#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

"Б" отбор ще ни спасява? Смешно!

22 Април 2008 г., публикувано в ?????

Интервю за вестник "Стандарт", публикувано на 22 април 2008 г.

Станишев прави ремонт по принуда, но той няма да потуши МВР скандала
Ще катастрофираме на ляв завой по пътя към Европа

Промените в правителството ще станат официален факт днес. Очакванията са вторият кабинет на Сергей Станишев да закрепи властта на тройната коалиция и тя да изкара мандата си докрай. Ще успее ли ремонтът на "Дондуков" 1 да сложи край на кризата в държавата, повтаря ли се ситуацията от 2005 г., когато Новото време спаси управлението на Симеон Сакскобургготски, има ли енергийна мафия у нас. "Стандарт" попита Мирослав Севлиевски, зам.-шеф на партията на таралежите и бивш енергиен министър.

- Г-н Севлиевски, ще сложи ли край на кризата ремонтът на кабинета? И възможно ли е тя да се поднови през юни-юли, след доклада на еврокомисията?

- Кризата ще бъде заметена до следващата. Истинските проблеми отново бяха подменени с вътрешнопартиен рекет и интриги. Не вярвам, че ремонтът на кабинета ще подобри работата на управляващата коалиция, или пък ще й промени навиците. Трите партии с А отборите си за три години се провалиха и дори го признават. Несериозно звучи, че сега с Б отборите за една година ще оправят нещата.
В цялата тази история се опитват да ни кажат колко важна е фармулата за подялба на министерства. А най-притеснителни за всички българи трябва да са призивите за ляв завой в политиката. Защото след 100 години историците ни ще трябва да преподават как България е катастрофирала на ляв завой по пътя си към Европа. Но каквито и драми да се въртят сега, коалицията ще изкара мандата си докрай, в това нямам съмнения.

- Предишното управление изкара мандата си с помощта на "Новото време". Сега се появиха хипотези, че "вашата" роля може да изпълни БНД, как коментирате приликата в ситуацията?

- Не може да има сравнение между действията на Новото време от 2005 г. и възможните действия на БНД сега. Първо, настоящата политическа криза е следствие от огромен корупционен скандал, който доведе до разбиване на един от най-важните сектори в държавата - този на вътрешната сигурност. Докарахме го до положение да се спасява един министър и да се замитат закононарушенията, случвали се в МВР.
Правителствената криза през 2005 г. има проста и кратка предистория - към февруари кабинетът на Сакскубурготски от почти година беше правителство на малцинството. Новото време беше самостоятелна парламентарна група от 12 месеца, имаше собствена партия – с програма, лица и действия, и с ясна политика, очертана от 76-те внесени от нас законопроекти в 39-ото народно събрание. Кризата стана факт след отказа на Лидия Шулева да се яви на парламентарен контрол. Това беше опит на тогавашното правителство да подмени правилата на парламентарната демокрация.
Следващата голяма разлика - тогава пред политиците и депутатите стоеше въпросът: да се запази ли парламентът, за да се ратифицира договорът за членство на страната ни в ЕС. Беше поставено на карта бъдещето на България. Пред тази алтернатива Новото време избра по-малкото зло - да подкрепи НДСВ и ДПС и да влезе в правителството. И едновременно с това предложихме на двете партии общи предизборни действия за парламентарния вот 4 месеца по-късно. Това предложение имаше за цел да не допусне БСП да се върне във властта.
През 2005 година Новото време нямаше министри, настоящите нови демократи от БНД имат – ясното доказателство, че министрите, които все още са под шапката на НДСВ, всъщност са на БНД, е поведението им на последния конгрес на царската партия. Всички си спомнят, че и Даниел Вълчев, и Николай Василев, и Веселин Близнаков бяха на страната на т.нар. отцепници, известни преди като "панайотките".
Огромна е и разликата, поради която и ние, и те напуснахме НДСВ. Новото време напусна, защото НДСВ се отказа от каузата да модернизира политическата система и не подкрепи законопроектите ни за въвеждане на магжоритарни избори, за етичен кодекс, за лобизма, за референдумите и много други. А БНД напуснаха, когато разбраха, че вече не са началници в партията и има заплаха да загубят и министрите си в кабинета „Станишев”.

- Как ще завърши кризата?

- Смятам, че ДПС няма да допусне правителството, създадено с неговия мандат, да загуби парламентарна подкрепа. Имат я и без НДСВ - на БСП и ДПС не им достигат 6 гласа за мнозинство. Със сигурност ще ги намерят в състава на независимите депутати, най-малкото защото те знаят, че втори път няма да бъдат избрани в парламента и ще направят всичко възможно да си изкарат собствения мандат докрай.
Сред опозицията също има доста хора, които биха подкрепили втория кабинет на Станишев, по "елегантния" начин "неходене в народното събрание по време на гласуване".
Не бива да се забравя, че и в миналото много опозиционери с отсъствие са подкрепяли едно или друго правителство.

- Продължават обаче гласовете за възможни предсрочни избори и сред управляващите?

- Всички, които говорят за предсрочни избори, плашат гаргите. Казват "зле сме, ама без нас може да стане още по-зле". В БСП се тупат в гърдите, че са готови да отидат на предрочен вот, но пропускат дребния факт: скандалът в МВР и поведението на Румен Петков де факто изпра НДСВ и ДПС в очите на избирателите. Ако утре започне предизборна кампания, най-корумпираната партия ще изглежда БСП. Никой няма да говори нито за обръчи от фирми, нито за действията на който и да е от жълтите министри. Така че червените доста евтино се опитват да надуват мускули.

- И десницата настоява публично за предсрочни избори, но преговорите за каквото и да е предизборно споразумение вървят доста хаотично и във всевъзможни формати?

- На пръв поглед предсрочните избори ще навредят на десницата изключително много, защото тя изглежда разбита и неорганизирана. Но извънреденият вот ще бъде и катализатор на процесите вдясно. За постигане на споразумения и създаване на дясна алтернатива.

- Но кой с кого преговаря в момента?

- Новото време вече над 6 месеца води разговори със ЗНС на Стефан Личев, Гергьовден, ВМРО, Зелена България, имаме контакти със СДС.

- А с партия "ЛИДЕР"? И те готвят споразумение със ЗНС и ВМРО?

- Засега не сме имали срещи с ръководството на ЛИДЕР.

- И при това ниво "приказки", ако се стигне до избори, какво ще прави десницата?

- Една от причините да няма днес обединение вдясно е, че до онзи ден не изглеждаше изборите да чукат на вратата. А и никой не вярва сериозно, че ДПС може да се провали с мандата си.

- А как ще изглежда следващия парламент - ще има ли шанс Бойко Борисов за десен партньор в управлението?

- Преди скандала изглеждаше, че ГЕРБ ще има най-много депутати и ще си търси коалиционен партньор за сформиране на правителство между БСП и ДПС. Сега вече не е ясно кои са партиите, които ще влязат в парламента. Защото не бива да се заблуждаваме - ремонтът на кабинета няма да потуши скандала, който принуди Станишев да прави ремонт. Всички чакаме главният прокурор да намери отговорите на въпросите кои са хората, търгували с власт, влияние и информация, свързани ли са те с партии и получавали ли са те политически чадъри.

- Ако главният прокурор отговори на тези въпроси, да не се окаже, че няма кого да избираме на избори?

- При всички положения няма да свършат политиците в България. Не всички са маскари и ако получим отговорите на прокуратурата, следващият парламент ще изглежда по различен начин. Скандалът с МВР трябва да завърши така – с отговори от прокуратурата и съда.

- В разгара на скандала се случиха и две убийства - на автора на романите за мафията Георги Стоев и на Борислав Георгиев, шеф на "Атоменергоремонт..." Като бивш енергиен министър как коментирате шумът около първото и почти пълната тишина за разстрела на Георгиев?

- И двете убийства са ужасен акт, както и всичките над 150, които се случиха през последните години в България. Писателят е популярна личност, споменал цяла плеяда известни имена в книгите си, и вероятно заради това шумът около неговото убийство беше по-голям. Ако въпросът е дали някой се опитва да замотае едното убийство за сметка на другото - мисля, че не.

- А хипотезите, че убийството е дело на енергийната мафия – има ли такава у нас?

- От краткия ми престой в министерството на енергетиката не мога да кажа, че има енергийна мафия у нас. Но мога да твърдя, че има хора, които се правят на мафиоти.

- Как човек се прави на мафиот, без да е такъв?

- Като се опитват да крадат, да използват лъжи и влияние за увеличаване на печалбите си. Ако говорим за мафия в енергетиката, трудно би могло да има българска. Големите пари в тази област са свързани със суровини, които идват от чужбина. Ядреното гориво идва отвън, огромните суми за рехабилитация и модернизация на централите ни са по международни грантове, с участието на международни банки. Не виждам причини за съмнения в добрите практики, които тези банки следват.

- Трябва ли според вас да се раздели отново министерството на икономиката и енергетиката?

- От три години повтарям, че беше глупаво да се обединяват. В българската енергетика трябва да има някой, който да носи персонална политическа отговорност за ставащото и неставащото.

- Политик или експерт трябва да е министърът?

- Категорично политик. Защото отговорността в енергетиката, повтарям, е политическа. Известно е и мнението ми за експертно правителство, каквото напоследък предлагат отляво. Не е тайна, че това е начинът да се избяга от политическа отговорност.

Коментари

nnmjuxsxmi

04 Февруари 2010 г., 22:06 часа

29by5v <a href="http://twiesvepevqk.com/">twiesvepevqk</a>, [url=http://eysggoohtspx.com/]eysggoohtspx[/url], [link=http://qlasubndtefs.com/]qlasubndtefs[/link], http://smuzvmnxmggj.com/

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент