на 40-ото НС беше да върнат в закона възможността на партиите да въртят кебапчийници и манекенски салони.

- А сега искат и кебапчето да стане подкуп според закона.

- Това е лицемерие. Както и да променяме обаче НК, колкото и полицаи да пращаме в деня на изборите или да забраняваме кебапчетата и мобилните телефони, опити да се купуват гласове ще има. Проблемът е, че малко хора гласуват. Затова купените гласове и циганската сватба са от значение. Ако излязат 70% от гласоподавателите, подкупите губят тежест.

- Да гласуват по задължение?

- Бях противник на задължителното гласуване. Но започвам да мисля, че в краткосрочен план е добро решение.
Може да бъде хирургическият нож, с който да се изреже практиката на купуване и побой над избиратели. Защото в Сандански ги купуваха, но в бургаското село Рудник ги и биеха.

- Преди 18 години искахме демократични избори, сега - пак. Как се докарахме дотук?

- Няма промяна в нравите. На политика продължава да се гледа като на човек, който отваря и затваря врати. На партиите - като на бюра за намиране на престижна работа. На министрите - като на хора, които могат да те уредят с бизнес. На президента и на премиера - като на хора, които могат да ти дадат или да ти скъсат политическия чадър. Представата, че всички са маскари, води до отказ от гласуване.

- Преди 1989 г. всичко ставаше с връзки, сега -пак. Ще се промени ли ситуацията, ако се приемат закони за лобизма и за деклариране на конфликт на интереси?

- Законите помагат. Шуробаджанащината не е само българско явление. Модерните демокрации са приели закони, които го ограничават. Проектът ни от 2003 г. събира американската и европейската практика. Гражданите трябва да знаят всичко за политиците, за семейството и за роднинския им кръг. Един премиер твърдеше, че всички сме братовчеди. Първо, не е вярно. И второ, демокрацията не е само за братовчедите.

- Ако през 2003 г. проектите ви бяха приети, можехме ли да избегнем позора с Батко и Братко? Щяхме ли да знаем чии са т. нар. сараи на Доган?

- 100 процента. Нашият проект забранява Батко да дава бизнес на Братко. Защото вече стана ясно, че ако те двамата правят бизнес, българските пътища ще останат непостроени и неремонтирани. Брюксел иска закон, защото им писна от сегашните управляващи,които не само че крадат под масата, ами почнаха да крадат и над масата. Безспорен факт е, че трябва да има закон, който стреля срещу шуробаджанащината. И ще позволява на избирателите лесно да проверят своите избраници - не само какво притежават според закона на публичния регистър, но и какви са техните и на роднините им бизнес интереси.
Депутатите не разбират, че декларирането на имоти и на бизнес интереси ще ги освободи от клеветниците. Да си кажем честно - има хора, които живеят само на гърба на клеветата.

- Прокрадна се, че идеята за Либералния алианс, тоест за предизборен съюз между ДПС, НДСВ и „Новото време", може да бъде възродена. В противен случай и царят рискува да остане извън парламента.

- Към днешна дата идеята ми изглежда сто процента мъртва. Времето й беше през 2005 г. Но не се реализира. Големият Либерален алианс - ДПС, НДСВ, "Новото време", не се състоя поради отказ на царя да участва в него. Малкият - ДПС и "Новото време", не се случи, защото ДПС не искаше коалиция, а настояваше нововремци да влязат в листите на движението. За нас беше неприемливо.

- А сега?

-Нещата се развиват динамично и е трудно да се предположи кои партии ще влязат в следващия парламент. Ако някой ви беше казал преди година, че Румен Петков няма да е вътрешен министър, сигурно щяхте да го сметнете за луд. Очаквам много и различни политически развития до изборите.

- На какво се дължи категоричната ви прогноза?

- Политиката сега изглежда повърхностна. Затова Еврокомисията казва: ако искате да нахраните българите, стига сте сърфирали по вълните, влезте под водата. Рибата е там, не във въздуха.

- Ако някой ви каже, че Бойко Борисов няма да е следващият премиер, ще повярвате ли?

- По-скоро - да. Нали самият той понякога казва, че нямало да е премиер. Но трябва отговор кой ще е, ако ГЕРБ има парламентарно мнозинство. Иначе ГЕРБ много прилича на НДСВ от април 2001 г. Но Бойко със сигурност знае, че, както е казано: историята се повтаря като фарс.

Коментари

gwpmvqp

25 Май 2010 г., 06:41 часа

yvOhjY <a href="http://tgwcgbtgqzer.com/">tgwcgbtgqzer</a>, [url=http://evlassxtqzaj.com/]evlassxtqzaj[/url], [link=http://whhovhvnucrd.com/]whhovhvnucrd[/link], http://lelgukpjkesb.com/

hrouiu

04 Февруари 2010 г., 21:38 часа

8uQE6b <a href="http://wnalfuxmbfmt.com/">wnalfuxmbfmt</a>, [url=http://lncqtimcsnhr.com/]lncqtimcsnhr[/url], [link=http://unxuspwsypak.com/]unxuspwsypak[/link], http://yduvtpsncinp.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент