#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Една партизанска седмица

16 Юни 2008 г., публикувано в Обща

В седмицата, в която БСП трябваше да празнува рождения ден на Дядото (си) - създател на партията майка, двама нейни лидери – бивш и настоящ, си премериха влиянието. Георги Първанов раздаде интервю на Труд и замете под черджето истинските проблеми на държавата. Всички се втурнаха да разгадават като какво точно послание праща на поколенията президентът социалист и историк на БКП или само дразни на дребно премиера социалист и лидер на БСП.

Но да я караме подред – имаше новини миналата седмица и преди Първановото интервю и неговото пробуждане за българските проблеми, като че досега е живял другаде.

В понеделник прокънтя отзвукът от спечелените с пладнешка търговия избори в Сандански. Но още тогава президентът извиси глас над всички с прозрението, че политическият модел в България има нужда от радикална промяна. Изведнъж Първанов пожела мажоритарни избори. Възмути се от „регистрацията на партии, които съществуват само заради бизнеса, който съпътства тази дейност”. Дори се сети, че народът има нужда от референдуми. А че законопроекти за това отлежават вече 5 години и неговата партия умишлено воюва срещу приемането им, е пропуснал да запомни. Искал президентът да се промени и законът и за финансиране на партиите. А е затрил явно някъде и спомена, че първото, което направиха депутатите от неговата коалиция, беше да върнат поправката, която Новото време наложи – да се забранят на партиите кебапчийниците и магазините.

В сряда БСП надвика всички и се обяви за пръв защитник на честните избори и поиска вотът в Сандански да се касира. Странното е само, че когато печелят един съветник в 29-членния общински съвет на един малък град, социалистите самоотвержено се борят за закона. А когато през 2005 година на парламентарните избори се развихри най-мощната търговия и колони с автобуси стоварваха избиратели направо пред секциите, Станишев каза, че това са обикновени туристи и просто искали да видят България. А според Доган купуването на гласове и европейска практика. Която в Сандански обаче не можа да даде очаквания от двете партии резултат.

Това общо взето се очертава седмицата на интервютата. Заради страхотните издънки на това правителство Брюксел предупреди, че България ще търпи тежки санкции – най-вече финансови. Станишев обаче даде интервю за в. „Файненшъл Таймс" е предупреди Брюксел, че рискува да подкопае основите на българското правителство и да насърчи политическите екстремисти, ако наложи сурови санкции заради невъзможността на София да се справи с корупцията и организираната престъпност. „Един много негативен политически доклад от Брюксел ще се отрази на хората, които правят всичко възможно, за да приложат реформите", заявил премиерът. Той акцентирал, че евентуалните строги мерки на Европейската комисия може да насърчат опозиционните лидери, включително и лидерите на националистическата партия "Атака", които ще играят своите „политикоикономически игри" и ще развиват идеята, че България е третирана като "второкласна страна в ЕС".

А когато БСП и ДПС създаваха и финансираха Атака и политически й бабуваха докато си я вкарат в парламента? – и Станишев явно е взел да забравя.

Министър-председателят обяснява в интервюто, че кабинетът в България е дал примери на непримиримост по отношение на корупцията - в това число арестите на корумпирани чиновници. Не е ясно дали Станишев не е употребил бъдеще време, но в миналото – поне в тези три години откакто тройната коалиция управлява, корупцията е на власт, а не в ареста.

В четвъртък излезе историческото интервю на Георги Първанов. Президентът пък се оплаква, че някой силом го тика в коалиция с Бойко Борисов. Рязко прогледна и за българската действителност – не било редно по улиците да се разхождат босове с охрана. Но гвоздеят на откровенията е критиката към Станишев, че се е обградил с лоши съветници. И предупреждението, че такива съветници са провалили не един премиер досега. Сиреч, казвам ти Станишев, пътник си.

За себе си президентът припомня, че като партиен лидер на БСП никога не е ходил в Брюксел да клепа България. И намеква за сегашните управляващи, че "Някои решиха, че с влизането в ЕС ние сме постигнали всичките си цели, и се главозамаяха".

За престъпността Първанов казва: "Хората не знаят законите, те искат да видят, че нещата се променят, че държавата респектира босовете на престъпността по улиците. Ако те не бъдат натикани в ъгъла, ако не разберат, че не могат да бъдат над държавността, министър Миков може да направи най-добрите закони, но няма да убеди хората, че е направил реформа. Казал съм му това. Всички босове се движат по-тежко и по-добре охранявани, отколкото който и да е държавник. За мен това е недопустимо! Това обезверява хората от МВР в ефективността на системата".

Питат го в интервюто: Някои от върха на БСП вече ви смятат за политически пенсионер. Членът на ИБ Ивелин Николов ви прати след края на мандата в Института по история, откъдето сте тръгнали. Доволен ли сте от тази перспектива на своите другари?

А той отговаря особено:
- Поласкан съм! Някой дърпа дявола за опашката. За разлика от мнозина аз мога да се върна в науката и ще се чувствам уютно там. Обявил съм, че на "Позитано" няма да се върна и държа на думата си.

На това място социалистите взеха един през друг да се питат: Забравил ли е Първанов откъде идва?!

Казва още Първанов: „Питам ви кое е по-лесно и кое е по-евтино: дали да купиш избирателите на един регион като Благоевградския, или Варненския, за да имаш един депутат, или да си напазаруваш една партия, която има 12-15 или 20 депутати?”

Дали не намеква, че има в парламента купени партии и той знае кои са. Като е така, сега ли се сети.

Най-интересна се видя на всички цикълът от интервюто, който може да се нарече „приятелски огън” – така и така това си е термин на Първанов от предишни престрелки с Позитано 20. Та там бившият лидер на БСП говори на настоящия: "Темата за съветниците в широкия смисъл на думата трябва отново да бъде дискутирана. За съжаление. Ние имаме лошия спомен от един друг премиер, който загуби много именно защото разчиташе единствено на съветниците. Лошо е, когато съветниците подменят легитимните механизми за формирането на политиката и реализацията на управлението. Лошо е, когато се разчита на група хора, чиято единствена цел е да докажат, че си много велик и че има много врагове около теб, които едва ли не те заплашват с политическо убийство. Тази практика е известна от средните векове. Целта е да се капсулира съответният лидер. Така той е по-лесно манипулируем. И аз се надявам, че този урок ще бъде прочетен внимателно, защото идват тежки изпитания за управляващите в България".

И още: "Намирам за сериозна политическа грешка на министър-председателя слагането не само на този негов съветник, но и на други от екипа му в бордове на предприятия, при това, без те да имат отношение към съответния бранш или материя".

Оттук се отприщи лавина от коментари и въпросителни: смята ли наистина Първанов, че Станишев е манипулируем и че е подменил легитимните механизми на политиката? Той обаче не отговори – замина на приятелско посещение в САЩ. Все пак оттам дойде тази седмица публикацията в американско списание: "Станишев излиза с едни гърди напред".

А тук бивши съветници на президента изскочиха по медиите и припомниха, че половината от министрите са бивши съветници на Първанов, какъвто е и главният прокурор, че назначенията в службите и в посолствата не стават без негов подпис, а и сред съветническия му екип има босове с охрана.

Но това са си техни – на БСП драми, лошото е, че ги разиграват точно преди онзи прочут доклад, който страната ни очаква и който ще реши до голяма степен бъдещето на страната ни. Ако Брюксел отреже България от фондовете си, само заради параноичните вътрешнопартийни простотии на БСП, това ще е най-големият провал на тази партия. А тя, провали ли се, непременно повлича след себе си и страната.

В петък, 13-и, всички медии предаваха остатъчните червени трусове: "Скандал в държавата", "Война между институциите", "Боянски ливади 2". Премиерът Сергей Станишев отложи дори добре подготвеното и предварително обявено посещение на пазара в Ситняково, да нагледа цените на зарзавата. Жалко, търговците бяха извадили най-пресните и евтини зеленчуци на сезона, само и само да му покажат, че е прав да смята, че у нас всичко е евтино и че увеличение на пенсията с един хляб на месец си е направо социализъм в действие и двойно преизпълнено предизборно обещание.

Провалиха Първанов и Станишев дори рождения ден на вечния си (съюзник) неформален враг Борисов. Остана му с Гагаузов да получи по едно багерче играчка – единият да строи Тракия, другият пътя си към премиерския пост. Само дето Костов изневиделица призна, че ГЕРБ му чука на вратата. Вече съвсем не е ясно кой на коя врата чака. А Бойко няколко пъти за един ден си смени коментара за фундаменталното президентско интервю. Първо БСП и коалицията му се видяха пагубни. После му напомниха кой й даде мандат на коалицията, та се поправи, че като лидер политиката си е политика, партията – партия, а Първанов за него винаги ще си остане човекът на БСП. Но като кмет "е длъжен да поддържа перфектни работни отношения с държавния глава". Привечер реши друго и каза: "като лидер на ГЕРБ искам сега Първанов да ми отговори защо с БСП три години са в коалиция срещу мене".

В петък не друг, а вестник Дума разкри, че (засега в София, после и в други градове) се родила нова коалиция – ГЕРБ и Атака се обединили в избора на столичен омбудсман.

В събота и неделя още отекваше тътенът Първанов. Съветникът му Венци Димитров се яви в целия си блясък и обяви: Станишев да си ходи веднага след доклада.

А официалният сайт на младите социалисти пусна игра "Импийчмънт", посветена на президента Георги Първанов. В нея държавният глава стои в центъра на игралното поле, а от двете му страни политическите му противници го целят със зелени плюнки. Играещият с мишката си мести фигурката на президента.

"До вчера той излизаше от президентството, съпроводен от многобройна свита, в брониран автомобил със син буркан, а гвардейците му отдаваха чест. Днес той си тръгва от работа, облечен в шлифер с високо вдигната яка, с черни очила и фалшиви мустаци. Качва се на такси, което сменя след няколко пресечки, после влиза в станцията на метрото, за да се скрие от тъмната сянка, която го дебне. Той се казва Георги Първанов. "Играта е поръчана от нас и идеята е наша. В конкретния случай се появи на сайта тъкмо навреме, с оглед на ситуацията", разказаха за новата червена игра младите социалисти. Много се радвали те и на псевдонима на героя си Гоце.

А вестниците написаха: БСП се върна в нормалното си състояние – откри партизанска война и се раздели на станишки и първанки. Едните тичат по държавата да обясняват как са стабилизирали държавата, другите ги замерят със зелени плюнки. Или с каквото там намерят.

Иска ми се всички нормални хора добре да запомнят тази седмица. И да си я преповтарят всеки път, когато тръгнат към избирателните секции. Защото тези хора – шутове, партизани, съветници и други доносници, имат властта заради вота на избирателите – защото са ги излъгали, или защото са ги напазарували.  

Коментари

msdqbnbswrg

04 Февруари 2010 г., 22:18 часа

xukugs <a href="http://jauyuxdzosxz.com/">jauyuxdzosxz</a>, [url=http://qipilchqlipu.com/]qipilchqlipu[/url], [link=http://pvkapwfkwxgo.com/]pvkapwfkwxgo[/link], http://ueqykgbonxpd.com/

hzqhslgqd

22 Януари 2010 г., 15:33 часа

a1QIVU <a href="http://brnzbjasdxba.com/">brnzbjasdxba</a>, [url=http://qxyqxdnxcwwh.com/]qxyqxdnxcwwh[/url], [link=http://rsudgefpngkq.com/]rsudgefpngkq[/link], http://bkphcojywclt.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент