#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Кандидати за Супермени

02 Юни 2008 г., публикувано в Обща

Каквито и чудеса да се случвали миналата седмица, рафтингът на премиера запуши всички информационни дупки и течове на нецелесъобразна за деликатните уши на електората информация. Даже лилиите, които кметът на София засади в Ариана, и историческото му посещение в зоологическата градина като да останаха малко назад от героичното спускане на Станишев по водите на Струма.

Иначе през седмицата за първенец в новините се биха какви ли не сензации. В понеделник, 26 май, от вестниците пролича един доста особен извод: видите ли, в НАТО вече били подредили следващия кабинет .

В понеделник "Труд" ни съобщи, че всички лидери на партии, представени в парламента, печелят популярност според най-новото изследване на агенция „Медиана". Точки добавяли към рейтинга си и почти всички основни министри, твърдят социолозите.

Да се чудиш откъде идва това точкуване година преди изборите, като се има предвид нестихващата бомбардировка от европейски критики и рискът ЕС много скоро да наложи санкции на България. Лекото почакване се дължало на отзвука от Катарино, а на скандали обществото било навикнало и от него не се раждало обществено негодувание.

И особено някак е посоченото увеличаване в рейтингите – през май 2006 година 29% от българите одобрявали премиера, сега чу се доверяват 26 на сто. Майски растеж отбеляза и – от 22 процента милата година сега се изравнява с премиера. И то в месеца, в който опозицията поиска да му разследват имотите.

Странно, но по същото време Галъп публикува в Класа проучване, според което пък се очертали признаци общо влошаване на картината на обществено-политическите нагласи в страната. Преди всичко спадало доверието в институциите като цяло, както и към политическите партии и техните лидери.

Върху това обаче никой не разсъждава, народът е наплашен от поредната новина за скока на билета за градския транспорт.

А целокупната световна шофьорска маса се вдигна на протест срещу цените на горивата. У нас превозвачите заплашиха с „голям” протест, но пак се изпокараха, та полицията се озова по-многобройна от протестиращите. Също като големия опозиционен митинг, обещан преди време от неформалния лидер на ГЕРБ по време на последния вот на недоверие към правителството на тройната коалиция.

Вестник Експрес съобщи за появата на българския Супермен. „Дали някой си е мислел, че след като махнат Румен Петков от МВР, ще се появи Михаил Миков като един Супермен и ще спаси положението в последния момент”, попита риторично вестникът и си отговори: И колата на Батман да му дадат, пак няма да успее да пребори "злите сили" и да изчисти министерството си от престъпни намерения. Дори и с това да почне да се справя, ще го погнат коалиционните партньори. Както на всички е ясно, Миков няма нито качествата на приказен магьосник, нито силата на герой от комиксите. Иначе нищо му няма на човека. Но по-вероятно е накрая да си остане само с добрите намерения за промени в МВР. Поредният скандал около министерството се разигра около това кой да подслушва и следи в държавата.

Агенцията по горите, управлявана от БСП, постигна тази седмица абсолютен рекорд по скоростна замяна на гори от държавния фонд с частни фирми, съобщи "Сега". Само за 3 седмици председателят й Стефан Юруков подписа 14 сделки за 4040 дка. Последните две са от 23 май, след като само три дни преди това агенцията даде ход на други две заменки. Така БСП затъмни славата на ДПС по сключване на непрозрачни и неизгодни за държавата сделки с гори. Предшествениците на Юруков от движението "реализираха" към 8000 дка, но за 3 години.

Вторникът ни донесе новини за сензационни кражби в министерството на отбраната. Констатираните в доклад на институцията финансови нарушения, засягащи имотни сделки, се отнасят за периода между 1998 и 2005 г., по време на който се изредиха двамата сини министри Георги Ананиев и Бойко Ноев, както и тези на НДСВ Николай Свинаров и Веселин Близнаков. Само преди седмица наследникът на Близнаков Николай Цонев, който и досега работеше в министерствот, изведнъж разкри мащабни далавери с имоти, позовавайки се на резултати от извършена по негово разпореждане проверка.

Делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и съпругата му Капка отново се превърна в митинг и в триумф на анархията срещу правовия ред. Около 200 фенове на Сидеров окупирали входа на Съдебната палата в София часове преди делото. Революционни песни, мегафони, викове и плакати нагряваха атмосферата. Аплодисменти ознаменували появата на Сидерови. След тях агитката щурмува Съдебната палата. Кордон от служители на "Съдебна охрана" спрял около 50 атакисти в коридора. Викове "Бият ни!" стреснали полицаите, които изобщо не бяха докоснали никого. Сидеров дълго отказвал да влезе в залата без антуража си, а вътре съдия Милена Панева търпеливо чакала.

Сидеров първо се оправдал, че не го пускали, после се сетил, че е притеснен за сигурността на привържениците си, останали отвън. Накрая послушал адвоката си и закрачил към залата. Сидеров се съгласил делото да се гледа по съкратената процедура. Ако двамата бъдат признати за виновни, ще получат наказание под минимума, което в случая означава пробация.

Така и ще завърши това дело. Ще остане резила на един истеричен човек, въобразил се като втори Левски, водач на нацията и политически титан. Но има и предостатъчно кандидати за властта, които финасират и организират трибуна на Атака, че да не я загубят като резервна гума на настоящо и бъдещо управление.

По същото време директорът на столичната полиция комисар Румен Стоянов беше изненадващо уведомен, че се е пенсионирал. Още предишната седмица медиите опитаха да го „уволнят”, чрез свои информирани източници в правителството, защото още след оставката на главния секретар Валентин Петров и шефа на полицията Веселин Петров, било логично и той да си замине. Логично всъщност е в една система като МВР първо да се правят организационните промени, едва после кадровите. А сега просто се прави чистка с оглед демонстриране пред Брюксел на „дълбока” реформа. По-добре щеше да е Миков направо да назначи Татяна Дончева за главен секретар, за нула време ще разхвърля де що има началник в МВР.

Че там Совите не са това, което са. В разработка "Сови" няма данни за корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС, написаха вестниците. Това се казва в отговор на вътрешния министър Михаил Миков до председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Миналата седмица Спасов изпрати писмо до МВР, с което поиска информация за водено в ГДБОП оперативно дело с наименованието "Сови". Според ген. Атанас Атанасов от ДСБ тази разработка доказвала връзката на дървената мафия с политици от ДПС. Атанасов допълнил, че разработката е укрита от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. С цел да прикрие разследването той е прехвърлил "Сови" от една служба в друга. С тази летяща по тъмно птица се пълнели черните партийни каси.

В сряда тревожни вестници съобщиха, че през първата година от членството на България в ЕС сивата икономиката, вместо да намалее, се е увеличила драстично. Това показвал индексът на скритата икономика, който се изчислява от Центъра за изследване на демокрацията. Шокиращите данни обаче не направили впечатление на министрите Пламен Орешарски и Михаил Миков, които присъстваха на представянето на проучването. Отнесен към реалните цифри, индексът показва, че делът на сивата икономика е между 20 и 35% от БВП за периода 2007-2008 г., което прави 10-20 млрд. лева.

Но пък Емилия Масларова опроверга всички експерти и удари всички със съобщението, че българските деца имат по-богати родители от европейските си връстници. Социалната министърка се мотивира с исторически примери - по нашите земи истински глад никога не е имало, дори и по времето на османската тирания. Докато в Западна и особено в Северна Европа на столетие поне 3-4 пъти е имало направо мор от липса на хранителни продукти.

В четвъртък гръмна новината за тежката умора, налегнала митниците. Оставки подадоха шефът на митниците и двамата му заместници. Тръгвали си, защото много се уморили от реформата, която провели по граничните пунктове, и от реда, който сложили в администрацията.

Сигурно затуй ден по-късно реформираните митничари хвърляха евра през прозореца и зарязваха колите си, дето им ги подарила баба им с мизерната си пенсийка.

Едни паралелни говорители и слушатели на МВР пък незнайно защо казаха, че не било умора, а контрабанда на алкохол и бандероли. Но както казва Станишев, в нашата държава не е ясно кой кого следи и подслушва.

БСП, разбира се, замени Асен Асенов, с човек исторически зависим от БКП-БСП. От 37 години все в митниците работи и е много добре подготвен, според премиера. Остава му година до пенсия, но то и до изборите остава толкова.

В петък премиерът реши да поеме фонда за пътищата и агенцията за подслушване и следене.

В събота и неделя, като пропуснем историческото записване за детска градина в София и също така историческите матури, други важни събития така и не се случиха. Не е редно някак си да се затъмнява славата на премиерското спускане по Струма. И добре, че отиде Станишев да рафтира в Кресненското дефиле, та разбра, че шивачките в Симитли вземат по 200 лева. Той бил чувал, че получават много повече. Нищо, информира се на място, а и видя как се опъват чорапи. Подробно описаха вестниците как "Ппремиерът се разходи по главната улица на Сандански и завинти последните 4 болтчета на една от 15-те платформи за улеснение на инвалиди и майки с детски колички. Той помоли младата майка на 3-месечно бебе Снежана да изпробва придобивката".

Изненада се обаче Станишев и му се помрачи настроението по други не тъй-хуманни причини. Той сподели със следващите го по петите репортери, че „току-що спешно говорил по телефона с вътрешния министър Михаил Миков, защото получил информация, че се подготвя купуването на гласове в Сандански”, където ще има извънредни общински избори.

"Разбрах, че цената е стигнала 70 - 80 лева на глас", много се изненада Сергей. И веднага разпореди масирано присъствие на полицаи на вота. „Отправям предупреждение към всички, които планират такова купуване на гласове. Моята партия никога не го е правила. Държавата трябва да вземе мерки", каза лидерът на социалистите, цитиран от целокупната столична и регионална преса.

Е, само тази изборна тайна да беше научил българският премиер, си струва мастилото, изписано през седмицата. Че купуването на гласове е един от най-развитите сектори на родната политическа търговия, това отдавна е известно. Само БСП и прилежащите й висши функционери, чиновници, законотворци и органи на реда се правят че не съществува.

Коментари

vreomq

04 Февруари 2010 г., 22:25 часа

bTfzK6 <a href="http://eegqskrxbhvy.com/">eegqskrxbhvy</a>, [url=http://woaihuzrpypm.com/]woaihuzrpypm[/url], [link=http://ebyidakfxhbc.com/]ebyidakfxhbc[/link], http://cnbaqqqtjadq.com/

xhdsdzseliw

22 Януари 2010 г., 15:42 часа

LVoYOx <a href="http://btgdlszadqor.com/">btgdlszadqor</a>, [url=http://rtlqwewcoots.com/]rtlqwewcoots[/url], [link=http://ztjgitwccied.com/]ztjgitwccied[/link], http://jthhakdtzwpy.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент