#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

Мирослав Севлиевски: “ГНОМГЕЙТ” ЦЕЛИ СВАЛЯНЕТО НА ГЕН. БОРИСОВ

08 Януари 2003 г., публикувано в Архив

Иван Костов и ген. Атанасов тепърва ще отговарят за управлението на ОДС

Г-н Севлиевски, допускате ли, че “Гномгейт” е провокация на среди от СДС с цел сваляне на кабинета, за което намекна и ген. Борисов?

- Това, което се случва в момента, е опит за свалянето на ген. Бойко Борисов – той да стане изкупителната жертва на битките в МВР и в съдебната система. Царят и ген. Борисов са най-ярките медийно признати образи на НДСВ. Царят постоянно го атакуват, но той продължава да стаи стабилно. А чрез ген. Борисов се пробва изпитаният сценарий от скандала “Бръмбаргейт”, когато изгоря един генерал – главен секретар на МВР, за да не изгори министърът или друго политическо лице. В този смисъл потвърждавам тезата на Богомил Бонев, че среди от СДС наистина пробват устойчивостта на правителството в момента.  

Но все пак подслушване “Гном” е имало. Възможно ли е акцията да е била замислена с цел да злепостави МВР и НСС? А ген. Атанасов, който е знаел, че ще бъде подслушван, нарочно да е водил разговори с широк кръг политици и журналисти, за да постигне по-голям политически ефект?

- Не мога да скрия, че си мисля точно това.

Фактът, че ген. Борисов е отказал да подпише третото искане за подслушване на ген. Атанасов не показва ли, че главният секретар на МВР може би се е досещал, че става дума за провокация.

- Това е доказателството, че в НСС продължават да работят хора, които не защитават националните интереси, а устройват свои лични или теснопартийни интереси. За мен няма никакво съмнение, че хора извън МВР и бивши служители на МВР с помощта на действащи служители на МВР са изградили тази схема, с която се опитаха да подложат динена кора на ген. Борисов. Надявам се, че час по-скоро ген. Чобанов ще намери сили да изчисти редиците на НСС.

Депутати намекват, че “къртицата”, подхвърлила информацията за “Гном” в кутията на Йордан Бакалов, е подп. Николай Начев, доскорошен шеф на “Икономическа сигурност” в НСС – човекът, подписал исканията за подслушване на ген. Атанасов?

- Работата на МВР е да си открие къртицата. Но за нас е тревожно, че в МВР има къртици и затова един от въпросите, които като парламентаристи ще зададем на ген. Борисов, ген. Чобанов и министър Петканов, е – защо и какви са причините за скоропостижното преместване на директора на направление “Икономическа сигурност” в НСС подп. Начев?

За него ген. Борисов заяви, че е най-верният човек на ген. Атанасов. Не се ли затваря кръгът?

- За мен е цинично ген. Атанасов да се прави сега на герой и на “шпионин”, който едва ли не е допринесъл за поканата ни в НАТО и за пътната ни карта за ЕС. Ген. Атанаков би трябвало да се готви да отговаря на въпроси наравно с Венци Върбанов, Муравей Радев и Иван Костов за всичко, което се е случило по време на управлението на СДС. Ад като народен представител ще го попитам какво е правил той като шеф на НСС: колко разрешения за използване на специални разузнавателни средства е имало, кой е бил ръководител на разработките, имало ли е изтичане на информация към медиите и към подслушваните обекти? И дали пък един президент не е бил подслушван по негово време.  

Твърди се, че са били подслушвани Стоянов и съпругата му, да не би да визирате и д-р Желев?

- Нека да видим кого е обхващала разработката “Асистенти”. Имало ли е такава разработка, или не?

Ген. Атанасов се кълне, че не е имало.

- Твърденията на ген. Атанасов са последното нещо, на което бих си позволил да вярвам. Ген. Атанасов ще трябва да отговори също дали НСС по негово време е асистирала на неговия духовен баща Иван Костов в ползването на държавни ресурси за поощряване на бизнеса на един или разбиване бизнеса на друг. Това са важни въпроси, на които нашата демокрация трябва да си отговори днес, за да се сложи край на лошите практики от прехода.

Вие инициирахте създаването на парламентарна комисия, която да провери всички сигнали за подслушвания от 1990 г. насам. Вярвате ли, че ще стигнете до истината?

- Задачата на комисията е да накара тези, които са управлявали МВР, държавата и службите в годините на прехода, да отговорят – дали са ползвали службите с политически цели. Дали в службите са се правили не досиета на престъпници, а досието на политици. Дали управляващите са използвали структурите на МВР в предизборните кампании. Дали е вярно, че Институтът по психология на МВР по време на парламентарните избори е правил психологически портрети на лидерите или на ръководството на предизборния щаб на НДСВ. На Иван Костов и на Жан Виденов, както и на хората около тях, ще им се наложи да напуснат зоната на мълчание, в която уютно се спотайват сега.

Не се ли забавихте с това прелистване на миналото – като че ли ви изпреварват и престъпниците, и противниците?

- Тази атака, която среди от СДС се опитват да провеждат сега, ще се превърне в пирова победа за тях. Разбирам, че голямата драма на ген. Атанасов е, че ген. Борисов успя изключително добре да се сработи със съответните служби на държавите членки на Атлантическия блок. Разбирам, че като бивш шеф на НСС Атанасов осъзнава, че това е част от легитимността на ген. Борисов. И затова насочи усилията си да създаде такъв скандал, който освен вътрешнополитическа нестабилност търси и външнополитически ефект – да посее съмнението между България и евроатлантическите служби.

Правят впечатление обаче и разминаванията между ген. Борисов и министър Петканов по възлови въпроси на МВР.

- Първият ми съвет към министър проф. Георги Петканов е да не се шегува. В дейността, с която той днес се занимава като политическо лице и като представител на НДСВ в МВР, шегите би трябвало да са последното нещо, с което той да си служи. Освен това министър Петканов трябва да положи усилия да изчисти влиянието на партиите в МВР, за да стане МВР министерство на гражданите. Ако той не е в състояние да направи това, или пък няма куража, поне да си го каже. Иначе не ме интересува дали има конфликт между ген. Борисов и министър Петканов, а дали проф. Петканов като представител на НДСВ си върши добре работата. Оттам нататък Бойко Борисов му е подчинен. Ако имат противоречия, да си ги решават, но не така, както се решават противоречията в съдебната система.

За съжаление противоречията в съдебната система май не се решават.

- Бих предложил на Никола Филчев, Иван Григоров, Христо Данов, Пламен Панайотов, Огнян Герджиков да се затворят в една стая и да не излязат оттам, докато не намерят оня вътрешен механизъм, оня консенсус, по който да направят правосъдието по-бързо и по-справедливо. Когато в една къща има скандали, добре е самата къща да си ги реши. Вярно е, че НДСВ изпусна много случаи, които можеше да използва, за да проведе леко реформите и те да получат по-широка обществена подкрепа. Но не всичко е свършено. НДСВ има мандат още две години и аз вярвам, че в следващите месеци НДСВ ще докаже, че е способно да управлява и е в състояние да промени статуквото.

Вчера Едвин Сугарев отново направи опит за атака, този път срещу проф. Герджиков, обвинявайки го, че защитава главния прокурор от лични позиции. Как ще се сложи край на тази истерия?

- Нещата са прости. Сценографите, които стоят зад това нескопосано театро, вероятно са определили на Сугарев ролята на камикадзе. Аз не виждам причина да поощрявам общественото самоубийство, което Сугарев си прави. Не виждам и причина някой да е задължен да отговаря на обвиненията на Сугарев. През последните 12 години те бяха най-разнопосочни и винаги са претърпявали фиаско. Той гори книги на д-р Желев, беше използван като оръжие на едни политици срещу други, дори и в собствената му партия. Сугарев не е проблем на държавата.

Сугарев все повече става проблем на СДС и на Надежда Михайлова, за която ми е странно защо не се разграничава от него.

В. “Труд”, 8 януари 2003 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент